понеделник, 10 май 2010 г.

Електронната цигара - за и против

Електронните цигари са надеждата на активно и пасивно пушещите за спасение от вредния порок. Но дали са безопасни и дали са наистина по-полезни от тютюневите изделия? Две сериозни гръцки изследвания показват, че няма достатъчно научни основания да се смята, че "електронните цигари" (е-цигарите) са безопасни въпреки увеличаващата се тяхна популярност, съобщи Би Би Си. Според "British Medical Journal" учените не разполагат с необходимите данни, за да определят дали тези устройства носят повече полза, отколкото вреда. Въпреки че някои проучвания предизвикват загриженост, разпространителите на е-цигари твърдят, че те са здравословна алтернатива на истинските цигари.

Електронните цигари дават възможност на пушачите да вдишват никотин, но не и катран, тютюневи частици и въглероден окис. Захранват се с батерия. Британският здравен департамент призова към предпазливост, а авторите на изследването препоръчаха консуматорите на такива цигари да спрат употребата им до излизането на окончателните резултати от проучванията за безопасност, което ще стане догодина.

Световната здравна организация също е загрижена заради тези заместители на цигарите, които доставят на пушачите никотин чрез фина пара. През изминалата година в САЩ бяха спрени множество доставки на тези устройства поради факта, че не са официално одобрени. Във Великобритания е забранено е-цигарите да се представят като средство за отказване от тютюнопушенето. Основната грижа на американската “Food and Drug Administration” идва от факта, че различните марки е-цигари отделят различно количество никотин при инхалация. FDA е открила и следи от канцерогенни химикали в парата на е-цигарите. Същото е забелязала и частна изследователска организация в Нова Зеландия, но нейната генерална преценка е, че все пак е-цигарите са по-добри от истинските и тя ги препоръчва като заместител.

Британският здравен департамент оповести, че започва сериозна съвместна работа с регулативните органи по проучване на ефекта от употреба на е-цигари, защото те стават все по-популярни. Според наличните данни един на десет пушачи във Великобритания вече ги е опитвал.


екомедия.бг

Няма коментари: