събота, 29 ноември 2008 г.

Когато високото кръвно върви "ръка за ръка " с диабета ...

Американските диабетолози призовали всички хора над 50-годишна възраст със захарен диабет да проверяват състоянието на периферните си артерии. Просто трябва да се измерва налягането в подколенната ямка. Ако то е значително по-малко, отколкото на ръката, това може да е признак на увреждане на артериите, стесняване на съдовете на краката и намаляване на кръвотока.

Американската диабетна асоциация препоръчва този тест да се прави на всеки 5 години. Повод за това е, че през последните години сред хората със захарен диабет значително са се увеличили рискът и предразположеността към сърдечносъдови заболявания.
Ако човек е с диабет от млад и пуши, има високо кръвно налягане и висок холестерол, непременно трябва да му се измерва артериалното налягане в подколенната ямка.

В САЩ от 18 милиона болни със захарен диабет само при 37 на сто има адекватен контрол на глюкозата в кръвта.

Диабетът при жените започва по-рано
Епидемиолози от университета Бъфало, САЩ, открили нови маркери, които предсказват риска от развитие на диабет, преди да се появят основните симптоми. Към тях се отнасят маркерът на ендотелиалната дисфункция и маркери, показващи повишена съсирваемост на кръвта.

Маркерите присъстват в организма на жените още преди да се развие стадий на преддиабет. Освен това при тях той се появява по-рано, отколкото при мъжете. А с това може да се обясни фактът, че смъртността вследствие на сърдечносъдови заболявания сред жените със захарен диабет е по-голяма, отколкото при мъжете.

Тези различия между двата пола и до този момент си остават загадка и се превръщат в предмет на допълнителни изследвания. В същото време учените предлагат по-интензивно наблюдение за наличие на сърдечна патология при жените в стадий на преддиабет.

Недоспиването е път към затлъстяването
За натрупването на наднормено тегло особено при децата влияние оказват не само нерегулираното хранене и хиподинамията, но и недостатъчният сън. До този извод стигнали учени от Северозападния университет в щата Илиноис, които в продължение на 5 години наблюдавали теглото и начина на живот на 2000 американски деца. Това ставало с помощта на родителите, които водели дневник и всекидневно нанасяли в него колко часа е спало детето и колко е бодърствало. Отбелязвали също ръста и теглото му.

Изследователите смятат, че децата, които периодично не си доспиват, са в по-голяма степен предразположени към затлъстяване. Станало ясно, че допълнителните часове сън намаляват опасността от затлъстяване при децата на възраст от 3 до 8 години с 30 процента. Според учените върху теглото на детето косвено влияят и такива фактори като цветът на кожата, нивото на образование и доходите в семейството. Те препоръчват децата да спят не по-малко от 10-11 часа, а подрастващите - не по-малко от 8-9 часа.

Когато телевизорът се превръща във враг
Английски учени публикували резултати от изследвания, посветени на въздействието на телевизията върху децата. Дългото стоене пред телевизора може да докара сериозни проблеми на детското здраве, защото не само че води до хиподинамия и нервни стресове, но и предизвиква затлъстяване и аутизъм. При момичетата може да се стигне до преждевременно полово съзряване. Психобиологът Ерик Сигман анализирал 35 научни изследвания, проведени в различно време от негови колеги от Великобритания
и САЩ и публикувал своите изводи. “Да се позволява на детето да гледа телевизия, когато нервната му система не е формирана изцяло, е родителска безотговорност. Докато психиката не се нормализира и оформи цялостно, телевизорът може сериозно да навреди” - смята доктор Сигман. Неограниченото гледане на телевизия може да предизвика и хормонални нарушения, да отслаби имунната система, да повиши нивото на холестерола и дори да доведе до развитие на захарен диабет.

Метаболитният синдром е подмладял
Той се превръща в сериозен проблем не само за възрастното население на САЩ, но и за децата и подрастващите. Американската диабетна асоциация посочва този тревожен факт в престижно здравно списание.

Метаболитният синдром представлява съвкупност от затлъстяване, артериална хипертония, нарушена обмяна на холестерола и повишено съдържание на вредни вещества в кръвта, както и резистентност към инсулина. Със свойствения си черен хумор учените нарекли тази група нарушения смъртният квартет. По-рано се смяташе, че метаболитният синдром е патент на хората на средна възраст и предимно на жените. Обаче според изследванията за изминалите две десетилетия данните за този синдром показват устойчив растеж сред подрастващите и младежите. Сега броят на малките пациенти е повече от два милиона, като юношите в по-голяма степен са подложени на заболявания, отколкото девойките. При възрастните, както споменахме, е обратно - все по-често боледуват жени. Така например метаболитният синдром сред жените е нараснал с 23 процента, а сред мъжете – само с 2.

Лимоните - най-доброто лекарство
Всички свързваме лимона най-напред с наличието в него на витамин С, който предпазва клетките от свободните радикали. Този витамин е необходим и за образуването на белтъчината колаген, която укрепва клетките на съдовете, костната тъкан, кожата, а също и заздравява раните. Пектинът, съдържащ се в меката част на лимона, изкарва от организма вредния холестерол и токсичните вещества и предпазва от сърдечносъдови и онкологични заболявания. Много е важно да не забравят за лимоните и хората със захарен диабет. Лимонената киселина има силно изразено антимикробно действие. Тези плодове стимулират работата на черния дроб и жлъчния мехур, обезпечавайки изкарването на токсините. Помагат за образуването на ценни левкоцити, необходими за борбата с вирусните и инфекциозните заболявания. Полезни са и при състояние на депресия.

Не на последно място ще споменем и резултатите от последни изследвания, според които редовната употреба на лимони намалява голямото съдържание на вода в организма, намалява киселинността на урината и стимулира работата на лимфната система при затлъстяване и целулит.

Мелатонинът потиска развитието на заболяването
Испанските учени наричат този хормон защитник против старостта. Той в определена степен се изработва в нашия организъм, но се съдържа и в много продукти. Такива са червеното вино, бананите, вишните, лукът, оризът, овесът, ментата. Известно е, че мелатонинът е антиоксидант и възпрепятства разрушителното действие на свободните радикали. За това сме писали много пъти. Мелатонинът наистина забавя стареенето, но в крайна сметка (нещо, което е много важно) този хормон потиска развитието на тези болести, които са предизвикани от същите страшни свободни радикали. Сред тях се нарежда и захарният диабет, и болестта на Паркинсон.

Смях против диабет
В Япония е създадено Движение на смеха и участниците в него сериозно смятат, че смехът, дори само веднъж на ден, много помага в борбата с опасните болести, включително с диабета. Терапевтичните процедури са разработени от Кейко Хояси, научен сътрудник в университета в Цукуба. Някои изследвания показват, че смехът укрепва имунитета, помага да се преодолее неразположението и дори намалява теглото.

Същият този научен сътрудник Хояси провел експеримент с участието на болни от диабет, на които след прием на храна прожектирали комедийни филми. Оказало се, че нивото на захарта се повишило в много по-малка степен от обикновеното. Изследователите обясняват това положително явление с изработването по време на смях на хормона на удоволствието. Той оказва благоприятно влияние на здравето на човека. Развивайки идеята, Хояси разработил методика за масаж, наречена мускулен смях, която обхваща мускулите, разположени в областта на очите, устата и бузите. Тази методика позволила да се активизират нервните окончания и да се получи почти същият терапевтичен ефект, както и при истинския смях. Подобна гимнастика премахва стресовите състояния и помага в борбата с диабета и другите болести.


антидиабет.ком

Няма коментари: