вторник, 24 февруари 2009 г.

Лекувайте се с магданоз

Магданозът (Petroselinum crispum u Petroselinum neapolitanum или Petroselinum latifolium) е светло зелено, двугодишно тревисто растение и подправка, широко разпространена в кухните на Близкия Изток, Европа и Америка. Дължи употребата си като освежител на дъха и до голяма степен вкусовите си качества на високата концентрация на хлорофил. Родината на магданоза е Средиземноморието, където все още се среща в диво състояние. Магданозът се използва в кулинарията и медицината от хилядолетия Като подправка се използват два вида магданоз - къдраволист и италиански, известен още като обикновен или гладколист. В българската кухня се използва предимно обикновеният магданоз. Къдраволистият често се използва за декорация на ястия. Смята се, че обикновеният магданоз има по-силен аромат. Друг вид магданоз (Petroselinum tuberosum) се отглежда заради корена си.

Магданозът е ценен с това, че в 25-30 г свежи листа се съдържа дневната доза от витамин С за възрастен човек (около 70 мг). Листата на магданоза съдържат също така витамините В1, В2, РР, К, каротин. Магданозът е полезен при болести на сърцето, отравяния, астма, бронхит, апатия и депресия, той е използван и като пичогонно средство. Използва се и за направата на маски за мазна кожа.

Сокът на магданоза е силнодействащ, затова не трябва да се пие наведнъж повече от 30-60 мл.

Най-добре е да се смесва с друг зеленчуков сок, например от моркови. Свежият сок от магданоз притежава свойства, необходими за кислородния обмен и поддържане на нормалните функции на надбъбречната и щитовидната жлеза. Елементите, които съдържа са в такова съчетание, че способстват за укрепване на кръвоносните съдове, особено на капилярите и артериите.

Магданозеният сок е отлично средство при заболявания на пикочната система, той помага при камъни в бъбреците и жлъчката, при нефрит и редица други заболявания.

Ефективен е също така и при заболявания на очите и зрителния нерв, катаракта и конюнктивит. Сок от магданоз, смесен със сок от цвекло се прилага много успешно при спазми, предизвикани от менструални смущения, а при редовна употреба може да ги премахне напълно. Запарката от магданоз се използва в народната медицина при импотентност и различни заболявания на половата система.

Немската народна медицина препоръчва настойка от семената или корените на магданоза като средство, повишаващо апетита, подобряващо храносмилането, регулиращо менструацията, като лекарство при заболявания на бъбреците и др. Листата се използват под формата на компрес като обезболяващо и противовъзпалително средство.


чудеса.нет

Няма коментари: