неделя, 14 февруари 2010 г.

Хората, страдащи от безсъние, вдигат кръвно през нощта

Канадски медици от Университетите на Монреал и Лавал установили, че хората със безсъние, вдигат кръвно през нощта и това води до сърдечни проблеми.

При провеждането на изследването лекарите в течение на 24 часа са измервали кръвното налягане на пациентите с диагностицирано разстройство на съня. Участниците в изследването са прекарали в лаборатория 40 часа: две нощи за адаптация и една за мониторинг, след което е следвал промеждутъчен ден.

Обикновено по време на сън налягането се понижава и дава на сърцето възможност да си отдъхне, обясняват специалистите. Но при безсъние нощем налягането точно обратно се повишава, което уврежда сърдечните функции и по този начин провокира развитието на сърдечно-съдови заболявания.

Цикълът на промяна на кръвното налягане е свързан главно с бодърстването и отдиха в нашия организъм, заяви един от авторите на изследването доктор Жак Монплезир. При безсъние налягането рязко се повишава, затова хората с разстроен режим на сън са изложени на голям риск от сърдечни заболявания.

Според изводите на кардиолозите, хроничното безсъние в течение на много години може да окаже сериозно негативно действия на работата на сърцето на здравите хора.


кариерист.ком

Няма коментари: