петък, 25 юли 2008 г.

Вредата от тютюнопушенето

Темата, свързана с тютюнопушенето, може да бъде разделена на два дяла: вреда от тютюнопушенето и отказване от тютюнопушенето.

Вреда от тютюнопушенето - статистика

* Органите на дишането са особено уязвими. При повече от 80 на сто от пушачите са наблюдава бронхит. С годините той прогресира и става благоприятна почва за развитието на рак на белите дробове.

* Рискът от заболяване от рак на белите дробове нараства право пропорционално на числото на изпушените цигари. Една от причините: 40 на сто от тютюневата смола се състоят от силния канцероген 3,4-бензспирен.

* Внезапната смърт сред пушачите мъже на 40 до 59 години настъпва 3-4 пъти по-често, отколкото сред непушачите на тази възраст.

* Вероятността за инфаркт при мъжете пушачи до 30-годишна възраст е 2 пъти по-голяма, ако пушачът страда от високо кръвно налягане или има повишено съдържание на холестерин в кръвта.

* Млад човек, който изпушва на ден по една кутия цигари, диша така, както човек, който е 20 години по-възрастен от него.

* Рак на белите дробове се появява почти 20 пъти по-чести при тези, които пушат. Този риск сред 40-45-годишните пушачи е 10 пъти по-голям.

* Бебетата на пушачките тежат с 200 г по-малко от бебетата на пушачките при раждане.

* При жени кърмачки, които пушат, съдържанието на никотин в един литър кърма може да достигне 0,5 мг; в същото време смъртоносната доза от тази силна отрова е 1 мг на 1 кг от теглото на бебето.

* Никотинът предизвиква повишаване на кръвното налягане. Една изпушена цигара го повишава с 10 мм живачен стълб.

* При пушене в организма се разрушава значително количество витамин С. Изчислено е, че една изпушена цигара лишава организма с 25 мг витамин С.

* Паметта страда особено силно при тютюнопушене: намалява скоростта на запаметяване и обемът на паметта.


дар-център.ком

Няма коментари: