понеделник, 24 ноември 2008 г.

За да бъдем здрави - нека пием повече течности!

Установено е, че тялото ни губи по 2,5 литра вода на ден, затова лекарите препоръчват да пием възможно най-много течности. Статистиките сочат, че през бъбреците ежедневно преминават по 1,3 л вода, които отмиват токсичните остатъци от обмяната на веществата. Храносмилането се нуждае от 0,2 литра, а потенето и дишането отнемат още 1 литър. Един час спорт или горещината ни лишават от същото количество. В същото време с храната се поемат само 0,7 литра течности. За да се поддържат функциите на организма в нормални граници, е необходимо да се добавят още 1,5 - 2 литра течности на ден. В действителност много малко от нас го правят и това се отнася преди всичко за жените, които най-често страдат от обезводняване. Тъй като телесната температура се повишава и изхвърлянето на токсините се затруднява, това може да доведе до нежелани последици като главоболие, липса на концентрация, слабо функционираща имунна система, запек, газове и бъбречни заболявания. Ако пикочните пътища не се пречистват достатъчно, резултатът е лениви черва. Затова не чакайте да ожаднеете! Жаждата е най-високата степен на предупреждение, че организмът ни се нуждае спешно от 0,2 л вода!
Още на закуска пийте по една чаша вода!
Започнете деня с една чаша вода на гладен стомах. След това на всеки час пийте по още една чаша течности. Организмът не е в състояние да се запасява с вода и затова не е нужно да се поемат наведнъж големи количества. Здравословни утолители на жаждата са: водата, плодовите сокове, плодовите и билковите чайове, минералната вода.

Полезно е да знаем
Нашето тяло се състои от почти 70% вода и има непрекъснато нужда от „зареждане". Пъпешите, дините, краставиците, салатата и доматите съдържат почти 90% вода. Но кафето и алкохолът отнемат не само водата от организма, но и важните за него минерални вещества. Съвет: пийте с всяко кафе по една чаша вода и разреждайте виното с минерална вода.

маги.триада.бг

Няма коментари: