Обожаваме грозде – почваме да го хрупаме щом се появи в големи сочни количества и продължава чак докато падне големия сняг.
Явно имаме съвсем правилни предпочитания, защото антиоксидантите в него може би играят важна роля в регулирането на кръвното налягане.
Според учени от Университета в Мичиган, САЩ, зеленото, черното и червеното грозде, които са натъпкани с флавоноиди, понижават високото кръвно и по този начин предпазват сърцето от сериозни проблеми.
Най-честата причина за високо кръвно налягане е съдържанието на сол в храната, както и наднорменото тегло. Някои хора са особено чувствителни към солта и след време получават хронична хипертония, а тя често води до сърдечна недостатъчност.
Изследователите използвали плъхове, за да проверят действието на гроздовите зърна. Те добавили към солената диета на част от тях прахообразен гроздов екстракт, а на друга група дали лекарство за стабилизиране на кръвното.
Само след 18 седмици отчели понижаване на кръвното налягане у гризачите, които хапвали плодовата субстанция.
В сравнение с останалите животни, те имали по-добра сърдечна дейност и били по-устойчиви към различни възпалителни процеси.
Другата група, която приемала лекарство против високо кръвно, нямала проблеми с него, но сърцата им не били толкова добре защитени.
Плъховете, които пък хапвали безразборно солени храни, имали сериозни проблеми с кръвното налягане.
Специалистите поясняват, че все още не са наясно какво количество грозде би помогнало на хората, които имат проблеми с кръвното.
Те ще се опитат да изолират флавоноидите, които смятат за особено важни в стабилизирането на кръвното, и да направят още тестове с пациенти.
Учените поясняват, че повечето сортове грозде съдържат и доста захар, която може да се отрази пагубно на красивата ви фигура, ако решите да ядете по няколко килограма дневно от него.
Нашият съвет е да хапвате всякакви плодове и зеленчуци, а гроздето включете и в разкрасителните си процедури – прави чудеса.
селенабг.ком
Няма коментари:
Публикуване на коментар