събота, 31 януари 2009 г.

Ванадий намалява образуването на холестерол

Препоръчителна дневна доза:

за възрастни: 10-30 милиграма
за активно спортуващи: 30-50 милиграма на 2-3 дози

Максимална дневна доза:

рядко се посочва такава, но се смята, че е над 80 милиграма

Източници:

в растенията количеството му зависи от показателите на почвата в съответния географски район; среща се най-често в животинските мазнини и растителните масла, особено в ненаситените мазнини. Слънчогледови семки, соя, шафран, царевица, черен пипер, зехтин - най-много; копър, магданоз, репички, овесени ядки, ориз, зелен фасул, моркови, зеле – доста; в херингата, стридите и в яйцата също има ванадий;

Ванадият е минерал, необходим за правилното функциониране на човешкия организъм. Достатъчно е малко количество от него, за да се усети положителния му ефект.

За съжаление все още не е добре изследвано въздействието му върху човека, което го прави изключително интересен за учените.

Доказано е, че предотвратява образуването на холестерол в кръвоносните съдове, а по този начин и сърдечни атаки. Освен това се смята, че участва в производството не енергия за тялото.

Според няколко проучвания ванадият участва и в изграждането на костите посредством някои процеси в организма и може би ги предпазва от остаряване.

Солите му, които са химични съединения, доста добре имитират действието на инсулина и в тази насока също се правят различни изследвания.

Те подпомагат придвижването на хранителни вещества (белтъчини, аминокиселини и въглехидрати) директно към мускулите. Така се увеличават обема и плътността им.

За това са и предпочитана хранителна добавка за спортисти, които имат нужда от натрупване на маса.

В същото време големите дози ванадий, които влияят върху нивото на кръвната захар, могат да бъдат токсични.

Ето защо приемане на допълнителни количества ванадиев сулфат не се препоръчва на хора, страдащи от хипергликемия, хипоглигемия или инсулинова резистентност.

При високи дози се забелязва загуба на апетит, диария, забавяне на растежа и мускулното развитие.

Досега няма конкретни данни за появата на определени негативни състояния при дефицит на ванадий.

Балансирана диета би трябвало напълно да задоволява ежедневните нужди на организма от този минерал, така че рядко се налага допълнителен прием.


tqloto.bg

Няма коментари: