четвъртък, 13 ноември 2008 г.

Гъбата Комбуча - не само екзотика, но и здраве

В днешно време сме свидетели на връщане към оздравителни мерки,които са близки до природата;както на лекарства и храни с натурален произход-далеко от промишлено пакетирани продукти.Това вероятно е една от причините за голямата привлекателност и очарование на здравословното питие,наречено Комбуча.Комбинации от гъбички и бактерии са използувани от хората,и прилагани за тяхно добро,още от древни времена навсякъде по света, за произвеждане на здравословни ферментни питиета и храни.

Ние четем в библията (Рут 2:14), че земевладелецът Боас поканя Рут, която по-късно става негова жена,по време на жътвата: "Ела,хапни малко хляб и топни хапката си в киселото питие! И тя седна сред жътварите; той й предложи, тя яде, беше много доволна и тръгна."Този библейски текст, от преди около 1000 години преди Христос, не само ни дава представа за тогавашните хранителни навици, но и виждаме също, че дори и тогава, хората са приготвяли питиета с микроорганизми на млечната киселина и са ги ползували за укрепване и освежаване по време на тежката жътварска работа.

Един древен роднина на тези симбиози между бактерии и гъбички е чаената-гъба,наречена Комбуча.Тя идва ,от област в източна Азия ,до Германия през Русия в началото на века.Този древен домашен лек се е употребявал все-повече и повече и в други страни срещу всички възможни проблеми.Гъбата представлява желатоидна маса в твърда мрежеста мембрана,във формата на плосък диск.Тя живее в хранителен разствор на чай и захар, в който постоянно се размножава чрез герминация.Гъбният диск отначало се разстила по повърхността на чая и след това се удебелява.Когато човек се отнася с гъбата коректно,тя се развива, възпроизвежда и ще го съпровожда през целия му живот.

По време на окислително-ферментационните процеси, гъбата води до широки и сложни реакции в приготвения чай,една след друга или едновремено(това са усвоителни и катаболитични процеси).Чаената-гъба се храни със захарта,като в замяна произвежда други ценни вещества в полученото питие: глюкуронова киселина, млечна киселина, витамини, аминокиселини, антибиотични вещества и други продукти.Тя е една истинска малка биохимична лаборатория.

Комбуча - Лек за всичко ?

Има цяла съкровищница от обширен опит относно гъбата Комбуча.Освен употребата й за производството на освежително питие, почти във всички статии може да се прочете също и за лечебната й употреба.В писания от стари и нови времена, голям брой заболявания са споменати,за които чаят-Комбуча се прилага и възхвалява.Палитрата започва от най-безобидните неразположения и достига до най-сериозни заболявания.

Немският седмичник Фокус побликува статия върху Комбуча и Гюнтер В. Франк.(FOCUS № 34, 21 август, 1995, стр. 128).Следните снимки са от тази статия.Заглавието сочи, че тези личности са обожатели на Комбуча.

Безброй лекари и учени се задълбочиха в ефектите на Комбучата, като домашен лек.На лице са много научни работи, касаещи Комбуча.Те говорят за лечебната й ефективност, базирана на глюконовата, глюкуроновата, млечна и оцетна киселини, както и на животоподдържащите витамини С и В-групата.Както беше потвърдено, най-вече от руски изследователи, много от съставките й имат антибиотични и детоксикиращи характеристики, и играят решаваща роля в биохимичните процеси на тялото.

В контраст с неприятните странични ефекти на много лекарства, активните субстанции на Комбучата адресират човешкото тяло като цяло;чрез приятелските си метаболични свойства тя може да възстанови нормалното състояние на клетъчната мембрана, без каквито и да е странични ефекти и да доведе до неговото благополучие.Нека използуваме тези естествени сили за поддържане на нашата жизненост, активност, както и нашите духовни и физически способности!

Една обширна световна литература
Още Бачинская (1914) отбелязва,че питието е ефективно за стомашно-чревната активност.Авторката препоръча да се пие по малка чашка от него преди всяко хранене и да се увеличават порциите постепено.

Проф. С. Базаревски изнесе публикация в "Кореспонденция на Асоцияциятя за научни изследвания" Рига, 1915, че сред латвийското население на балтииските руски провинции Ливланд и Курланд, е разпространен народен лек-"Бринум-Сене", грубо преведено означаващо "Чудна гъба".Латвийското население приписва на тази гъба "чудна лекуваща сила за много заболяваниа",според Базаревски.Разпитани от него,някои хора настояват,че тя помага при главоболие,а други го уверяват,че "тази гъба помага при всички болести".

Добра при запечен стомах(запек)
Professor S.Lindner (1917-1918) публикува,че лекът се употребява най-вече за регулиране на чревните функции.Излекувани са били също и хемороиди.

Prof.Dr.Rudolf Kobert (1917-1918) напомня,че едно "безгрешно лекарство срещу ставен ревматизъм" е било направено с тази гъба.

Също Prof.Dr.Wilhelm Henneberg (1926) съобщава,че питие,направено с чаена-гъба,наречено "Чаен квас" в Русия, се е ползувало във всички тези области като " лек срещу всички видове заболявания,особено срещу запек".

Според Dr.Madaus в "Биологични оздравителни изкуства"(1927), гъбата и нейните метаболични продукти имат едно превъзходно въздействие върху възстановяването на клетъчните стени и поради това,е отличен лек при атеросклероза.

Подобрение на общото състояние
H.Waldeck (1927) разказва за аптекар,когото среща по време на Първата световна война в Русия-Полша,1915,делейки с него квартира,и който му е приготвил "Чудно питие" срещу ужасен запек.Аптекарят доверил на Валдек,че той винаги притежава този "Руски таен домашен лек" под ръка и също,че е "добър за всички неразположения" и "поради неговите натурално формирани киселини,то успешно намалява проблемите на възрастта,допринасяйки за удължаване на живота".

Prof.Br. Lakowitz (1928) потвърждава публикацията на Валдек,че храносмилателни смущения се отстраняват бързо чрез гъбения-чай.Тежки главоболия и нервни смущения също са лекувани експериментално.Лаковиц стига до заключението: "Широкото разпространение на гъбения-чай (чаен-квас),като лек за храносмилателни смущения е желателно за всички хора".

В "Бяло знаме"(1928) пише: "Освежаващият вкус на това чаено питие е пленителен,а неговото въздействие е...много,много добро.Вкусът на ферментиралия чай е много примамлив,напомнящ леко искрящо вино или крушев сок.Ефектът от чая обикновено се появява много бързо.Най-вече,той действува чрез прочистване на кръвта и детоксикация и...служи превъзходно при лицеви кожни обриви.Още повече,според преценки и предписания на лекари,той е много ефикасен при постоянни главоболия, болки в крайниците, подагра, ревматизъм и други проблеми на възрастта.Общият ефект на гъбения-чай се проявява още след няколко седмици,чрез подобрено общо състояние и повишена проявителна способност,свързващо се с високото съдържание на витамини и хормонен ефект, признато също от лекари".

Гъбата стимулира още метаболизма...чудесно и, поради което, помага в прочистването на тялото,т.е. отделянето на всички видове белестни токсини.

Положителен ефект при артериосклероза
Dr.Maxim Bing(1928) препоръчва гъбата Комбуча като "много ефективен лек при артериосклероза, подагра и чревна недостатъчност"."Положителен ефект,в смисъл, понижаване на кръвното налягане,спиране на депресията, възбудимостта и болките, главоболието, световъртежа и т.н. при артериосклероза"се постига с употребата на свежи,добри култури(гъби)."Чревна ленивост и придружаващите я последствия,също се отстраняват бързо.Дава особено добри резултати при калцификация на бъбреците и капилярите на мозъка."

Dr.Siegwart Hermann(1929) описва опити с котки,които са били тровени с Вигантол(антирахитен витамин-Д препарат).Той отбелязва положителното въздействие върху тяхното холестеролово ниво,когато животните получават Комбуча-екстракт.Това е интересно,защото в случаи на артериосклероза при хората,също е повишено нивото на холестерола.Заключението на Херман,базиращо се на тези опити е: "Наблюденията на лекари до леглото на болния, както и опити с животни, доказаха постигнатото от народната мъдрост,като цяло."

Глюкуроновата киселина
Според мен, има фактори, говорещи за добрия ефект на гъбата при подагра, ревматизъм,артрити и т.н.,които се обясняват с постигнатата разтворимост на натрупаните в тялото токсини и възможността за изхвърлянето им през бъбреците чрез урината, поради прикачването им към глюкуроновата киселина от питието.Това прикачване е форма на биотрансформация; чрез нея, ендогенни (вътрешни) и чужди на тялото вещества, се свързват с глюкуроновата киселина в глюкуроноиди.

В 1961 год.,Dr.med.Valentin Koehler предизвика дискусия върху терапевтичната употреба на глюкуроновата киселина чрез статията си,озаглавена "Глюкуроновата к-на дава надежда на раково болните"в "Медицинска практика". Глюкуроновата киселина е един от продуктите,получени при ферментационния процес в чая-Комбуча.Д-р Кьолер съобщава тогава ,за окуражителни резултати при третиране на раково болни с глюкуронова киселина. Максималният ефект на глюкуроновата к-на е възможността й да доведе до повишение на защитните механизми на тялото и вероятно също до продукцията на интерферон.

Детоксициращото действие на глюгуроновата киселина върви ръка за ръка с едно подобрение на общото състояние и окислителния метаболизъм.

Д-р Кьолер също отбелязва изненадващия успех при лечение на болни дървета. Различни институции са правели научни опити за решаване проблема на умиращите дървета. Чрез комбиниране на хранителни вещества, микроелементи и йоните на тежки метали,градивният процес е бил активиран или ускорен. Способността на глюкуроновата киселина да влиза в комбинация и с двете -чужди и ендогенни токсични вещества, довежда до защита на растителната клетка.Над 200 вещества могат да се обезвредят по този начин, вкл.тези,съдържащи се в киселинните и радиоактивни дъждове, както и серен двуокис, нитрати, озон. Според изследването на Д-р Кьолер, защитната активност,свързана с клетъчни глюкуроновата к-на, запазва също генетичната информация на растението от смущения на растежа или предизвиква тяхното възстановяване в по-нататъшния растеж.Въпросите,възникващи от изследванията на Д-р Кьолер могат да бъдат отнесени и към човешките клетки.Когато, процесите на градеж и разграждане в човешкия метаболизъм , поддържани на едно оптимално ниво,чрез добавяне на малки дози глюкуронова киселина,съдържащи се в питието Комбуча,се представя като комбинация на научни факти и един природен продукт,то това е нещо, още много предпочитано от ползуващите го.Ето и възможна помощ за човечеството, което е все- повече подложено на токсичното въздействието на околната среда. Чрез глюкуроновата киселина, "вредните продукти в човешкото тяло са разградени до крайни продукти,елиминирани и станали безвредни".Тази детоксикираща роля на глюкуроновата к-на подпомага различни функции.

Това се оказва една повишена вътрешна сила срещу токсичния стрес на околната среда,обливащ ни от много страни и увреждащ телесните клетки,която възстановява и укрепва нашата защита.Когато много хора казват,че употребяват Комбуча не за да лекуват определено заболяване,а като питие,поддържащо тяхното добро състояние,ние сме в точка,където научните възгледи и народната мъдрост вървят ръка за ръка.

Нормализация на чревните функции
Dr.L.Mollenda (1928) съобщава,че питието Комбуча е особено ефективно при смущения на храносмилателните органи,като практически нормализира функциите им.Още повече,питието доказа помощта си при подагра,ревматизъм и различни стадии на артериосклероза.Относно допълнителни сфери на въздействие, той пише: "В случай на ангина, особено когато сливиците са обложени,питието не трябва да се ползува само за гаргарене, а и за пиене, което ще унищожи бактериите,попаднали в стомаха с храната.Гаргаренето при ангина довежда до бързо възстановяване; изненадващ успех е постигнат срещу болките при подагра и артериосклероза, дори и при напреднали, тежки случаи...Въпреки, че питието е кисело,то не причинява изобщо киселини в стомаха; то определено подпомага обработката на дори трудно смилаеми храни.Съответни благоприятни успехи,при приемане на Комбуча, бяха постигнати и при подагрена екзема , камъни в бъбреците и жлъчния мехур."

Dr.E.Arauner (1929) обобщава различни медицински изследвания и съобщения, и стига до следното заключение: "В заключение може да се каже, че гъбата Комбуча или нейният екстракт,се доказаха превъзходни профилактици (предпазващи) срещу диабет,но особено срещу проблемите,идващи от възрастта, като артериосклерозата,високото кръвно налягане и неговите следствия,като световъртеж; подагра, хемороиди;и най-накрая тя е задоволителен лаксатив." Д-р Араунър казва,че в неговата страна чаената гъба се употребявала от столетия от азиатски хора,заради нейните изненадващи лечебни постижения, като най-ефективен,естествен домашен лек при умора,изтощение,нервност, започващи проблеми на възрастта,артериосклероза,чревна ленивост,подагра и ревматизъм, хемороиди и диабет.

Д-р Араунър добавя също,че не само професори,лекари и биолози са потвърдили изненадващите и оздравителни успехи,но и тези,пренебрегващи чаената-гъба, пишат за "превъзходните й ефекти върху общите телесни функции".

Препоръчвана за духовен стрес
Hans Irion,който тогава е директор на Академията на химиците в Брауншваиг, казва в неговия "Курс за училищата с химическа специалност"(1944,бр.2,стр.405): "Чрез приемането на питието,описано като Чаен-квас,се постига забележително подобрение на цялата телесна жлезна система и подобряване на метаболизма. Чаеният-квас се препоръчва,като една чудесна профилактика срещу подагра и ревматизъм,фурункулоза,артериосклероза,високо кръвно налягане,нервност, чревна ленивост и проблеми на възрастта.Препоръчва се също на спортисти и тези,занимаващи се с напрегнат умствен труд.Чрез повишаване на метаболизма, излишните мастни натрупвания в тялото се отстраняват.С питието,така също и микроорганизми достигат тялото,които трансформират вредни натрупвания, като пикочна киселина,холестерол и т.н. в лесно разтворими форми,т.е ги отстраняват. Вредните чревни бактерии се подтискат."

"Детоксикация при всички случаи..."

Първото описание на гъбения-чай в книга се появява в 1954 г.Това упътване от 54 страници е написано на руски и озаглавено "Чаената-гъба и нейните терапевтични свойства".Авторът, Г.Ф.Барбанчик, пише в увода за първата употреба на гъбения-чай (1949) за лекарство в клиниката на Омската болница.Той споделя за успешно лечение при тонзилити, разнообразни вътрешни болести и особено такива от възпалително естество,стомашен катар,дължащ се на киселинен дефицит,чревни възпаления,дизентерия,артериосклероза,високо кръвно налягане,склероза и т.н.

Лекарят, Dr.Rudolf Sklenar от Лих,Оберхесен,съобщава в 1964 г.в списанието "Практична лечебна наука" за своите диагностични методи и лечебни успехи: "Един откроен природен лек е гъбеното питие,наречено Комбуча,което действува детоксикиращо във всички случаи и разтваря микроорганизми ,както и холестерол."Д-р Скленар е разработил биологична противоракова терапия,в която Комбуча,както и други биологични продукти,като Коли-препарати, заемат важна роля за санитарията на чревната флора.

В малка публикация от 8 страници,озаглавена "Кръвна ракова диагноза и лечение на рак,преракови състояния и други метаболитни заболявания с Комбуча и Коли-препарати", Д-р Скленар съобщава,че витамини,млечни киселини и глюкуронова к-на са ефикасни. "Те унищожават вредни микроорганизми (вируси,бактерии, гъбички) и разтварят отпадни продукти и токсични депозити (пикочна к-на, холестерол и т.н.)".Комбуча постига "една забележителна детоксикация на организма".Наслаждавайки се на това питие,допълнително се наблюдава едно "определено подобряване на цялата жлезна система и метаболизма".

Д-р Скленар съобщава,че той е бил в състояние да лекува успешно чрез гъбения- чай: подагра,ревматизъм,артериосклероза,артрит,дисбактериоза,запек, импотенция,пълнота,фурунколоза(циреи),камъни в бъбреците,холестерол,рак, особено в ранен стадий и т.н.

Раков убиец?
Dr.Veronika Carstens (1987), жена на бивш немски президент, препоръчва Комбуча в серия публикации,"Помощ от природата-Моят лек срещу рак" с думите: "Комбуча детоксикира организма и подобрява метаболизма; това засилва защитните сили."

Специалистът по природно лечение A.J.Lodewijkx(Homepage: http://www.ngap.nl) от Ермело,Холандия,пише относно Комбуча в препоръчителната си книга "Живот без рак"(намираща се на холандски и немски): "Гъбата Комбуча има силни антисептични свойства.Чаят прочиства жлезната система и предизвиква елиминиране;пикочна киселина се неутрализира и изхвърля чрез Комбуча. Поради това,този чай е един превъзходен лек против подагра,ревматизъм, артрит, камъни в бъбреците,чревна дисбактериоза и особено рак в начални стадии,защото гъбата Комбуча причинява въздействие върху причиняващите заболяването ендобионти.Както наблюдавахме,това са те,които елиминират червените кръвни клетки при неподходяща промяна в рН-то.При всички метаболитни заболявания и рак,Комбуча е уникално питие за детоксикиране на тялото.Тя отнема метаболитните отпадъци и нормализира така кръвното рН.

Gottfried Mueller,основател на световно разпространените "Селища Салем за деца и младежи" възхвалява Комбуча така: "Дар от небето,особено при спешност"(в "Помощ Салем" 15,№ 3,август 1987,стр.2).

Преценявайки за себе си
Както в литературните данни,така и в многото лични опитни съобщения,набрани по време на моето фокусиране върху Комбуча,такъв широк спектър от лечебни резултати изглежда съмнителен.Това се обяснява на базата на това,че Комбуча не се цели в определен човешки орган,а вместо това положително въздействува на целия организъм, чрез стабилизиране на метаболитната обстановка и чрез детоксикиращия ефект на нейната глюкуронова киселина.Това довежда при много хора до повишаване на защитните сили срещу вредните въздействия и стрес от околната среда,както и корекция на увредения клетъчен метаболизъм и възстановяване и укрепване на тяхното състояние.

Някои от приписаните оздравителни действия на чая Комбуча изискват по-нататъшно изследване.Други активни механизми са научно и експериментално доказани,напр: регулиране на чревната флора,укрепване на клетката, детоксикацията и елиминиране на отпадъци,хармонизиране на метаболизма, антибиотичен ефект,корекция на рН-баланса.

Направи го сам!Не е проблем, ако знаеш как!
Питието Комбуча може всеки да си го направи в къщи,само за стотинки.Защото гъбата постоянно расте;може да се започне с парченце от нея,което да произведе исканото питие.Приготвянето не е проблем,ако се знае как.От древността,човек приготвя това питие в дома си и предава гъбата от семейство на семейство,като знак на приятелство и доброжелателство.Чаената гъба има висока жизненост и способност за регенерация.Ако тя не притежаваше тази висока биологична енергия,то тя нямаше да просъществува,от времето на съобщеното й откритие в Китайската империя преди повече от 2000 години, до наши дни.

Сега,от време на време, се срещат предупреждения(идващи повече от игнориране или икономически интереси) да не се прави Комбуча в къщи.Това предупрежде-ние може да се отнася само,ако не се знае точния метод за приготвяне,как, къде, защо,когато хора правят опити,вместо да се съобразяват с утвърдени рецепти.

Както и да е, когато се работи чисто и се спазват потвърдени упътвания,тогава няма място за паника при правенето на питието Комбуча,както е доказано от минали генерации.Всеки,който има необходимото познание,може успешно да се занимава с чаената гъба,както с всеки друг "отворен" хранителен продукт в своя дом.Съобразявайки се с утвърдени инструкции,всеки може да си произвежда това несравнимо, вкусно и ефективно питие-Комбуча.

Гъбата се самопредпазва
Всеки,който третира своята гъба с мисъл и внимание,според утвърдени правила, не бива да очаква неприятни изненади.В руски публикации дори се споменава,че не са необходими специални предпазни мерки,защото гъбата се предпазва сама от нечистотии. Тя има набор от предпазни фактори: органичните киселини, ниско алкохолно съдържание, въглена киселина, антибиотични продукти, като всички те, взети заедно блокират развитието на чужди на Комбучата микроорганизми.

Руският изследовател И. Н. Коновалов споменава в 1959, че бързият растеж на дрождите и бактериите на чаената гъба, определено подтиска разпространението на други гъбични бактериални варианти.Проф. Г.Ф.Барбанчик (1958) също пише в негова книга за чаената гъба,че базирайки се на лабораторни опити,е установил, че бактериите й отстраняват всички други микроби чрез антагонизъм.

Тази гъба се размножава и отделя лесно и поради това, е добра практика да се предава на други хора, като знак на приятелство и доброжелателство.

Искате ли да си направите свой чай Комбуча? Чукнете тук



комбу.де

Няма коментари: