четвъртък, 9 октомври 2008 г.

Леденият чай влияе на бъбреците

Мъжете на възраст над 40 години трябва да прекратят консумацията на леден чай, ако искат да избегнат риска от поява на камъни в бъбреците.

Бъбречните камъни са кристали, които се развиват в бъбреците или в каналите, които отвеждат урината от бъбреците към пикочния канал. Този вид бъбречно заболяване засяга четири пъти повече мъже, отколкото жени. Рискът от поява на камъни в бъбреците при мъжете нараства прогресивно с възрастта. В рисковата група попадат най-вече мъжете на възраст 40 и повече години. Това обаче не означава, че по-младите мъже са застраховани срещу заболяването.

Оксалатът, ключов химикал, който играе роля при образуване на камъни в бъбреците, се среща в огромна концентрация в ледения чай.

За много хора леденият чай е възможно най-опасната за прием напитка. Това важи в най-голяма сила за тези, които са наследствено предразположени към бъбречни заболявания, и по-конкретно застрашени от образуване на камъни в бъбреците.

Неспособността на повечето хора да поддържат тялото си добре хидратирано е основната причина за поява на камъни в бъбреците. Високите температури и влажният въздух през лятото, причиняват обилно потене и обезводняване. Тази комбинация от фактори увеличава нуждата от прием на ледени напитки, особено леден чай, което от своя страна повишава риска от поява на камъни бъбреците през летния сезон.

Схващането, че чаят е по-полезен отколкото газираните напитки и бирата, подтиква много хора към консумация на точно такъв тип течности.

Най-добрият начин да се предпазите от нежелано обезводняване през горещите летни дни е да приемате предимно вода в по-големи количества. Ако сте предразположени към развитие на камъни в бъбреците, обилната консумация на вода с лимон или лимонада, би могла да ви помогне да избегнете този неприятен проблем.

Лимоните са богати на цитрати (сол на лимонената киселина), които възпрепятстват образуването на камъни в бъбреците. Лимонадата, направена от прясно изцедени лимони, в действителност забавя процеса на образуване на камъни в бъбреците на тези, които са генетично предразположени към заболяването.

Други храни с високо съдържание на оксалати, които трябва да избягвате ако попадате в рисковата група са спанакът, шоколадът, ревенът и ядките. Ограничаването на количеството приемана сол, намаляването на количеството консумирано месо, приемът на повече вода и богати на калций храни, които противодействат на оксалатите, абсорбирани от тялото, също може да ви помогне да се справите с проблема.


медикал.бг

Няма коментари: