петък, 15 август 2008 г.

Как да живеем 100 години?

Живейте с тези, които обичате. Никога не се отчайвайте. Вършете това, което ви е по душа. Правете добро!

На кого не му се иска да живее до сто години? Дори и най-големият песимист не бърза да напусне този свят. Но какво трябва да правим, за да достигнем тази цел?

Такива въпроси си задавал и президентът на американското Национално медицинско общество д-р Чарлз Инландер. Той изучавал различна литература по проблемите на дълголетието, говорил с много столетници, за да си изясни какви фактори са повлияли на продължителността на техния живот.
В резултат на своите проучвания д-р Инландер успял да определи основните отправни точки, позволяващи да се направят реалните крачки към дълъг живот.
На първо място д-р Инландер поставя наследствената предразположеност към една или друга болест.
Познавайки своите слаби страни, човек може така да планира живота си, че да сведе до минимум риска от заболявания.
Сега учените генетици работят над това да разшифроват генните кодове. Те успяха да открият нарушения, които влияят отрицателно на здравето.
Генетиката се придвижи толкова напред, че в недалечно бъдеще ще се появи възможност да се определят наследствените особености дори на новородените. Но няма необходимост да се очакват окончателните резултати от тези изследвания. Всеки от нас може още сега да събере информация, която да му даде възможност да предприеме реални крачки за удължаване на своя живот.
За да знае обаче в каква посока да се движи, преди всичко трябва да изучи “медицинската история” на своето семейство, като събере необходимите сведения за роднините:

- паспортните данни - дата на раждане, с какво са се занимавали те или се занимават, ако са живи, колко години са живели;
- медицинските данни - тегло, ниво на холестерола, кръвно налягане, склонност към алергични реакции, сериозни болести - рак и хронични заболявания на отделните органи;
- обща информация за състоянието на здравето - склонност към депресия и тревожни състояния, тип характер и поведение, реакция по отношение на стресовите ситуации, начин на живот и вредните навици;
- причини за смъртта на роднините - внезапна смърт или смърт поради болест.

Първата крачка

ОТКРИВАНЕТО НА ОСНОВНИЯ ЗДРАВОСЛОВЕН ПРОБЛЕМ НА РОДА

Когато съумеете да анализирате медицинската история на своето семейство, няма да е сложно да разберете към какви заболявания сте предразположени самите вие и да намерите основния здравословен проблем на вашия род. Тогава ще имате възможност да търсите пътища за решаване на този проблем.
Ето пример: вашият дядо или един от родителите ви е боледувал от рак на белите дробове. Значи не е изключено и вие да се разболеете от тази болест. Но вие до голяма степен ще намалите този риск, ако откажете пушенето. Ако пък някой от вашите роднини е прекарал инфаркт или инсулт, на вас ви се налага да се погрижите за своите кръвоносни съдове и сърцето си. Да ги укрепите, да контролирате нивото на холестерола в кръвта и да се храните с подходящите продукти.
Ако при този анализ откриете, че във вашето семейство някой е боледувал или боледува от левкоза, значи се налага да обърнете внимание на симптомите на това заболяване - повишена умора, анемия, болки в лявото подребрие, защото е увеличен далакът, уголемяване на лимфните възли, загуба на тегло.
Получавайки информация за наследствената склонност към едно или друго заболяване, винаги може да намерите пътя, за да го предотвратите, или пък да го откриете в ранен етап. Ето това е първата крачка по пътя към дълъг живот.

Втората крачка

ВИЖТЕ В КАКВА ЕКОЛОГИЧНА ОБСТАНОВКА ЖИВЕЕТЕ

Провеждайки изследванията си, д-р Инландер се запознал с едно американско семейство, което се преместило от Ню Йорк в селска местност. След преместването всички почувствали, че селският живот се отразява благоприятно на тяхното състояние и настроение.
Обаче само след две години и при децата, и при родителите се появило някакво неразположение със сходни симптоми - хронично главоболие, слабост, умора, постоянни чревни разстройства, кожни обриви. Скоро станало ясно, че причината за всичко това е употребата на недоброкачествената вода. Тя се оказала наситена с токсични вещества, попаднали във водопроводната мрежа от промишлените производства.
Това е един от примерите как състоянието на околната среда, или казано по сегашните стандарти, екологичната обстановка, по най-непосредствен начин влияе на здравето и съответно - на дълголетието.
Когато говорим за замърсения въздух, обикновено си представяме тръби и комини на заводи, потоци автомобили, които тровят въздуха с изгорели газове, спусналият се над градовете смог. Но въобще не се досещаме какво дишаме в собствения си дом. А и в него по различни причини също може да се съдържат вредни примеси: ние пушим, пръскаме различни аерозоли, ползваме битова техника, готвим на газови котлони. Мебелите, всевъзможните лакове и бои също отделят вредни вещества във въздуха.

Третата крачка

ПРОВЕТРЯВАЙТЕ ДОМА СИ И НЕ ПИЙТЕ ВОДА ОТ ЧЕШМАТА

Ние едва ли бихме могли да повлияем на екологията в околната среда, но бихме могли да внесем ред в собствения си дом.


Какво трябва да се предприеме?

Ще започнем с един банален, но съвсем немаловажен съвет - по-често проветрявайте помещенията в дома си, поддържайте правилния въздухообмен. Освен това във вашата къща не трябва да се вие цигарен дим. Дори при непушачите в такава среда с 30 на сто се увеличава рискът за заболяване от рак на белите дробове. Ако ви е трудно да откажете пушенето, пушете на място, където има специални въздухоочистители, или при отворен прозорец. Никога не пушете в помещенията за живеене. Бъдете внимателни и с химичните вещества - техните изпарения представляват реална опасност. В аерозолите, оцветителите, инсектицидите, дори в лака за коса има много канцерогенни и отровни вещества. Затова след тяхното използване веднага проветрете помещението.

Внимание!
Всяка година в една много силно развита страна като САЩ 1700 души стават жертва на отравяния от въглероден окис само защото е липсвала нормална вентилация в кухнята. Например газовата печка отделя толкова вредни вещества, колкото има и по улиците на големите градове. Затова кухнята трябва да е съоръжена със специален пречиствател на въздуха.
Във водопроводната вода също може да присъстват различни примеси, опасни за здравето.

Четвъртата крачка

НЕ ПРОПУСКАЙТЕ ДА ПРАВИТЕ ФИЗИЧЕСКИ УПРАЖНЕНИЯ

Това е най-добрата действена профилактика против рака.
Друг важен фактор, влияещ на продължителността на живота, е физическата активност. Всички попитани от д-р Инландер хора, прекрачили 80-годишния праг на живота, са водели активен начин на живот. Или са работили физическа работа, или са се занимавали с физически упражнения - бягане, интензивно ходене, плуване, спортни игри.
Активното физическо натоварване, особено в средна и напреднала възраст, тренира сърцето, премахва излишните килограми, понижава нивото на холестерола, нормализира кръвното налягане, предотвратява развитието на остеопороза и дори захарен диабет.
Има обосновано предположение, че физическата активност е най-действената профилактика на раковите заболявания. Учени от Харвардския университет например доказали, че хората, които изразходват около 2000 калории на седмица за физически упражнения, два пъти по-малко рискуват да се разболеят от рак на дебелото черво от тези, които водят заседнал начин на живот.
Заниманията с аеробика отлично укрепват организма, особено сърдечносъдовата система. Много възрастни хора смятат, че заниманията с аеробика са за младите. Това е пълна заблуда. Д-р Инландер твърди, че именно аеробиката продължава живота на милиони възрастни американци. Трябва само да съблюдават продължителността на заниманията, за да се поддържа сравнително нормален пулс - за възрастните хора тази граница е 108 удара в минута.

Петата крачка

ТАНЦУВАЙТЕ И ПЛУВАЙТЕ, ЗА ДА ЗАПАЗИТЕ СТАВИТЕ

Друго забележително средство за достигане на дълголетие е танцувалната терапия. Сто и две годишната американка Клер Вили, с която се срещнал д-р Инландер, дала следния съвет на тези, които искат да живеят дълго: “Постоянно се занимавайте с физически упражнения и танци. Много от моите приятели си отидоха от този живот по-рано само защото не бяха достатъчно физически активни”.
На 101 години Клер се чувствала толкова добре, че успяла без странична помощ да се измъкне от дълбока яма, в която паднала случайно. Но невинаги е била толкова издръжлива и силна.
На 70-годишна възраст Клер се почувствала уморена и болна. За да възстанови формата си, тя започнала да посещава студио по танци. От- тогава насам, повече от тридесет години, тя всекидневно се занимава с танци, а нейният преподавател я смята за най-прилежната си ученичка.
Грижете се за ставите и гръбначния си стълб - това е още една сигурна крачка към дълголетието.
Заниманията с аеробика и танци безусловно са много полезни, но ако искаме да удължим срока на своя живот и да укрепим здравето си, ние трябва да отделяме много голямо внимание на ставите си.
Д-р Инландер настоятелно съветва: “Разработвайте ставите си, иначе ще ги загубите”. За тази цел той препоръчва през топлите дни на годината да ходим или бягаме по вода - няма значение колко е дълбока - може до глезените, може до коленете и дори до бедрата. Съпротивлението на водата създава допълнително натоварване на ставите и мускулите. Като почувствате умора, спирайте или продължете да бягате или ходите на място. След това продължете напред. За да не порежете краката си в някакъв остър камък или стъкло, добре е да си сложите леки обувки. Доктор Инландер предлага и други ефикасни методи за укрепване на ставите, които могат да се правят през цялата година - приклякания, прегъване на краката в коленете, упражнения на тренажори.
Много е важно да се грижите за гръбначния си стълб. За да избегнете проблеми с гърба, трябва да си създадете силен мускулен корсет, който да поддържа гръбначния стълб в правилно положение. Ако укрепите гръбначните и коремните мускули, гръбнакът ви няма да се изкриви - а това е още една крачка към дълголетие.
Избирайте си упражнения, които ви доставят удоволствие. Когато тренирате, в мозъка се изработват ендорфини, които повишават настроението и ви зареждат с оптимизъм. Докато получавате удоволствие от тренировките, благодарение на ендорфините ще бъдете защитени от всякакви неприятни стресови ситуации.

Внимание!
Всяка програма за физически упражнения включва в себе си три фактора: продължителност, интензивност и честота. Всяко изменение на един от тези фактори трябва да бъде компенсирано от друг фактор. Ако например сте решили да бягате три пъти в седмицата, вместо обичайните за вас четири пъти (честотата), можете да увеличите дистанцията (продължителността) или скоростта (интензивността). По този начин ще поддържате отличната си форма и ще бъдете готови за всякакви натоварвания.

Шеста крачка

ЖИВЕЙТЕ С ТЕЗИ, КОИТО ОБИЧАТЕ, НИКОГА НЕ СЕ ОТЧАЙВАЙТЕ!

За да живее дълго, човек трябва да се грижи не само за тялото, но и за душата си. Здравият дух ще поддържа и здраво тяло.
Останете си оптимисти, въпреки всичко. Доброто настроение се отразява положително на имунната и сърдечносъдовата система и повишава съпротивляемостта на организма към всякакви болести.
За да съхраните здрав духа си и да стигнете 100 години, се възползвайте от няколко простички съвета на д-р Инландер:

- живейте с тези, които обичате, и не се притеснявайте, че зависите от някого, който наистина ви е много скъп;
- намерете си работа или занимание, което ви допада, което ви е по душа;
- водете здравословен начин на живот, като разумно редувате труд и почивка;
- никога не се опитвайте да избягате от “детето”, което живее във всеки един от нас до дълбока старост;
- никога не се отчайвайте;
- старайте се да вършите добро.

Според наблюденията на д-р Инландер, дори разказите за добри дела се отразяват благотворно на здравето ни. Той направил следния експеримент - показал на своите пациенти филм с Майка Тереза, която се грижи за болни. След това провел някои изследвания. Станало ясно, че при неговите пациенти се повишило съдържанието на имуноглобулин, който помага на организма да се бори с инфекциите.
Спомнете си какво сте усещали, когато сте съумели да помогнете на някого. Със сигурност ще си спомните най-приятни неща.
Най-верният начин за продължаване на живота е постоянно да се намирате в такова състояние на приповдигнатост и да бъдете отворени и открити за доброто.

Седмата крачка

НАМАЛЕТЕ СЪДЪРЖАНИЕТО НА НАСИТЕНИТЕ МАЗНИНИ В ХРАНАТА!

Дълголетието е невъзможно без правилното хранене. Особено важно е да следите количеството мазнини, попадащи с храната във вашия организъм. Необходимо е да приемате достатъчно витамини, както и течности.
Няма да кажем нищо ново, ако за пореден път подчертаем, както смята и д-р Инландер, че трябва да намалите наситените мазнини във вашите ястия. Съгласно последни научни данни употребата на голямо количество мазнини води до сърдечни и ракови заболявания, особено до рак на млечната жлеза, стомаха и червата.
Количеството мазнини не трябва да превишава 30 %. Но и те според д-р Инландер са много.


Лично той смята, че съдържанието на мазнини в храната може да се намали до 10 %. Това само ще подобри здравето ви.
Разбираемо е, че не може преди всяко ядене да седнете да изчислявате състава на храната. Но ако действително искате да удължите живота си, налага се да го направите. Обикновено на етикетите на продуктите е посочено количеството на мазнините. Така че не е толкова трудно да изчислите колко мазнини приемате. Особено вреден е излишъкът на наситените мазнини. Те водят до развитие на атеросклерозата, влияят отрицателно на функциите на черния дроб и мастната обмяна. Основен източник на наситени мазнини са месото и млечните продукти. Не е задължително съвсем да изключите от менюто си тези продукти, но можете значително да намалите количеството им. Даже и на тези, които трябва да приемат повече калций, се препоръчва не повече от три чашки млечни продукти на ден - по-добре с ниска масленост.
По отношение на сиренето - наблягайте на домашното.
Най-полезни са продуктите с високо съдържание на съединителна тъкан.
За поддържане на здравето е много важно да следите нивото на холестерола в кръвта. Най-много холестерол съдържат яйченият жълтък, както и субпродуктите.
Д-р Инландер обръща внимание на още едно условие за дълголетие. Това е употребата на зърнени продукти, които са важен източник на целулоза (съединителна тъкан). Тя постъпва в нашия организъм в две форми - усвояема и неусвояема.
За профилактика на рака на дебелото черво е необходима груба съединителна тъкан, която се съдържа в булгура, пълнозърнестия хляб, фасула, зеленчуците и плодовете. Ако имате предразположеност към този вид рак, следва да наблегнете на тези продукти. Освен това грубата съединителна тъкан помага при запек и понижава нивото на холестерола в кръвта.
Усвояемата съединителна тъкан също нормализира нивото на холестерола и подобрява работата на червата. Тя се съдържа в морковите, царевицата, бобовите продукти, лещата, овеса, граха, сините сливи.

Осмата крачка

ЗЕЛЕНЧУЦИ КОЙТО НЕ ЯДЕ...

Важна роля в забавяне процесите на стареене играят витамините, които получаваме с плодовете и зеленчуците. Особено полезни са бета-каротинът, който се преобразува във витамин А, щом постъпи в организма, както и витамините С и Е. Те предпазват здравите клетки от окисляване и преждевременно разрушаване. Освен това са много ефикасни в борбата с различните заболявания на имунната система.
Съдържащите се в плодовете и зеленчуците каротиноиди, към които спада и бета-каротинът, се борят активно с раковите клетки. Най-много ги има в зеленчуците и плодовете с оранжев, червен и жълт цвят.
При това колкото по-наситен е цветът на продукта, толкова повече полезни вещества получавате.
Най-богати на каротиноиди са морковите, сушените кайсии, динята, тиквата, доматите, тиквичките, жълтият и червеният пипер, ряпата, фурмите, портокалите. Тези плодове и зеленчуци трябва да заемат основно място на вашата трапеза, защото осигуряват дълголетие.
В тази връзка д-р Инландер предупреждава, че трябва да бъдем внимателни с десертите. Захарта може да изтрие всички наши усилия. Можете да си позволите сладолед или сладкиш не повече от два пъти в седмицата.

Внимание!
За пореден път ще отбележим, че човек трябва да приема много вода, не по-малко от осем чаши на ден. Именно водата изхвърля токсините, а чрез кръвта доставя хранителни вещества и кислород.
Водата овлажнява белите дробове, измива ставите и мускулите и помага за общата обмяна на веществата.
Ако организмът не получава достатъчно количество вода, той започва да задържа течности, за да защити клетките от обезводняване. Винаги дръжте на масата чаша вода и постоянно пийте на неголеми глътки.

блитц.бг

Няма коментари: