петък, 5 септември 2008 г.

Тромбозите причиняват инфаркт

Рискът от образуване на тромби, които запушват кръвоносните съдове, е голям след четиридесет години и се увеличава повече след шестдесет. Във втората половина на живота е необходимо да следим стриктно за появата на тромби в кръвта и да предприемем профилактични мерки, които помагат да се избегне тромбозата. Здравейте! Преди седмица ми откриха тромбоза. Никой обаче не ми обясни какво значи това, нито ми казаха какво трябва и какво не трябва да ям. Знам, че вие ще ми помогнете. Бъдете живи и здрави! Даниела Петрова – Петрич

Сгъстената по една или други причина кръв лесно образува съсиреци, които запушват съдовете, нарушавайки нормалното движение на кръвта. Отделни участъци от органите и тъканите не се подхранват достатъчно, и тогава се развива изхемична болест. Ако кръвоносният съд, който храни сърдечния мускул, има запушване - е възможен инфаркт на миокарда. Ако това се случи при съда, който подхранва мозъка, възниква инсулт.
На особен риск от развитието на тромбоза са подложени възрастните хора, които страдат от атеросклероза. Това е болестта, която уврежда стените на съдовете. В увредените стени на артериите и вените възникват атеросклеротични образувания, способни да се разрастват и постепенно да стесняват проходимостта. Ако дори и най-малкият съсирек кръв се задържи по-продължително време в този съд - това неминуемо води до тромбоза. Тоест до запушване на съда и нарушаване на движението на кръвта.

ТОВА Е ВАЖНО!
• Атеросклерозата оказва разрушително действие върху кръвоносните съдове, които подхранват сърцето и главния мозък.
При запушване на вена с тромб се развива възпалителен процес на стените на съда или както се изразяват медиците, възниква тромбофлебит. Най-често това заболяване се открива в съдовете на долните крайници.

Началните признаци на заболяването са:
- продължителни силни болки в мускулите на прасеца;
- болки при натискане с пръсти;
- отоци;
- понякога възникват възпалителни процеси в тъканите около вените.
Образуваните във вените тромби след време могат и да се разтворят, но могат и окончателно да запушат съда. Тогава се налага хирургична намеса.


блитц.бг

Няма коментари: