вторник, 21 октомври 2008 г.

Аспиринът не предпазва жените от инфаркт

Резултатите от изследване на специалисти от университета на Британска Колумбия, Канада, показват, че ефективността на аспирина е различна при двата пола, като при жените той не осигурява достатъчна защита от инфаркт, предаде Ройтерс.

"Жените с нисък или среден риск от инфаркт вероятно не трябва да взимат аспирин като превантивно средство", казва д-р Дон Син от изследователския екип. В рамките на изследването си върху ефективността на лекарството за предотвратяването на инфаркт, специалистът и колегите му анализирали 23 клинични изпитания, обхванали общо 113 494 души.

Изследователите установили, че като цяло аспириновата терапия намалява умерено риска от инфаркт с нелетален изход, но не и този с фатален край. Специалистите наблюдавали по-голямо понижение на риска в рамките на изследванията, които включвали предимно мъже.

В проучванията, в които участвали предимно жени, не било установено значително намаляване на риска от сърдечен удар с нелетален изход. "Тези данни подкрепят схващането, че аспиринът е по-малко ефикасен при жените, както и че те са по-податливи на аспиринова резистентност", казват изследователите.

здравница.ком

Няма коментари: