Телешкото е едно от най-диетичните меса. Това седължи на малкото количество мазнини в него. Препоръчва се на хората, които имат висок холестерол. Химичен състав: Освен необходимите за организма белтъчини (и малко мазнини) в телешкото се съдържат витамини от В-групата, цинк и минерални вещества, както и ко-ензимът Q10 - антиоксидант с огромно значение за организма. Как да различим телешкото от говеждото: Разликата е във възрастта на животното, от което е придобито месото. Телешкото е от по-младо животно и е съответно с бледорозов цвят и бяла лой. Ципата, която го покрива, трябва да е плътно прилепнала, а не издута и да не образува мехури. Говеждото е от по-възрастни животни и е с червен цвят и кремава лой. Колкото животното е по-старо, толкова месото е по-тъмночервено, а лойта - по-жълта. Приложение в домашната козметика: Маска от телешко месо може да укрепи косата, да я направи по-жива и да премахне пърхота. Тя се приготвя от 200 г костна говежда мазнина, която се кипва в малко вода. Сместа се вари, докато водата се изпари. След това се прецежда през марля. Към получената течност се прибавя чаена лъжица спирт. Маската се поставя на измита с катранен сапун коса. Втрива се в корените на косата. Преседява така няколко часа, след което косата се измива с топла вода. Кулинарни съвети: - Телешкото придобива много приятен пикантен вкус, ако преди да се изпече, се намаже с тънък слой горчица и преседи така няколко часа. - За да се подобри вкусът на вареното телешко, в бульона могат да се прибавят моркови, целина, лук и стебла от магданоз. - При варене сол се слага в последните 10 - 15 минути. За да бъде телешкото по-крехко и приятно на вкус, то се реже на големи парчета. - Задушеното телешко става по-ароматно, когато след кипването на бульона се добави вино.
китчънбг.ком
Няма коментари:
Публикуване на коментар