петък, 26 септември 2008 г.

Какви са усложненията на повишения холестерол?

Високият холестерол може да причини развитие на сърдечни заболявания, които могат да завършат фатално. Много от смъртните случаи се дължат на натрупване на мастни депозити (плаки) в стените на кръвоносните съдове, което води до стесняване, запушването им и развитие на атеросклероза. Холестеролът играе значителна роля в това предотвратимо състояние.

Атеросклерозата в началото е тихо, безболезнено нарушение, което причинява намален кръвен ток. Ако намаленият кръвоток засегне съдовете, които снабдяват сърцето с кръв (коронарните артерии) - това може да доведе до стенокардия-гръдна жаба.

При нарастване на атеросклеротичната плака, вътрешният слой на кръвоносния съд загрубява. Разкъсването на плаката може да причини образуването на съсирек. Такъв съсирек може да блокира кръвотока или да запуши друг съд. Нарушеното кръвоснабдяване на сърцето може да доведе до развитието на миокарден инфаркт, а това на мозъка - до мозъчен инсулт.

Високият холестерол, заедно с високото кръвно налягане, инсулиновата резистентност (нечувствителност към действието на инсулина) и затлъстяването са факторите, които представляват т.н. метаболитен синдром - комбинация от нарушения, които значително увеличават риска от развитие на сърдечни заболявания, мозъчен инсулт и диабет.


drqnowo.net

Няма коментари: