четвъртък, 4 септември 2008 г.

БОРОВИНКА ЧЕРВЕНА (Vaccinium vitis-idaea L.).

Основни представители: брусница (cowberry, red bilberry).

Използвани части от растението: листата, събрани преди цъфтежа и изсушени при температура до 45ºС.

Основни биологично-активни съставки: до 8% арбутин, танини, флавоноиди, урзолова, хлорогенова и кафеена киселини.

Здравни ефекти: Противовъзпалително, антисептично, диуретично действие. Билката има също апетитостимулиращ, подпомагащ храносмилането ефект.

Приложение: Инфекции на отделителната система (уретрити, цистопиелити, пиелонефрити), леки форми на хипертонична болест, атрофичен гастрит, хроничен полиартрит и др.

Начин на приложение: 2 чаени лъжички ситно нарязани листа се варят 5 мин. В 400 мл. Вода. След изстиване се прецежда и се пие по 100 мл. Преди ядене.

Странични ефекти: не са установени.


гювеч.бг

Няма коментари: