вторник, 30 септември 2008 г.

Четиристъпален подход при лечението на затлъстяването при деца

Американската медицинска асоциация предлага нов подход за лечението на детското затлъстяване, включващ 4 стъпки. Авторите отбелязват, че голяма част от тези препоръки за превенция могат да бъдат изпълнявани и от личния лекар.

Детското затлъстяване взема все по-големи размери в световен мащаб, особено в развитите страни. Дългосрочните проблеми от тази епидемия са изключителни сериозни. Децата със затлъстяване имат много по-висок риск от децата с нормална телесна маса от затлъстяване и в по-късни етапи от живота.

Докато при години диабет тип 2 беше изключение при децата, сега той съставлява около 50% от всички новодиагностицирани случаи на детски диабет. При възрастни затлъстяването е свързано не само с диабет тип 2, но и с хипертония, остеоартроза, подагра, дислипидемия, сърдечносъдови заболявания, заболяване на жлъчните пътища, рак на дебелото черво и ректума, рак на гърдата (при жени в постменопаузна възраст), рак на ендометриума и хранопровода

Специфичните препоръки за третирането на затлъстяването в детска възраст включват:

- поне една година измерване на височината, ръста, ИТМ
- промоция на физическа активност сред децата (поне 60 минути на ден)
- съветване на децата и родителите за избягване на коснумацията над 1 захарна напитка на ден (натурални сокове, студен чай, кока кола и др.)
- препоръчва се избягването на гледане на телевизия над 2 часа на ден.
- консумацията на бързи храни трябва да се сведе до нула или една консумация на седмица
- препоръчва се детето да се храни със семейството си, за предпочитане - през цялата седмица.

По време на годишните посещения, личните лекари трябва да анализират и обсъдят с пациентите си ключовите хранителни и лайфстайл навици, като например консумацията на сладки напитки и физическата активност. Друг въпрос, който трябва да бъде засегнат, е фамилната история на затлъстяване.

Хранителните навици, които допринасят за развитието на затлъстяване включват честата консумация на бърза храна и сладки напитки, големи порции, пропускането на закуската, употребата на мазни чипсове и снаксове и други храни с висока енергийна плътност, нисък прием на плодове и зеленчуци, нередовно хранене.

Физическите изследвания трябва да включват: измерване на пулса, кръвното налягане и изследване за патологични отклонения, свързани със затлъстяването - хепатомегалия (поради мастен черен дроб) и acanthosis nigricans, която е свързана с инсулинова резистентност. Трябва да бъдат идентифицирани възможно най-много обратими прични на затлъстяването, като виолетовите стрии на синдрома на Къшинг.

Степента на затлъстване и присъствието на съпътстващи заболявания може да наложи назначаването на лабораторни тестове, като липиден профил на гладно, чернодробни ензими, глюкозни нива на гладно, серумни урея, азот и креатинин.

В зависимост от степента на затлъстяване АМА препоръчват стъпален подход с нарастваща интензивност за лечението на затлъстяване при деца и юноши между 2 и 19 години

Стъпка 1 (превенция) - издаването на специфични хранителни и активитетни препоръки с месечно проследяване. Ако ИТМ не се подобри в рамките на 3 до 6 месеца, пристъпете към стъпка 2.

Стъпка 2 (структуриран контролна телесната маса) - този план включва балансирана диета с нискоенергична плътност, структурирани хранения, физическа активност поне 60 минути на ден, ограничаване на гледането на телевизия до 1 ч. на ден, употребата на дневник за самоконтрол. При необходимост личният лекат може да потърси съдействие от специалист. Ако ИТМ не се подобри в рамките на 3-6 месеца, се пристъпва към стъпка 3.

Стъпки 3 и 4 - те включват възможно най-интензивни интервенции, осъществявани от тренирани специалисти. Децата се приемат в специални центрове.


докторбг.ком

Няма коментари: