Всички диетолози в един глас твърдят, че салатите трябва да станат основна храна на хората. Те трябва да заемат далеч по- голяма част от дневното меню, отколкото това е прието. Още повече, че в България салати се ядат само тогава, когато се пие ракия...
Салатите, с които ще ви запозная, са от цял свят. Те са изключително здравословни и, разбира се, нискокалорични. Защото нямат нищо общо с наложилата се напоследък мода да се смесват зеленчуците със сирене, месо, тежки сосове и т. н.
Подбрал съм ги от последната си книга "Технология на успеха", която ИК "Труд" издаде наскоро.
Други здравословни рецепти можете да намерите и в сайта ми www.Otslabni.net.
Мисля, че трябва да кажа и още нещо. Предлаганите тук салати са изключително здравословни, защото за подправянето им използвам само студено пресован зехтин. Това е всъщност онзи зехтин, който се добива при първото пресоване на маслините. Той е изключително чист и не е подложен на никаква допълнителна обработка.
Ако сте се чудили какво е неговото предназначение, сега вече го знаете- той трябва да се използва изключително и само за салати. Не е препоръчително този вид зехтин да бъде нагряван, т. е. да бъде използван за готвене.
Някои специалисти твърдят, че италианският е най- добър, но аз лично мисля, че испанският и гръцкият с нищо не му отстъпват.
Не обръщайте никакво внимание на така наречения “салатен зехтин”. Макар и да е евтин, той не става за нищо. Така че, не си хвърляйте парите на вятъра. Сигурен съм, че не сте толкова богати, за да купувате евтини неща. Евтини и вредни, защото така нареченият салатен зехтин е претърпял химическа обработка, а аз не бих могъл да ви препоръчам употребата на индустриално преработени храни.
Знайте и помнете- в този материал под думата зехтин аз ще разбирам единствено и само студено пресования зехтин. Той е една древна, целебна “суровина”, която ще окаже изключително благоприятно влияние върху вашето здраве. Най- актуалните медицински изследвания доказват освен това, че постоянната употреба на зехтин може значително да увеличи продължителността на живота!
На хората със “свръхтегло” пък ще кажа следното: салатата може да се превърне в най- добрия ви съюзник срещу килограмите. Започвайте винаги с нея, яжте я бавно и по възможност в огромни количества. Така активните вещества на зеленчуците се усвояват по- добре.
Ще постигнете и още една много важна цел. След двадесет минути от началото на храненето стомахът започва да подава сигнали за ситост към мозъка. Няма никакво значение какво сте яли дотогава.
Повече от ясно е, че когато започнете лека- полека със салата, вие ще погълнете много малко калории, преди сигналите за ситост да постъпят в мозъка. В крайна сметка систематичното прилагане на този трик ще доведе до едно общо редуциране на приетите калории и оттам до трайно отслабване. Както разбирате, вие ще се разделите с излишните си килограми бавно, лесно и неусетно...
И така, нека да преминем сега към отделните салати...
ЗЕЛЕНА САЛАТА СЪС СОС ВИНЕГРЕТ
Използваме маруля или зелена салата, нарязана по познатия начин. Можем, разбира се, да използваме домати, краставици и пр. Подправяме салатата със специален сос, изготвен по следния начин. В една дълбока съдинка смесваме 1 лъжица оцет “Балсамико” (намира се вече и на нашия пазар), със сока на ½ лимон и 1 лъжичка горчица. Разбиваме енергично с телта, докато получим хомогенна смес. Прибавяме 3 лъжици зехтин, сол и бял пипер на вкус. Разбъркваме отново с телта, докато получим гладък, гъст сос. С него заливаме салатата, към която можем да прибавим както черни, така и зелени маслини.
ПАРИЖКА САЛАТА
Ако сте се питали как големите френски майстори на кулинарията приготвят тяхната зелена салата, ето и отговора на този въпрос:
Измивате една маруля или зелена салата и я накъсвате на дребно. Изготвяте заливка от 1 лъжица лимонов сок, 3 лъжици зехтин, сол, бял пипер на вкус и 1 ситно нарязана глава лук. Заливате салатата и я разбърквате.
Прибавяте към нея 2 средно големи сварени картофа, нарязани на кубчета, 2 твърдо сварени яйца, нарязани също така на кубчета и накрая 3 големи, обелени домата, нарязани на кръгчета. Разбърквате и поръсвате с малко ситно нарязан магданоз.
Има още една прочута френска салата, с приготовлението на която искам да ви запозная тук. Това е световно известната
САЛАД НИСОАЗ
Необходими са 4 големи и твърди домата, 3 средно големи сварени картофа, 200 гр. сварен зелен боб, 1 консерва риба тон, 100 гр. обезкостени маслини, 3 твърдо сварени яйца, 8- 10 рибки аншоа, няколко листа от маруля, сол, лимонов сок и зехтин за подправяне.
На дъното на едно голямо плато нареждате измитите листа от маруля. Върху тях нареждате един пласт от нарязаните домати, а върху тях- пласт нарязани картофи. Върху тях подреждате зеления боб, а после и рибата тон. Най- отгоре се поставят маслините и нарязаните на четвъртинки яйца. Подправяте на вкус, оставяте да престои поне половин час. Малко преди сервирането я гарнирате с рибките и я поръсвате със ситно нарязан магданоз.
Тази салата има много варианти. Вместо зелен боб може да използвате зелени чушки, нарязани на кръгчета. Можете да използвате също така краставици, лук и моркови. Можете, разбира се, да се лишите както от картофите, така и от рибата тон. Всичко зависи от вашия вкус и вашите предпочитания.
САЛАТА ОТ СТАР ЛУК
Нарязваме 2 глави стар лук на кръгчета. Поръсваме лука със шепа нарязан на ситно магданоз. Прибавяме 20 черни маслини, подправяме със зехтин, сол и лимонов сок. Разбъркваме. Ако имаме под ръка репички, гарнираме салатата с няколко от тях, изрязани като розички.
Китайците са прочути като големи майстори на кулинарното изкуство, затова ми се ще да отскочим за кратко и до Китай. Долната зелева салата е чудесно допълнение на дневното ни меню през студените зимни месеци. Тя се прави, разбира се, с китайско зеле, което се намира на българския пазар, но ако то ви липсва, направете я с нашенско зеле. И така:
КИТАЙСКА ЗЕЛЕВА САЛАТА
Настъргваме зеле и моркови на едрото ренде. (Ако нямате моркови подръка, използвайте само зеле.)
Прибавяме ситно нарязан магданоз (може и без него). Намачкваме салатата с ръце и я посоляваме леко. Подправяме с ябълков оцет, счукан чесън и сос от соя на вкус. Загряваме малко фъсътъчено олио и заливаме салатата с него. Разбъркваме добре и поднасяме.
Тук му е мястото да кажа няколко думи и за китайското зеле. То се появява на нашия пазар през зимата и именно поради това е един безценен продукт, който изцяло може да замести зелената салата и марулята. Още повече, че е доста по- крехко и по- вкусно от нашето зеле, пък и от всяка една салата. В този смисъл аз най- горещо ви го препоръчвам.
Обещал бях, че няма да ви занимавам с месни салати, но има няколко изключения, с които непременно искам да ви запозная. Рибната салата е много полезна за сърцето (големият сърдечен хирург д-р Кристиян Барнард препоръчва да се яде риба поне един път в седмицата), а салатата с пилешки гърди може да бъде поднесена като самостоятелна малка закуска.
САЛАТА ОТ ПУШЕНА РИБА
Пушената риба се обезкостява и почиства от кожата. Накъсваме я на малки парченца и ги поставяме в дълбок съд. Нарязваме един сварен картоф на кубчета и го прибавяме към рибата. Нарязваме на кубчета и едно твърдо сварено яйце, което също така прибавяме към рибата и картофа. Към тази смес прибавяме още няколко лъжици сварен грах и една настъргана глава лук. Подправяме с бял пипер и сол на вкус, заливаме със сока на един лимон и няколко лъжици обезмаслено кисело мляко. Поръсваме със ситно нарязан копър и разбъркваме добре.
И все пак... Не бива да се злоупотребява с хранителни продукти, подложени на опушване. Лекарите са вече напълно сигурни в това, че те представляват сериозен канцерогенен фактор.
ЦИТРУСОВА САЛАТА
Смесваме филетата на 1 грейпфрут и 1 портокал със сварени и обелени скариди. Заливаме със сока на 1 портокал и 1 грейпфрут. Подправяме с няколко капки оцет “Балсамико” и няколко капки студено пресован зехтин. Разбъркваме добре и сервираме в половинка от пъпеш, чиито семки са отстранени.
Сещам се за още една цитрусова салата, която е много ефектна. Казва се
САЛАТА “ПРИМА ВЕРА”
Обелваме и нарязваме филетата на 2 портокала на хапки. Прибавяме 100- 200 гр. обезкостени зелени маслини, нарязани на кръгчета. Подправяме с 3 скилидки счукан чесън и малко студено пресован зехтин. Разбъркваме добре и поднасяме.
Ще ви запозная с още една забележителна италианска салата.
ОРИЗОВА САЛАТА С РИБА ТОН
Сваряваме 1 чаша ориз и го изсипваме в купа. Подправяме с 2 лъжици зехтин, сока на ½ лимон и 1 лъжичка горчица. Разбъркваме.
Прибавяме 2 твърдо сварени, нарязани на кубчета яйца, 2 нарязани на кубчета домата, 2 нарязани на кубчета кисели краставички, 1 консерва риба тон, 6 обезкостени и нарязани черни маслини и 6 нарязани зелени маслини. Разбъркваме добре и сервираме.
Не бих искал в никакъв случай да пропусна и италианската картофена салата, която според мен е най- вкусната в света.
КАРТОФЕНА САЛАТА С РИБА ТОН
Измийте и сварете 4 цели картофа. Обелете ги още преди да са изстинали напълно и ги нарежете на кубчета. Прибавете към тях ситно нарязана глава червен лук; посолете и подправете с бял пипер. Залейте сместа обилно със зехтин, прибавете малко бял оцет. Разбъркайте добре. Оставете салатата да престои така няколко часа. Един час преди да я сервирате прибавете 100 – 200 грама риба тон, 100 – 150 гр. обезкостени черни маслини, разбъркайте леко и украсете с каперси.
САЛАТА “ЦЕЗАР”
Ето една легендарна салата и аз просто се чувствам задължен да ви дам рецептата за нея. Имайте предвид обаче, че това е една много пипкава и сложна работа. Препоръчвам я само за изключителни случай, особено тогава, когато на гости сте поканили изпечени сноби.
Сблъсквал съм се с какви ли не “рецепти” за тази салата. Особено налудничави бяха тези, които даваха и дават разни телевизионни “експерти”. Знайно е обаче, че когато кръстосаш фльорца, курешка и идиот, получаваш...телевизионер.
Не отричам, че съществуват най- различни варианти, но аз ще ви запозная с оригиналната рецепта, създадена през 1924 година от мексиканския готвач Цезар Кардини, на когото е и наречена.
За 2 порции е необходима една (измита) маруля, като характерното в случая е това, че листата и не се нарязват, а се накъсват. Така, според някои чревоугодници, тя не горчала. По този начин уж приготвяли салатата на префинените римски императори. Както и да е...
За заливката ще са ви необходими следните продукти:
- 10 зърна каперси (намират се на доста солени цени в добрите супер- маркети)
- 3 скилидки чесън
- 1 консерва аншоа в олио или зехтин
- 1 лъжица винен оцет
- 4 лъжици студено пресован зехтин
- ½ лъжица лимонов сок
- ½ лъжичка Дижонска горчица
- ½ лъжичка сос Worcester
- 1 жълтък
- 30 мл. коняк
- няколко капки сос Tabasco
- ½ лъжичка сол
- 1 лъжичка чер пипер
- 8 лъжици настърган “Пармезан”
- крутони от бял хляб
Тук му е мястото да отбележа, че сосовете Worcester и Tabasco, както и Дижонската горчица могат да се намерят в специализираните магазини за подправки. Същото важи и за сиренето “Пармезан” – търсете го в малкото специализирани магазини за сирене у нас.
И още нещо- колкото по- добър е конякът, който ще използвате за приготовлението на тази салата, толкова по- добър вкус ще има тя...
Заливката се приготвя по следния начин: черният пипер (аз лично ви препоръчвам да го замените с бял), солта, чесънът, каперсите и половината консерва аншоа се поставят в дървено хаванче. Счукват се много добре, докато се получи гладка паста. След това се прибавят лимоновият сок, сосовете Tabasco и Worcester, конякът и горчицата. Отново разбиваме сместа с чукалото.
Прибавяме оцета и зехтина и разбъркваме, докато получим хомогенна смес. Най- накрая прибавяме и суровия жълтък, разбъркваме отново много добре и с този сос заливаме салатата. Разбъркваме.
Поръсваме с настъргания “Пармезан”. Гарнираме с останалите рибки аншоа и крутоните.
Повече от ясно е, че сиренето “Пармезан” може да бъде заменено и с кашкавал. Що се отнася до крутоните, то аз не ви препоръчвам да ги пържите; далеч по- добре ще е, ако нарежете няколко филии бял хляб на кубчета и го запечете във фурната. В краен случай бихте могли да изпечете две филии бял хляб в тостера и след това да ги нарежете на кубчета. Големите кулинари дори твърдят, че салатата е по- вкусна без крутони. Това означава, че вие преспокойно можете да ги изпуснете.
Нищо друго обаче не може и не бива да бъде пропускано или заменяно, защото крайният резултат в никакъв случай няма да е добър.
Говори се, че Цезар Кардини е експериментирал години наред, докато получи тази така вкусна салата...
маги.триада.бг
Няма коментари:
Публикуване на коментар