вторник, 22 юли 2008 г.

Здравословно хранене понижава високото кръвно при тийнейджъри

Младежите с повишено кръвно налягане могат да го понижат и да подобрят хранителния си режим, като спазват варианта за тийнейджъри на диетата DASH, предаде Ройтерс, цитирайки резултатите от изследване на специалисти от Университета на Синсинати, Охайо.

Диетата DASH (Dietary Approaches to Stop Hypertension) на Американската кардиологична асоциация е богата на плодове, зеленчуци, фибри, минерали и нискомаслени млечни продукти и бедна на наситени мазнини и сол. Препоръчва се на всички възрастни с високо кръвно налягане.

Данните от настоящото изследване показват, че момчетата и момичетата на възраст между 11 и 18 години, които са били посъветвани да спазват диетата DASH, са удвоили консумацията на плодове и зеленчуци и са увеличили приема на калий и магнезий съответно с 42 и 36 процента.

Тийнейджърите освен това са намалили с една порция на ден богатите на мазнини и сол храни. Специалистите установили, че тези промени в хранителните навици водят до понижаване на високото кръвно налягане при тийнейджърите. БТА




актуално.ком

Няма коментари: