
Описание. Многогодишно тревисто растение.
Използваема част. Надземната част, брана преди, през време или след цъвтежа. Суши се на сянка. Изсушената билка е със зелен цвят, характерна миризма и парлив вкус. Опакова се в бали. Запазва се в сухо и проветриво място.
Химичен състав. Етерично масло, слуз, витамин С, танин и др.
Лечебно действие и приложение. Билката стимулира стомашната и чревна дейност. Има отхрачващо действие. Употребява се при чревни болки, летни диарии, против повръщане, в някои случаи при бъбречни, чернодробни, жлъчни и сърдечни болести. Българската народна медицина препоръчва чубрицата при високо кръвно налягате, главоболие, виене на свят, сърцебиене, при жажда от захарна болест, повръщане, нервни припадъци и др.
Начин на употреба. 2 супени лъжици от билката се заливат с 400 мл вряла вода и киснат 1 час. Пие се по една винена чаша преди ядене 3 пъти дневно. Същото лечебно действие има и културната чубрица, която се отглежда в цялата страна като растение за подправка. Използва се както планинската чубрица.
оккултизъм.биз
Няма коментари:
Публикуване на коментар