събота, 22 ноември 2008 г.

Ниското кръвно също причинява мозъчен удар

Над 65 хиляди души в България страдат от хипотония и само 14 на сто от тях знаят за това и търсят лекарска помощ

Много пъти сме давали съвети на нашите читатели как да поддържат нормално високото си кръвно налягане. Но кой е казал, че хипотонията (ниското кръвно налягане) е по-малко опасно? Това заболяване също може да стане много опасно за здравето и за живота.
Колко тежко заболяване е хипотонията, съдете по нейните признаци. Болните не са бодри дори и след най-продължителния сън. Събуждайки се сутрин, те са уморени, разсеяни, с влошена памет. Развиват свръхчувствителност към ярката светлина и към шумното говорене, расте раздразнителността им, не са пълноценни на работното си място. Имат постоянното усещане за недостиг на въздух при дишане, за болки в ставите и в мускулите, болка в тила. Не са редки случаите, когато ги мъчат гадене и световъртеж, криволичат при ходене.

Най-тежките симптоми на хипотонията
- краката стават студени и изтръпнали;
- болният започва да получава припадъци;
- не може да се освободи от чувството, че е неизлечимо болен;
- развива неврастения и депресия.

Ако към всичко това добавим и факта, че мозъчният инсулт често се развива на фона на ниско кръвно налягане, както и на високото, ще видим колко сериозно е това заболяване. Затова лекарите съветват - към ниското кръвно трябва да се отнасяме изключително внимателно.

Има два вида хипотонии
Едната от тях е болест, а другата е индивидуална особеност на организма, която в определени случаи е знак за високо качество на здравето. Нека сега различим тези две състояния. Добро е ниското артериално налягане, което е добре тренирано при спортистите или космонавтите. То най-често се среща при много от хората, които живеят във високите планини и в тропиците. Но в тези райони условията за живот са подходящи за такова кръвно налягане и организмът се е приспособил за това.

Имам въпрос, Стела Тодорова ПЕТРОВА от с. Стамболово, Хасковско: ТРЯБВА ЛИ ДА СЕ ЛЕКУВА ХИПОТОНИЯТА? Да, трябва, защото в повечето случаи ниското кръвно налягане е заболяване, което може да причини доста усложнения на организма. Основните причини за заболяването са неврозите, постоянните инфекции, отравянията и алкохолизмът.

Разбира се, заболяването може да се развие и на основата на определени травми (особено тези, които са свързани с голяма загуба на кръв).
Разбира се, в официалната медицина има много и различни средства за лекуване на заболяването. Започва се с приемането на тонизиращи препарати:
- кофеин - по 50 млг сутрин преди ядене;
- настойка от женшен - от 15 до 25 капки сутрин и на обяд;
- пантокрин - по 30 капки сутрин и вечер.
Специалистите предписват препарати, които повишават тонуса на кръвоносните съдове и на артериалното налягане, увеличават доставката на кръв до всички органи и с това отстраняват утринната си слабост и умората, честите световъртежи и много други признаци на хипотонията. Разбира се, при лечението на това заболяване добър ефект дава народната медицина. Много от билките, които растат в България, могат да отстранят напълно проблема, ако се приемат според предписанието на специалистите.
Ниското кръвно налагане е такова заболяване, което трябва да се лекува, като се съчетае полезното с приятното. Нормализиране на налягането значи да се повиши до нормата (тоест 100/60 мм при жените и 95/60 при жените), а това може да стане чрез приемането на вкусни блюда и напитки.

Изпитано през вековете
ПРОЛЕТНА КОПРИВА
Тя е най-доброто лекарство за ниско кръвно налягане. Напролет, когато расте, трябва да се яде в големи количества като салата. За зимата може да се изсуши и да се вари на супи.

ДИЛЯНКА И ЛАТИНКА
По 20 грама от двете билки се смесват и се варят в половин литър вода или вино. Отварата се прецежда и се изпива на два пъти сутрин.

ВОДНО ПИПЕРИЧЕ
150 г стрък от водно пипериче и 50 г цвят от слез се смесват. Две супени лъжици от сместа се заливат с 400 мл вряла вода, вари се 5 минути. След като изстине, се прецежда и се пие по 120 г три пъти на ден след ядене.

Хипотонията, коментира д-р Венелина ДИМИТРОВА

булпрес.нет

Няма коментари: