вторник, 21 октомври 2008 г.

Виното помага при възпалителни процеси в кръвоносните съдове

При жените, които пият умерени количества вино, се наблюдават по-малко възпалителни процеси в кръвоносните съдове, показват резултатите от изследване на испански специалисти, предаде Ройтерс.

Изследователите от университета на Барселона наблюдавали 35 здрави жени, които в продължение на 4 седмици консумирали по две чаши червено или бяло вино на ден.

Учените установили, че след този период при участничките в изследването са се повишили нивата на "добрия" холестерол HDL. Същевременно било отчетено понижение на нивата на редица субстанции като С-реактивен протеин, предизвикващи възпаления.

Редица предишни изследвания са показали, че сред любителите на виното процентът на сърдечносъдовите заболявания е по-нисък, отколкото сред въздържателите.

Според специалистите едно от възможните обяснения е, че благоприятният ефект се дължи именно на по-високите нива на "добрия" холестерол.

В рамките на настоящето изследване учените установили, че червеното вино има по-изразено благоприятно въздействие от бялото.

Това вероятно се дължи на по-високата концентрация на полифеноли - растителни съединения със свойства на антиоксиданти, които играят роля в намаляването на възпалителните процеси.

Възпалението представлява реакция на тялото спрямо увреждания. Смята се, че хроничните възпалителни процеси в отговор на стресови фактори като тютюнопушене, висок холестерол и затлъстяване допринасят за отлагането на мастни плаки по вътрешните стени на артериите.

Възпалението освен това може да направи тези плаки по-податливи на спукване. В резултат на това се образуват тромби, които на свой ред могат да причинят инфаркт.


здравница.ком

Няма коментари: