събота, 27 септември 2008 г.

Титаниев клипс прищипва разширен кръвоносен съд в мозъка

Около 4 на сто от хората на възраст между 20 и 50 години, без да подозират, страдат от мозъчна аневризма. Това е разширение на мозъчния съд, което прилича на балонче. Ако се спука, може да предизвика смърт или инвалидност. Кръвоизливът се причинява от стрес, физическо натоварване, високо кръвно налягане, дори при секс.

Ива от Перник е на 25 години. В столичния институт "Пирогов" е приета по препоръка на лекарите от родния й град заради съмнение за мозъчна аневризма. Рано сутринта на следващия ден екип хирурзи в спешната неврохирургия са готови


да оперира мозъка на младата жена

В 8 ч Ива вече е приспана и сложен анестилогичен апарат извършва дишането вместо нея. Ще я оперират доц. Стефан Габровски, д-р Емил Кръстев, д-р Славомир Кондов, анестезиолог е д-р Марина Рупчанска. Целта е да се сложи титаниев клипс, обяснява д-р Емил Кръстев, докато пие сутрешното си кафе преди тежката манипулация. Клипсът има формата на минищипка, която трябва да запуши разширения мозъчен съд. Тя е толкова малка, че след това изобщо не се усеща. Разходите за операцията се поемат от здравната каса.

В "Пирогов" имат подготвени екипи

за операция на мозъчна аневризма денонощно. Причината е, че спукването на "балончето" може да стане по всяко време и всяка минута забавяне може да бъде решаваща. Преди време се наложило да оперират жена от Кюстендил. Тя получила "спукването" в 12 ч и 6 часа по-късно била на операционната маса, след като всички задължителни тестове и изследвания били направени, припомнят си лекарите.
Основната причина за тежката ситуация е, че българинът не си лекува кръвното налягане, твърди д-р Кръстев. Такъв е и случаят с Ива. Тя

страда от хипертонична болест

на която не е обръщано достатъчно внимание досега. Животът на момичето е в опасност и трябва да се реагира изключително бързо.
Д-р Кръстев вече е готов за операционната зала, грижливо облича зелените стерилни дрехи.
Разширението на мозъчния съд може да се открие чрез мозъчна ангиография - така наречената цветна снимка. Изследването се извършва със специален апарат - ангиограф. То е много сложно и даже крие риск. Затова може да се направи само в специализираните болнични заведения в България. Първият симптом за

спукването на "балончето"

на мозъчния съд е острото главоболие. Много лекари обаче не обръщали внимание на главната следа, защото доста от хората страдат от мигрена. Така диагнозата се пропуска и лечението се забавя, а това може да се окаже фатално. Възможно е "балончето" да се спука и човекът да има само леки оплаквания. Със сигурност обаче ще се появи следващ кръвоизлив, който ще е още по-тежък.
При доказана аневризма на мозъка единственото лечение е операцията. Тя може да продължи между 2 и 10 часа.

Извършва се под обща упойка

като през цялото време анестезиологът следи цялостното състояние на организма на
специални монитори, на които се показват стойностите на жизнените функции на пациента -сърдечна дейност, артериално налягане, дишане. При нужда те се коригират. Тъй като операцията е изключително фина, неврохирурзите ползват микроскоп, увеличаващ до 25 пъти полето за работа.

Всички техни действия се записват на видео

и се предават на монитор в залата. Нещо като "Спешно отделение", но се излъчва директно.
В 10,30 ч напрежението в операционната достига своята кулминация. Аневризмата е открита и трябва да се постави титаниевият клипс. В залата се чува единствено ритмичният звук на сърдечната дейност, излъчван на монитора. Кръвното налягане на пациентката е ниско за разлика от това на целия медицински екип. Независимо от всичко обаче клипсът се поставя с изключителна точност. И най-малкото трепване на ръката на хирурга в този момент

може да причини смъртта на Ива

За щастие всичко приключва успешно. Напрежението в залата видимо спада. Вече се чува нормален говор, някой дори се шегува. Животът на момичето е спасен. Операцията на Ива приключва към 12 ч. След упойката тя се събужда в болничната стая в пълно съзнание и дори плахо се усмихва на родителите си. Няма разлика, нищо не чувствам в главата си, категорична е младата жена. Наистина ли ме оперирахте 4 часа, аз нищо не помня, шегува се с лекарите тя.
Седем дни по-късно я изписват, но

контролните прегледи ще продължават

поне още месец. Животът за нея продължава благодарение големия опит на екипа в клиниката и на една добре направена операция.


новинар.нет

Няма коментари: