петък, 29 август 2008 г.

Инфаркт на бъбрека

Какво представлява тази болест? Това е образувала се исхемична зона в бъбрека в резултат на запушване на клоновете на бъбречната артерия. Заболяването винаги е вторично и се дължи на емболия, получена от тромби в лявата половина на сърцето (сърдечен порок с предсърдно мъждене, бактериален ендокардит, миокарден инфаркт). Много рядко е резултат на тромбоза на бъбречна артерия (атеросклероза, компенсация от тумор).

Инфарктите на бъбрека с по-малки размери обикновено протичат безсимптомно. При по-големите се появява внезапна силна болка в бъбречната област. Може да се вдигне и температура. При много големи бъбречни инфаркти настъпват признаци на бъбречна недостатъчност, повишава се артериалното налягане. Най-добрата профилактика е да се лекува основното заболяване, което би могло да предизвика инфаркт на бъбрека.

Ако все пак се стигне до инфаркт на бъбрека, засегнатият трябва да е в пълен покой до преминаване на острите болки, а и след това, ако лекарят прецени. Специалният режим и цялостното лечение се назначават от специалист и трябва строго да се спазват.

Ако получите силни болки, а наблизо няма лекар, можете да вземете за облекчение на състоянието си до неговото идване аналгетични и спазмолитични лекарства (аналгин, пирамидон и др.).


лекар.бг

Няма коментари: