петък, 29 май 2009 г.

До колко се предава здравето по наследство?

Много родители се притесняват и се чувстват виновни да не предадат собствените си или фамилни болежки на децата си. Запомнете, че вие нямате вина, че имате заболяване, което можете да предадете наследствено на детето си. Ако е възможно погледнете нещата от друг ъгъл - Природата ви е провокирала да погледнете сериозно на проблема си, за да намерите добро решение и експериментирайки върху себе си и да имате решение за заболяването при детето ви. Повечето болести практически са свързани с наследствеността. Тоест здравето се предава по наследство. Ако родителите ни са имали определени здравословни проблеми, то вероятността такива проблеми да се появяват и при нас е доста голяма. Всъщност онова, което се предава по наследство е не болестта, а нарушението в структурата на тъканите, което предизвиква дадена болест. Например хората, предразположени към хипертония имат особен строеж на белтъка, който участва в изграждането на тъканите на кръвоносните съдове и мускулите.

Късогледството е резултат от дефект в структурата на колагена. Недостига на клетки, които да разрушават вредния холестерол предизвиква атеросклероза. Затлъстяването е свързано с нарушена обмяна на веществата, а алергиите са резултат от специфична имунна реакция. Всичко това се предава по наследство.

Някой учени смятат, че всички хора са предразположени към всички болести, в различна степен и че развиването на дадена болест зависи само от външни фактори. И наистина, външните фактори са от особено значение, тъй като за всяка болест има рискови фактори. Например бум на късогледството се наблюдава след появата на телевизията и компютрите, а от друга страна човек, който спазва нискокалорична диета цял живот трудно може да надебелее дори и роднините му да са много пълни.

Според някои всъщност от значение са само външните фактори, тъй като дори и когато човек не е предразположен към дадено заболяване може да се разболее под влиянието на външни фактори. И обратното ако някой е предразположен към дадено заболяване, но избягва всички рискови фактори, може да остане здрав.
По тази причина има учени, които приемат че боледуването зависи от устойчивостта на организма към дадени външни въздействия. Техните доводи са, че наследствените болести се увеличават през последните години заедно с измененията в начина на живот и навиците на хората.
Наследствените болести биха могли да бъдат условно разделени в три групи.

Болести свързани с нарушена обмяна на веществата – задълбочават се при нездравословен начин на живот и след 50 годишна възраст.

Психически заболявания – тук наследствеността е ключов фактор, като за Алцхаймер се приема, че рискът е до 80% , но възрастовата граница е висока, тоест за човек предразположен към това заболяване с възрастта рискът нараства.

Болести, зависими от околната среда – например хората, които имат роднини боледували от рак са предразположени към развиване на такова заболяване, но рискът е около 10 % , а вследствие на неблагоприятни фактори клетките мутират и рискът се повишава значително. Сходен е и проблема с алергиите.

Алкохолизмът също се приема за наследствено заболяване от тази група, тъй като той най-често се предизвиква от ниската чувствителност към алкохола, което се предава по наследство. Освен това при ембрионалното развитие на децата на алкохолици настъпват неврохимични разстройства. Битовите навици са един от най-сериозните външни фактори за развитие и задълбочаване на алкохолизма.
Ако дадено заболяване се прояви в младостта, протича тежко и от него боледуват в същата форма близък роднина, тогава можем да говорим за боледуване поради наследствена предразположеност. Дори и в такива случаи рискът за децата е около 10 %. Тоест при спазване на по-здравословен начин на живот може, ако не да се избегнат наследствените заболявания, то поне да се преболедуват в по-лека форма.

Наследствените болести се различават доста от генетичните.
Генетичните болести се причиняват от патологичен набор гени и носителите им са винаги болни. Гените и хромозомите постоянно дават дефекти, но клетките работят за възстановяване на ДНК. В определени слуаи обаче, все пак остават дефекти и те представляват генетичните заболявания.
Според учените повече от 60% от бременностите с деца с генетични заболявания не се износват.
В рисковата група попадат семейства, чиито роднини страдат от наследствени заболявания, семейства които вече имат поне едно дете с проблем в развитието, семейства в които мъжът и жената имат близка родствена връзка, жени над 35, жени с два и повече спонтанни аборти. В такива случа е добре преди да се планира бременност семейството да се консултира със специалисти и по време на бременността да се проведат всички генетични изследвания.

Хромозомните болести се срещат в 2,5 случая на 1000 при новородените . Причинени са от аномалния брой хромозоми в клетка или нарушаване на тяхната структура. Най-често срещаната хромозомна болест е тризомията - тоест клетката има 47 вместо 46 хромозоми. 1 на 600 новородени се ражда със синдрома на Даун. В повечето случаи излишната хромозома е майчина, и се приема че хромозомните аномалии зависят на-вече от възрастта на жената. При жени до 25г. статистика сочи, че 1 на 2000 деца страда от такова заболяване, а при жени над 35г. съотношението е 1 на 85.

Генетичните болести се развиват от нарушаване на синтеза на някой от белтъците, което се случва заради увреждане на един или няколко гена. Такива заболявания се срещат при 1 на 1000 души. Най-разпространени сред новородените са фенилкетонурия (ФКУ) и муковисцидоза.

Фенилкетонурията е генетично увреждане, което се характеризира с невъзможността на тялото да усвоява основната аминокиселина - фенилаланин. Новородените се изследват за това заболяване още в родилния дом, но честотата му в Европа е около 1 на 5000 деца.

Муковисцидозата е по-разпространено заболяване. Всъщност всеки 20-ти е носител на дефектен ген. Ако и двамата родители имат генетичен дефект вероятността за раждането на болно дете е 25%, тоест болестта е наследствена. Новородените се изследват в родилния дом и за това заболяване. Чрез ДНК диагностика и анализ на родословието рисъкт може да бъде преценен сравнително реалистично.


мамита-бг.ком

Няма коментари: