четвъртък, 18 март 2010 г.

Здравето се познава и по ноктите

Човешкият организъм не може и не бива да бъде разглеждан като отделни части, той е единна система и всяка една част от него показва какво е състоянието на другите. Както косата и кожата, ноктите също са различни типове - сухи, чупливи, увредени, нормални и меки.

По състоянието на ноктите можете да определите и общото си здравословно състояние.

Сухи нокти
Сухите нокти нямат блясък и изглеждат неподдържани. Ако прокарате палеца си през нокътя, той слабо ще се влачи вместо да се плъзга съвършено през плочката. Тайната при третирането на този тип нокти е в хидратирането - витамин Е се отразява отлично на сухите нокти (точно както и на сухата кожа).
Затова, отворете ампула витамин Е и втривайте директно в ноктите сутрин и вечер. Също така, винаги използвайте овлажняваща основа за лак, за да може ноктите ви да са винаги хидратирани. Можете да избегнете дехидратацията и като смените обикновения сапун с измиващ гел.

Чупливи нокти
Нежно притиснете двете страни на нокътната плочка една към друга. Ако нокътят ви не не се прегъне вероятно имате чупливи нокти. Това са нокти, които нямат гъвкавост, цепят при удар и са напълно дехидрирани. В този случай много хора се обръщат към заздравителя за нокти, но това всъщност е най- лошият избор, защото прави ноктите още по- твърди.
Затова, за подпомагане на гъвкавостта се препоръчва ноктите да се третират с бадемово масло през нощта. При пилене, направете двете страни на ноктите си прави и леко заоблете връхчето - форма, която ще увеличи устойчивостта им. Формата на ноктите също може да увеличи устойчивостта им, защото помага при поглъщането на ударите.

Увредени нокти
Ако ноктите ви се белят или цепят значи имате наранени нокти. Най- често причина за това е сериозната дехидратация. Помогнете на ноктите си като нанасяте заздравяваща основа за лак, която трябва да запълни обелените части на плочките. Това ще предотврати появата на въздушни мехурчета под лака и ще спре цепенето. Имайте предвид, че когато лакът се бели той взема със себе си здрави клетки от нокътя и му вреди!
Трябва да полагате грижи не само за порасналите нокти, но и за тази част от тях, която ще израства в бъдеще. Затова, използвайте масло за кожички поне два пъти дневно. Поддържате кожичките, така стават гъвкави и ноктите растат по-лесно и в отлично здраве!

Меки нокти
Ако ноктите ви се прегъват при най- малкото докосване и рядко растат по- далеч от върха на пръста ви, значи имате меки нокти. За да ги върнете във форма, трябва да ги заздравите.
Най- лесният начин да направите това е да нанасяте заздравител или да втривате специални етерични масла. Всъщност, всяко масло ще помогне в укрепването на меките нокти, защото пречи на контакта с основния им враг- водата.
Винаги носете ръкавици докато миете и след това мажете ръцете си с крем!

Нормални нокти
Ако нямате нито един от вече изброените проблеми, ноктите ви се прегъват леко при натиск, изглеждат розови и бляскави и растат лесно значи сте късметлии - имате нормални нокти! Поддържайте ги с овлажняващи кремове за ръце и избягвайте груби почистващи препарати и гореща вода!


глобулнюз.нет

Няма коментари: