понеделник, 24 ноември 2008 г.

Инфаркт - превенция

Над 12 000 българи получават инфаркт годишно, като смъртността е средно 10-15%. Обикновено инфарктът се наблюдава в активната зряла възраст (40-65 г.), но през последното десетилетиe зачестява и в по-млада възраст. До около 55-60-годишна възраст мъжете боледуват много по-често от инфаркт в сравнение с жените. След 65-годишна възраст заболеваемостта от сърдечен инфаркт у мъжете и жените започва да се изравнява. Смъртността от остър инфаркт на миокарда у нас е на второ място в черната класация след мозъчно-съдовата болест. През 2007 г. в България от сърдечен инфаркт са починали над 4000 мъже и близо 2500 българки. Смъртността при младите мъже е 38%, т.е. 3 пъти по-висока отколкото в ЕС, а най-младите са вече в групата на 20-24 годишните. Инфарктът представлява внезапна и обширна смърт на клетките на един орган вследствие на липсата на кислород, най-често дължаща се на недостатъчно оросяване с кръв. Инфарктът може да засегне мозъка, тънкото черво, белите дробове, бъбреците, черния дроб, но най-разпространената му форма е инфарктът на миокарда /сърдечния мускул/, който се предизвиква от запушване на една от коронарните артерии. Причината за запушването обикновено е образуване на тромб (кръвен съсирек) върху разязвена или разкъсана атероматозна /мастна/ плака. Самата плака се е образувала обикновено в предишен период от време, когато е била безсимптомна или е причинявала преходна гръдна болка – стенокардия или т.нар.”гръдна жаба”.

Най-честите рискови фактори за инфаркт на миокарда са:

1. наследственост - съществуват много семейства и фамилии, в които честотата на сърдечния инфаркт е много висока - до 68%.
2. психоемоционален стрес, т.е. често психическо и нервно пренапрежение в семейната, битовата и професионалната среда
3. личност тип А – перфекционист
4. липса на физическа активност - заседнал начин на живот
5. тютюнопушене, особено когато е продължително - над 10 цигари дневно в продължение на повече от 20 години – изключително сериозен рисков фактор за инфаркта, който масово се подценява.
6. високо кръвно налягане - нелекуваната хипертония е много голям рисков фактор. Почти 30% от инфарктно болните са с високо кръвно налягане.
7. захарен диабет - 50% от диабетиците в късните стадии страдат от исхемична болест на сърцето и сърдечен инфаркт с висока смъртност
8. консумация на богата на животински мазнини храна и свързаните с нея
9. високи нива на холестерол в кръвта
10. затлъстяване и наднормено тегло, особено в по-младата възраст
11. високи нива на хомоцистеин в кръвта – стойности на хомоцистеина по-високи от 14, се свързват с много висок риск от инфаркт. Установено е, че хомоцистеинът самостоятелно (независимо от липидните фактори) предизвиква и стимулира развитието на атеросклеротични процеси в кръвоносните съдове чрез редица механизми и допринася за образуването на кръвни съсиреци.

Имайки предвид рисковите ви фактори, вашият семеен лекар разполага със специална диаграма, с помощта на която може да изчисли каква е вероятността да получите инфаркт в следващите 10 години.

Първи и основен симптом, който насочва към диагнозата инфаркт на миокарда, е силна болка в сърдечната област, която продължава над 20 мин. Този типичен белег на инфаркта обаче не винаги се проявява. Близо половината от жените и 1/3 от мъжете, получаващи инфаркт, нямат болки в гръдната област. При по-възрастните хора и при болните от диабет също е възможно безболково протичане на инфаркта. Като алармиращ симптом при тях може да бъде само затруднено дишане или рязко понижаване на кръвното налягане. Инфарктната болка може да бъде и в областта на гърлото, долната челюст или в лявата ръка, както и в корема /имитирайки язвена криза/ или гърба /при долен инфаркт/. Обратно – не всяка гръдна болка е непременно белег на наближаващ инфаркт. За нещастие на лекарите до болка в „сърдечната област" могат да доведат поне още 20 различни причини, в огромната си част безобидни и неналагащи лечение, особено от спешен характер. Независимо от това при появата на гръдна болка, особено ако е съпроводена с изпотяване, гадене и повръщане, винаги трябва да се потърси лекарска помощ и то спешна. С помощта на точни диагностични методи - ЕКГ, лабораторни изследвания на кръвта, диагнозата инфаркт се потвърждава или изключва. Има ензими, които се намират в сърдечните клетки и при загиването на последните, те се изливат в кръвта и по този начин служат за маркери на инфаркта.

Лечението на инфаркта задължително е в болница. To e толкова по-ефективно, колкото по-рано се започне. До пристигането на „Бърза помощ”, ако нямате язва, вземете таблетка аспирин /без значение дали е български или вносен/. Аспиринът намалява честотата на коронарните тромбози и е особено ефикасен при прилагане в началото на гръдната болка за предотвратяване на миокардния инфаркт. Той намалява и честотата на повторните инфаркти при пациенти, които вече са преживяли един миокарден инфаркт, т.е. аспиринът играе ключова роля и в лечението, и в профилактиката на инфаркта, но той има и редица странични действия.

По-безопасно е вместо аспирин да вземете специален боров екстракт, наречен Пикногенол, който се извлича от кората на средиземноморския бор пиния. В Америка това е най-продаваната хранителна добавка против стареене, защото е най-силният антиоксидант. Неговите възможности да предпазва от сърдечни заболявания и инфаркт бяха открити наскоро. Пикногенолът е 5 пъти по-силен в действието си от аспирина и още по-важното е, че няма никакви странични ефекти, не е токсичен, не е канцерогенен, не е тератогенен. Като антиоксидант Пикногенолът е 50 пъти по-силен от витамин Е и 20 пъти по-силен от витамин С. Доказано е, че 4-5 денонощия преди инфаркт в кръвта се увеличава количеството на окисляващото химично съединение малондилдехид, което се натрупва по вътрешната обвивка на стените на кръвоносните съдове и може да предизвика тяхното увреждане. Антиоксидантите обаче го обезоръжават. Те са най-необходими на хората с високо кръвно налягане и със сърдечно-съдови проблеми.

Има и едно друго природно средство, също силен антиоксидант, което поставяно под езика достатъчно често /през 1-2 мин/ при остър инфаркт нерядко може да спаси живота на болния. Това е инстантната /моментална/ форма на Коензим Q10, т.нар. Сеll Роwer. Този изключителен продукт е получен от сърце на бик и през 1978 г. английският биохимик проф. Питър Митчел доказва ролята му в организма на човека, за което получава Нобелова награда.През 90-те години на XX в. японците успяват да създадат ефективна промишлена технология за масово производство на Q10.

Други важни мероприятия при миокарден инфаркт до пристигане на лекаря са :

1. Пълен покой (защото всяко физическо усилие допълнително обременява сърцето);
2. легнало положение на тялото (отбременява се кръвообращението);
3. при повдигната горна част на тялото пациентът изпитва облекчение, тъй като се улеснява дишането му;
4. да се разкопчеят всички пристягащи дрехи, да се осигури достъп на чист въздух.
5. при спиране на сърцето (безсъзнание, ненапипващ се сърдечен удар, липсващо дишане) да се започне изкуствено дишане и сърдечен масаж;

Лечението на миокардния инфаркт в болницата е най-добре да бъде интервенционално.При него чрез тънко ”жило”, наречено коронарен катетър, се достига до запушения или стеснен кръвоносен съд. Раздува се балон на края на катетъра и така съдът се разширява. Проблемът е, че не рядко /в 25% от случаите/ след изваждане на балона съдът се стеснява отново. Затова днес все по-често на проблемното място се поставя поддържаща мрежа, наречена ”коронарен стент”. Той пречи на съда да се свие отново. Ако в съответната болница няма възможност за такова интервенционално лечение, се извършва фибринолитично лечение – т.е. инжектиране на лекарство, което разтваря съсирека, причинил инфаркта, и така рязко намалява смъртността. Всички тези лечения са успешни само ако се приложат в първите 6-8 ч. от началото на болките. Ако вие сте се обърнали по-късно към лекар, тази възможност се губи. Така че по-добре да ви обвинят, че ненужно сте извикали линейка, отколкото да бъде изпуснато нещо сериозно.

Ако лечението е било успешно, около 14-ия ден пациентите се изписват от болницата и получават рецепта с лекарства. Лекарственото лечение е необходим фактор за пълноценното възстановяване. Но на първо място във всички медицински ръководства като ЛЕЧЕБНО СРЕДСТВО №1 е посочена СМЯНАТА НА НАЧИНА НА ЖИВОТ!

Непосредствено след изписването от болницата трябва да се започне физическа рехабилитация. Започва се от малки натоварвания с постоянно увеличаване. След втората седмица от изписването е добре 1-2 пъти дневно да се изкачват 2-4 етажа по стълби, дори и да има асансьор. След 6-ата седмица се започва с бягане или плуване.

Задължително се изключва тютюнопушенето.

Промените в начина на хранене включват:
Ограничаване на солта до минимум, както и употребата на колбаси, мляко, масла и млечни произведения. Млякото е най- неподходящата храна в случая. Не правете туршии и кисело зеле. Можете да ядете колкото искате сурови плодове и зеленчуци, нетлъсто телешко, пилешко в умерени количества. Добавете и малко есенциални мастни киселини. Открити в рибеното масло, лененото семе, орехите и редица други ядки и семена, тези вещества имат способността да понижават нивото на холестерола и препятстват тромбозата. За да увеличите количеството на мастните киселини, добавяйте в храната си по 1 чаена лъжичка прясно смляно ленено семе. Ако нямате възможност сами да го приготвяте, изключително удобни и полезни са готовите комбинации есенциални мастни киселини, получени чрез студено пресоване на десетки видове сурови ядки и семена във вид на ароматно масло, с което можете да овкусявате салатите си. По този начин ще намалите и наднорменото тегло по естествен начин, регулирайки храносмилането и обмяната на веществата. И непременно яжте повече риба – поне 2 пъти седмично. Особено полезни в това отношение са скумрията, херингата и сьомгата. От хранителните добавки не забравяйте хита им - коензим Q10, който не случайно консумират всеки ден милиони японци, американци, французи, германци и други народи по света. Сърцето се нуждае най-много от него, повече от който и да е друг орган в тялото.То първо усеща липсата му и първо подобрява дейността си при добавянето му към храната. Приеман след прекаран инфаркт коензим Q10 дава възможност да се намали количеството на изписваните медикаменти. Според много специалисти допълнителният прием на коензим Q10 е задължителен за хората, които приемат статини /лекарства за понижаване на холестерола/, защото те водят до изчерпване на коензима в тялото, което предизвиква умора, мускулна слабост, болезненост и дори сърдечна недостатъчност.

Забранен ли е алкохолът? Минимални количества алкохол, не само че не са вредни, но дори имат благоприятен ефект, защото намаляват нивото на стреса, леко намаляват артериалното налягане, подобряват отделянето на урина. Проучванията върху голям брой болни показват подобрение на преживяемостта при пациенти, употребяващи половин чаша червено вино всяка вечер.

Кафето вреди ли? Няма сериозни проучвания, които да доказват вредата на кафето. То активизира организма и повишава работата на сърцето. Най-разумното решение е да го ограничите по сила и по количество, без да се отказвате от него.

Възможен ли е секс след прекаран инфаркт? Сексът е нещо чудесно за постигане на спокойствие и за разтоварване от стреса. С изключение на крайно усложнените случаи е разрешен около 3-4 седмици след изписването, но без спортни изпълнения, в удобно легло. Преживяването на инфаркт на миокарда не ви прави импотентен, липсата на секс за няколко седмици също няма да ви направи такъв.

Кога болният може отново да се върне на работа? Най-добрият вариант е да започнете активна работа след 3-6 месечен период на почивка. Не бързайте. Някои пациенти остават с по-ограничена активност поради слабост на сърдечния мускул. Но пълното отказване от трудова дейност не е правилното решение.


соло.хит.бг

Няма коментари: