неделя, 28 март 2010 г.

Убийте холестерола с прости правила

Ежегодните изследвания могат да спасят живота ни - наред с мамограмата, цитонамазката и др. задължителни изследвания, всеки, който е преминал двадесетгодишната граница на живота си, трябва да изследва кръвта си за холестерол. При излишък на приетия с храната холестерол от полезен той се превръща във враг №1 за организма. Отлага се по вътрешните стени на съдовете във вид на плаки, води до атеросклероза, най вече на сърдечните и мозъчните съдове. Той е в основата и на исхемичната болест на сърцето; стенокардия; инфаркт; нарушения на мозъчното кръвообращение - инсулт.

Холестеролът се дели на:
- общ, с нормална стойност в кръвта 5,0 ммол/л;
- холестерол липопротеин с ниска плътност, със съдържание в кръвта не повече от 3,0 ммол/л;
- холестерол липопротеин с висока плътност - повече от 1 ммол/л.

Холестеролът с ниска плътност се нарича лош холестерол, тъй като излишъкът му в кръвта води до атеросклероза на съдовете. Добрият улавя и изхвърля от кръвта лошия и по този начин пречи на образуването на склеротични плаки. Оттук следва и простата зависимост: колкото е по-високо нивото на добрия холестерол и по-ниско на лошия, толкова организмът е по-здрав.

При хората, които са прекарали инфаркт или инсулт, а също и при страдащите от стенокардия, захарен диабет, атеросклероза на артериите на краката нивото на общия холестерол в кръвта не трябва да превишава 4,5 ммол/л, на лошия - 2,6 ммол/л, а добрият трябва да се повиши над 1 ммол/л.

Излишъкът на холестерол известно време не дава никакви признаци, затова е много важно да се провежда ранна профилактика на атеросклерозата. Всеки, който е преминал двадесетгодишната граница на живота си, трябва да изследва кръвта си за холестерол и по-нататък да се придържа към следните правила:

1. Веднъж годишно да си прави изследване за нивото на холестерола, а при необходимост - 2-3 пъти. Това ще му позволи да вземе мерки за евентуалното му сваляне и ще намали с 30-40% сериозните усложнения на атеросклерозата.
2. Да не се употребяват продукти с високо съдържание на холестерол: мазно месо и продукти, черен дроб, вкл. и дроб от треска, мозък, бъбреци, яйчен жълтък, масло, високомаслени млечни продукти, кашкавал, калмари, скариди. Да ограничи употребата на сол до 6 г на денонощие.
3. Да се увеличи в менюто употребата на слънчогледово, маслинено, кедрово, царевично и соево олио, а също и скумрия, сардина, херинга, бяла риба, сьомга, риба тон.
4. Да се приемат на ден не по-малко от 30 г хранителни влакна, чистачи на червата, които се съдържат в крушите, прасковите, портокалите, ябълките, малините, ягодите, цветното и морското зеле, граха, фасула.
5. В морковите, цвеклото, черната боровинка, сливите, кайсиите се съдържат пектинови вещества, които свързват и изхвърлят лошия холестерол от организма. В огъня на динамичните натоварвания лошият холестерол изгаря, сърцето се тренира и става добра вентилация на мозъка. Създайте си навик за редовни физически натоварвания, немного изтощителни, с продължителност 30-40 минути и ги изпълнявайте 2-3 пъти седмично. Но избягвайте статичните натоварвания във фитнесцентровете - те не унищожават лошия холестерол.
6. Контролирайте и лекувайте своевременно хипертонията, артериалното налягане не трябва да надхвърля 140/90 мм живачен стълб. Следете нивото на кръвната захар.
7. Не допускайте натрупване на телесна маса.
Ако обиколката на талията при мъжете е повече от 102 см, а при жените от 88 см - това е повод за лечение на затлъстяване.
8. Не пушете! Не пийте алкохол, даже бира.

Ако нивото на лошия холестерол не пада, макар да сте спазили изброените изисквания, потърсете лекарска помощ.

блитз.бг

Няма коментари: