
Основни принципи на диетичния режим
Да се прецизират обектите на режима преди да се подходи към предписание.
Да се проведе хранително интервю. То позволява да се опознаят качествените и количествените параметри на хранителните навици на болния.
Единствено персонално изготвената диета има шанс да бъде ефикасна.
Тя трябва да бъде съобразена с хранителното равновесие, за да се избегне поставянето на режим, който по-късно може да се окаже вреден.
Нужно е често да се повтарят срещите с болния, за да се коригира менюто и да се подобрява съобразно с динамиката на състоянието му .
Безсолна диета
Днес не се прибягва веднага до нея, тъй като е заместена от диуретиците, но все пак безсолната диета си остава едно лечение при оточните състояния, при артериална хипертония и някои нефропатии. Анорексична, трудна за спазване, но се оправдаваме с необходимостта от сол. Обикновено човек дневно приема около 12г натриев хлорид ( сол ), от които около 3 до 5г се внасят чрез хранителните продукти, а останалите около 8 г е чиста сол. В същото време човешкият организъм има необходимостта само от тези 3 до 5г сол дневно.Увеличението на натриевия капацитет при недостатъчна екскреция води до задръжка на течности, особено на ниво плазма. 1г NaCl е равен на 400мг от Na, a толкова количество натрий изисква задръжка на 1л вода в кръвта. Тази задръжка на натрий само по себе си води до множество ефекти – намаление на ефективно циркулиращия обем или намаление на концентриращата способност на бъбрека.
И обратно, много стриктният режим също би могъл да е опасен, тъй като при отрицателен баланс на натрия, има риск от хиповолемия с установяване на функционална ренална недостатъчност.
Храните се разделят на няколко класа според съдържанието на NaCl в тях. Клас 1 са млечните продукти - в прясното мляко солта е около 50мг на 100г; при сиренето варира в количества от 500-1000мг на 100г продукт. Вторият клас хранителни продукти са месата - пилешкото съдържа около 100-250мг на 100г; яйцата – 150мг на 100г; рибата, в зависимост от вида и начина на приготвяне е от 1000 до 15 000мг на 100г риба.Шунката и беконът съдържат по 1500-2000мг на 100г. Трети клас се определят консервираните храни, като при тях съдържанието на сол е много голямо - средно около 100-300мг на 100г. В следващия клас спадат сладкарските изделия, които са бедни на сол в сравнение с месните продукти – 200-500 мг на 100г. Последният клас хранителни продукти включва водите. В зависимост от минерализацията им те могат да съдържат от 1800мг до 10мг на 100г вода.
Хранителният режим е ефективен предимно при данни за екстрацелуларно задърржане на вода, което може да е с кардиачен, хепатален ( при цироза и асцит) или ренален (остър гломерулонефрит,нефротичен синдром) произход. При артериална хипертония, ефикасността на този хранителен режим е доказана в множество епидемиологични проучвания и позволява като краен резултат значително да се редуцира съдовата резистентност. Стрикността на диетата трябва да е съобразена със стадия на заболяването и еволюцията. При продължителна кортикотерапия умерената безсолна диета предпазва от развитието на някои усложнения.
Друго показание на тази диета е затлъстяването. Задръжката на вода и мастното натоварване са две тотално различни по своята същност. Отслабващият ефект на диета се проява сами при някои.
По време на бременност този режим не е препоръчителен, особено през третия триместър, тъй като чрез създадената хиповолемия благоприятства развитието на прееклампсия и хиповолемия. Отоците по време на бременността не се третират с диети
Според стрикността и ограничението на NaCl в дневното меню съществуват три вида хранителни режими. Широка диета е тази, която позволява до 5г NaCl на ден. Тя разрешава умерена употреба на допълнителна сол и употребата на солени меса, но в ограничено количество, също така и сирене. Продуктите могат да съдържат до 120г NaCl на 100г продукт.
Втората по-ограничение диета се нарича стандартна. Тук са разрешени до 2г NaCl дневно. Позволени са хлябът, сладкарските изделия, бишкоти. Хлябът има в себе си около 20г NaCl на 1 кг, а млякото 1,6г NaCl на 1 л. В този случай трябва да се избягват някои медикаменти, богати на сол, като ефервесцентните таблетки, сиропите на основата на Na бензоат и някои антибиотици ( напр. ампицилин) . При този режим се прилагат предимно животински протеини като мляко, където човек може да коригира съдържанието на сол, например чрез мляко, бедно на Na, или такова сирене.
Най – стриктната диета позволява под 1г NaCl на ден. Тази диета е на базата основно на ориз, свежи плодове и зеленчуци. Месото и рибата за ограничени до 100г на ден. Животинските белтъци са изключени, а мазнините са намалени до 5г. В момент на криза се изключват и въглехидратите, съдържащи сол. Безсолен хляб, картофи и зеленчуци остават. Отхвърлят се сухите зеленчуци и другите варива освен ориз.
Съществува и хипонатриен режим, който е наречен контролиран, тъй като приемът на сол е под формата на желатинови капсули допълнително към предходните вече описани диетични режими.
Много продължителният или нерегулярно спазван режим е неефикасен. Един много стриктен режим може да бъде и опасен. Затова при превеждането на този тип хранене трябва да се следи телесното тегло, нивото на хидратация, нивата на електролитите в кръвта и в урината и съдържанието на азот.
докторбг.ком
Няма коментари:
Публикуване на коментар