четвъртък, 4 септември 2008 г.

АНАСОН (Pimpinella anisum L.).

Основни представители: анис, бедренец (anise, anisevert)

Използвани части от растението: плодовете (които се берат преди да узреят) и масло.

Основни биологично-активни съставки:
етерично масло, тлъсто масло – от глицеридите на палмитиновата, петрозелиновата, олеиновата, линалоловата киселини, холин и кумарини – бергаптен, умбелипренин, скополетин. Етеричното масло се състои от 80-90% анетол, дианетол и др.

Здравни ефекти: отхрачващо, стимулиращо храносмилането действие. Етеричното масло стимулира стомашната секреция, както и движенията на ресничестия епител на бронхите и улеснява отделянето на секретите. Отпуска гладката мускулатура на кухинните органи (спазмолитично действие). Плодовете предизвикват бързопреходно възбуждане на централната нервна система, с последващо успокояване. Засилва се отделянето на кърма, кръвното налягане леко се понижава. Има диуретичен (пикочогонен) и антибактериален ефекти.

Приложение:
безапетитие, язвена болест, метеоризъм, бронхит, нервно напрежение, хипертония, жлъчна дискинезия, недостиг на кърма, бъбречно-каменна болест, чревни колики и др.

Начин на приложение: една чаена лъжичка счукани плодове, запарени с чаша вряща вода за около 15 мин., след прецеждане се изпива в рамките на деня. Анасоновото масло се използва по 1-2 капки върху бучка захар 2-3 пъти дневно.
Странични ефекти: понякога леки алергични реакции


гювеч.бг

Няма коментари: