вторник, 18 ноември 2008 г.

Нужна е професионална рехабилитация след исхемичен инсулт

Професионалната и навременна рехабилитация след исхемичен мозъчен инсулт има решаващо значение за връщането на пациентите към нормален живот.

Това заяви пред health.bg д-р Иваничка Марковска, директор на обновената Национална специализирана болница по физиотерапия и рехабилитация в София.

Исхемичният инсулт е сред основните социалнозначими заболявания в България, а голяма част от пациентите остават с някаква степен на инвалидност.

„Проблемът пред специалистите по физикална и рехабилитационна медицина е, че клиничната пътека от 10 дни, при това само веднъж годишно, не е достатъчна за възстановяването на пациентите след мозъчен удар. Често те постъпват за рехабилитация едва няколко дни след инцидента, когато все още имат нужда от активно лечение. Затова първите рехабилитационни процедури са доста щадящи. Необходими са няколко курса на рехабилитация в годината след инсулта, за да се постигнат оптимални резултати.” - коментира д-р Марковска.

В Национална специализирана болница по физиотерапия и рехабилитация след основния ремонт, осъществен благодарение на финансирането от Министерството на здравеопазването, разполагат с необходимите условия и апарати за възстановяване на пациенти след инсулт. Освен по клинични пътеки, постъпват и хора на свободен прием.

Д-р Иваничка Марковска има намерение да възстанови и водолечението, което е със столетни традиции в Овча купел. За тази цел ще трябва юридически старата баня да се върне на националната болница, а след това да се направи основен ремонт. От Министерството на здравеопазването заявиха пред health.bg, че търсят варианти за финансиране на такъв ремонт.

Хипотермалните води на извора в Овча купел са особено подходящи при неврологични и костно-ставни заболявания. Те позволяват процедури и при пациенти с повишено кръвно налягане, защото температурата на водата е умерена и не води до натоварване на сърдечно-съдовата система.


хелтх,бг

Няма коментари: