четвъртък, 20 май 2010 г.

Цял живот гладни и дебели! Има ли спасение?

Може и да не ви се вярва, но намялянето на поеманите калории далеч не е достатъчно условия, за да намалите обиколката на талията си. Изследователи от Oregon Health & Science University доказват истинността на този факт.

Учените разбират, че тази практика на изтощителни диети не дава очакваните резултати и решават да проведат експеримент с маймуни (макак – често използвани като моделни обекти при биомедицински изследвания).

При тълкуване на резултатите от експеримента се установява, че диетата, комбинирана с промяна във физическата активност в посока на повишаването и е правилния подход за преодоляване на наднорменото тегло.

Експериментът включва 18 женски маймуни, които са хранени с богата на мазнини храна в продължение на няколко години. В резултат получават стабилно наддали маймуни със значително повече килограми в сравнение със свободноживеещите.

Следва намаляване на калорийния прием с около 30 % и толкова, че да се доближи до този на свободноживеещите маймунки.

Едновременно с това със специални апаратчета, прикрепени към тялото им е измервана и физическата активност по време на диетата.

Изненадващо, маймуните с орязан дневен калориен прием не само че не отслабнали, но и апаратите за измерване на физическата им активност отчели сериозен спад от началото на диетата.

Учените обясняват този факт като активирането на специфичен защитен механизъм, който има за цел да поддържа енергиино равновесие в организма. Щом като се намалят калориите, спада и физическата активност, за да се`пести мощност`.

В контролна група маймуни, които са обучени да тренират по 1 час на ден, такъв ефект не е наблюдаван. Отслабването се случва, но само защото диетата е комбинирана с ежедневна спортна дейност.

Вероятно, търсят обяснение учените, в еволюцията се е създал механизъм, който на фона на вариациите в ежедневното меню на животните и човека има за цел максимално ефективно да изразходва постъпилата енергия. В съвремието обаче, когато храната за развитите общества е лесно достъпна, изобилна и разнообразна, този механизъм се включва точно, когато не му е времето.

Резултатите от тези проучвания ще бъдат използавани за съставяне на по-ефективни алгоритми при редуциращите килограмите програми както за възрастни, така и за деца.


греен.демокрит.ком

Няма коментари: