четвъртък, 2 октомври 2008 г.

Акупунктурата с лазер отказва от цигарите

На 21 юли в рубриката "Бъдете здрави с тази сутрин" темата беше за средствата, които помагат на пушачите да спрат цигарите по-лесно.

Д-р Мария Черняева припомни за здравословните поражения, които се предизвикват от дългогодишното тютюнопушене. Освен по-отдавна съществуващите лепенки и дъвки, които заместват необходимостта от никотин в организма, желаещите да се откажат от цигарите могат да приемат и таблетки.

Най-новото въведение у нас е акупунктурата с лазер върху ухото. След определяне със спирометрично изследване на дихателния обем на белия дроб и попълване на тест за оценка на степента на зависимост към цигарения дим, се провежда акупунктурната процедура за отказване от тютюнопушенето, която е безопасна и безболезнена.

Срещу нежеланото напълняване, което настъпва често при хора, които са спрели да пушат, пулмологът д-р София Ангелова препоръча да се включат в ежедневното меню варивата и зеленчуците, а от месата – пилешкото и рибата.

Изводът и на двете специалистки беше, че от отказването от тютюнопушенето има само ползи, а желанието да се спрат цигарите е добре да настъпи преди сериозните здравословни оплаквания.

btv.bg

Няма коментари: