събота, 22 май 2010 г.

Компютрите не понасят пасивното пушене

Освен ако не е току-що сте се отзовали в 2010 г. с машина на времето, нали знаете, че пушенето е вредно за вас. Знаете ли обаче, че пушенето не е добро и за вашия компютър? Да, това е така, поне според Apple. Двама потребителя на прочутата компютърна фирма в различни части на САЩ твърдят, че тяхното заплатено гаранционно обслужване AppleCare е било отказано, поради престоя на компютрите им сред пушачи. Двамата се жалват в офиса на 'Господ' Стив Джобс, шефа на Apple. И в двата случая не са успели.

Първият, Дерек, пише за проблеми с вентилатора и прегряване на неговия Apple MacBook:

"Те (сервизните служители) взеха в компютъра за поправка по моя план AppleCare, който изтича след повече от година. ... От магазина на Apple се обадиха и ме информираха, поради това, че компютъра е бил използвани в къща, където се е пушело, гаранцията му е анулирана и те отказват да работят по компютъра, заради "рисковете за здравето от пасивно тютюнопушене", въпреки, че според гаранционните условия на AppleCare не може да намери нищо, споменаващо за анулиране на гаранцията при употреба в среда с тютюнопушене. Неволята накарала Дерек сам да си прочисти вентилатора на охлаждането.

Няколко месеца по-късно, друга потребителка, Рут се оплаква от същия отказ. От сервиза я информират, че не могат да ремонтират компютъра на сина и', защото е замърсен с цигарен дим, което те считат за опасност за здравето. От офиса на фирмата заявили, че никотинът е в списъка на OSHA на опасните вещества и Apple не изискват от служителите си да поправят нещо, считано опасно за тяхното здраве. OSHA (Occupational Safety and Health Administration) е агенцията за охрана и безопасност на труда към Министерството на труда на САЩ. Мотивът за отхвърляне на гаранцията са нарушаване на правилата за безопасност на труда. В списъка на OSHA, опасни вещества са и калциевия карбонат, който се намира в таблетките с калций, изопропиловия алкохол, използван за почистване на рани, хлора, използван за дезинфекция в плувните басейни, водородния прекис, използван също за почистване на рани, захарозата, талка във вид на прах и други.

Списанието Consumerist се опитвало многократно да получи някакъв отговор за тези два случая от отдела за връзки с медиите на Apple, но не е получило, дори след няколко месеца на изчакване. От списанието са любопитни каква и колко е допустимата вреда от тютюнев дим за даден компютър и защо това не е упоменато в договора за гаранционна поддръжка. Може ли вашият компютър да понесе една цигара? А 200? Отговорът едва ли е научен - ако сервизният служител е непушач и компютъра му замирише повече от допустимото за него, се оказва в правото си да откаже ремонта му.

По-интересния въпрос е дали пушенето вреди на самия хардуер на компютъра. Видимата вреда е върху екрана на мониторите и пожълтяването на клавиатурата. Твърдите частици и никотиновата смола в пушека са вредни и за движещите се части, вентилаторите на охлаждането, оптиката в CD и DVD-устройствата и възможно, електронните компоненти.

греен.демокрит.ком

Няма коментари: