четвъртък, 23 октомври 2008 г.

Как да се справим сами с чувството за глад и повишения апетит

Напълно по нашите възможности е да се справим с чувството за глад и повишен апетит, без да използваме специални лекарствени средства. За тази цел е необходимо да се откажем от диетите, свързани с глада, да се храним по режим и да приложим някои методи за намаляване на апетита.

Нашето меню трябва да бъде внимателно обмислено, за да не изпитваме глад между основните хранения, съветват диетолози. Закуската задължително трябва да бъде обилна и да включва горещо ястие. Най-добре е тя да включва белтъчини, например яйце, извара, парче месо.
Следващото хранене трябва да бъде след 2-3 часа и да влкючва плод или зеленчук. Целта е да се неутрализира секрецията на стомашния сок и да се отложи чувството за глад. Ако има пауза без храна повече от 4 часа, стомашния сок предизвиква силен глад.

Обядът е добре да е достатъчно калоричен, за да доставя ситост дълго време. Препоръчително е това да е салата, чисто варено месо или варено яйце.

Вечерята е третото основно хранене за деня. Добре е тя да включва месо и салата, особено добре е ако се препочита риба. Основното правило е да не се приема храна след 19 или 20ч.

Един или два часа след вечерята е добре да изпиете чаша айрян или мляко и по този начин до настъпването на съня, няма да се изпитва глад.

Храненето по режим е само половината от необходимото, твърдят още диетолозите и съветват: Главна задача е също да се научите да приемате умерени порции храна и да не оставате гладни.


докторбг.ком

Няма коментари: