четвъртък, 27 ноември 2008 г.

Балканска чубрица, планинска чубрица, овчарска чубрица

Разпространение. По сухите каменисти склонове на всички наши планини, предимно на варовик.

Описание. Многогодишно тревисто растение.

Използваема част. Надземната част, брана преди, през време или след цъвтежа. Суши се на сянка. Изсушената билка е със зелен цвят, характерна миризма и парлив вкус. Опакова се в бали. Запазва се в сухо и проветриво място.
Химичен състав. Етерично масло, слуз, витамин С, танин и др.

Лечебно действие и приложение. Билката стимулира стомашната и чревна дейност. Има отхрачващо действие. Употребява се при чревни болки, летни диарии, против повръщане, в някои случаи при бъбречни, чернодробни, жлъчни и сърдечни болести. Българската народна медицина препоръчва чубрицата при високо кръвно налягате, главоболие, виене на свят, сърцебиене, при жажда от захарна болест, повръщане, нервни припадъци и др.

Начин на употреба. 2 супени лъжици от билката се заливат с 400 мл вряла вода и киснат 1 час. Пие се по една винена чаша преди ядене 3 пъти дневно. Същото лечебно действие има и културната чубрица, която се отглежда в цялата страна като растение за подправка. Използва се както планинската чубрица.

оккултизъм.биз

Няма коментари: