
Белтъчините са колкото в някой пшенични храни и царевицата, но мазнините са 5-6 пъти повече, а въглехидратите - в средните параметри на зърнените храни. Ето такъв баланс позволява пълно усвояване от организма. Най-ниското съдържание на натриев хлорид и най-високото съдържание на калий в овесените ядки ги обуславя като диетична и профилактична храна за всички възрастови периоди на човека. Химическото противоборство между натриевия хлорид (солта) и калий определя процесите на стареене, свързано е с профилактиката на хипертонията, мозъчния инсулт, инфаркта и др.
Докато готварската сол извлича водата от клетките, то калият поддържа водноелекролитния обем в тях, осигурява зареждането им с живот. Малко растителни храни имат такъв благоприятен за усвояване комплекс от витамините А, Е и РР (никотинова киселина). Те подпомагат зрението, осигуряват детеродни функции и имат пряко отношение към красотата. Регулират растежа и гъстотата на космите, тургура и тена на кожата.
В търсенето на лекарствени средства, които автоматично да регулират "хомеостазата" - здравето на организма, приоритет трябва да имат онези, които природата сама е създала: овесените ядки, млякото, меда и др. На тях по право приляга определението стаминатори - от английското "стамина" - запас на жизнени сили и издържливост.
удома.ком
Няма коментари:
Публикуване на коментар