събота, 12 декември 2009 г.

Спасете сърцето преди да се е разболяло!

Крайно време е да повярваме колко важна е профилактиката за всички болести, вкл. и за сърдечносъдовите.

Поне 80 на сто от сърдечните заболявания се дължат на лошото отношение към собственото ни здраве и пренебрегване на профилактиката.

Ще припомним някои основни моменти:

- Правилното хранене - всички го знаете - повече плодове и зеленчуци, пълнозърнест хляб, нетлъсто месо, риба, бобови продукти, по-малко захар и сол.

- Редовна физическа активност - най-малко половин час ходене на ден или гимнастика.

- Откажете цигарите или поне ги ограничете. Опасно е и пасивното пушене. Рискът от развитие на инфаркт и инсулт намалява веднага щом спрете цигарите, а една година след това се понижава с цели 50 процента.

- Редовно измервайте кръвното си налягане. То обикновено не се съпровожда с никакви симптоми, но може да доведе до внезапен инсулт или инфаркт.

- Периодично измервайте нивото на захар в кръвта, защото повишеното ниво на глюкозата повишава риска от развитие на инфаркт и инсулт.

- Не е излишно да измервате периодично нивото на липидите в кръвта. Повишеното съдържание на холестерол повишава риска от развитие на инфаркт и инсулт.

Гимнастиката за сърцето ще ви помогне да запазите здраво сърцето си

Упражненията много приличат на тези, които сме правили в детската градина и училището. Вижте:

- Застанете прави с ръце, спуснати надолу, и крака на ширината на раменете. На вдишване повдигнете ръце настрани и нагоре, изпънете се и застанете на пръсти. На издишване бавно се върнете в изходно положение. Повторете 4-5 пъти.

- Застанете с едната ръка нагоре, а другата надолу. На вдишване-издишване променяйте положението на ръцете. Повторете 8-10 пъти.

- Застанете прави с крака на ширината на раменете и отпуснати надолу ръце. На вдишване ги разтворете встрани, на издишване бавно ги отпуснете надолу. Повторете 5-6 пъти.

- Същото изходно положение. На вдишване прегънете ръце в раменете, на издишване ги разтворете встрани. Повторете 7-8 пъти, без да бързате.

- Поставете ръцете изпънати пред гърдите и крака на ширината на равменете. На издишване рязко завъртете ръцете първо на едната, после на другата страна. На вдишване се върнете в изходно положение. Повторете 8-10 пъти.

- Поставете ръце на кръста и крака на ширината на раменете. Разтворете ръце встрани и леко завъртете торса надясно при вдишване.


При издишване бавно се върнете в изходно положение.

Правете по 3-4 пъти на всяка страна.

- Пак ръце на кръста с крака на ширината на раменете. Правете наклони напред. Наклон - издишване, връщане в изходно положение - вдишване. Повторете 8-10 пъти.

- Прикляквайте в произволен темп. Клякайте на издишване, изправяйте се на вдишване - направете 8-10 пъти.

- Застанете прави с раздалечени крака и ръце напред леко встрани. На издишване размахайте левия крак и дясната ръка. След това отпуснете крака на пода. На вдишване опитайте да докоснете крака си с дясната ръка и отново я размахайте към левия крак. Върнете се в изходно положение. Повторете същото с другия крак. Не правете резки движения.

- Завършете упражненията с нормално ходене, можете да разтваряте ръце встрани при дълбоко вдишване и да ги отпускате при издишване.

Този комплекс упражнения можете да допълните с наклони встрани, с докосване на пода с ръце и прочее. Основното е по време на упражнения да не изпитвате дискомфорт, а само приятни усещания.

Не на последно място можете да се обтривате с влажна кърпа или да се обливате с хладка вода. Това тонизира нервната система и кръвоносните съдове и понижава резките колебания на кръвното налягане. Затова идеално подхождат и за хипертониците, и за хипотониците.



блитц.бг

Няма коментари: