вторник, 9 февруари 2010 г.

Повлияйте кръвното нестандартно - Част 1

В козметичните салони и центровете за красота предпочитаме да се подлагаме на процедури, които уютно ни загряват и ни припомнят за слънчевите летни дни. Топлината е сред най-старите лечебни средства, изнамерени от човека. Сауната, калните бани, минералните извори са ползвани от хората много преди новото хилядолетие срещу ревматични и мускулни болки, при инфекции и настинки или просто за поддържане на добра форма.

Топлината действа чрез енергията, която дава на организма – било чрез сухи или чрез мокри процедури. Сухата топлина улеснява потенето и изхвърлянето на токсини от тялото. Сауната, електрическата възглавница или одеяло, торбичката с горещ пясък или парафинът пренасят топлата енергия към тялото чрез въздуха. Към този тип топлолечение се отнасят и използваните във физиотерапията лъчи с висока честота или ултразвук. Но те довеждат до вътрешно затопляне на тъканите. Водата пък засилва изключително много загряването на тялото – нека не забравяме, че тя провежда топлината 25 пъти по-силно от въздуха. Затова балнео- и водолечението са незаменими като терапии и в наши дни.
Топлите процедури са предпочитани от терапевтите в козметичните салони и центровете за красота. Те са особено ефективни при лечението на целулит, локализирани мастни натрупвания, задържане на вода в областта на корема, ханша, бедрата. Топлите процедури предизвикват интензивно кръвооросяване на кожата, активизират сърдечната дейност, намаляват мускулното напрежение и нервната чувствителност. Загряването на проблемните зони води до разширяване на кръвоносните съдове и по-активен кръвен поток. Съчетано със специални козметични продукти и масажни техники, действа върху целулитните образувания, които всъщност са натрупани отпадни продукти, вода и мазнина в подкожния клетъчен слой.
Припомняме ви само няколко от предлаганите у нас топли процедури. Разбира се, списъкът е много по-дълъг, тъй като козметичните фирми разработват все по-нови и модерни терапии и апарати, с помощта на които нашият път към добрата форма на тялото и духа не е толкова стръмен.

Магията на Аюрведа
Това не е обикновена козметична процедура за лице и тяло. На непосветените е невъзможно само с няколко думи да преразкажем една многовековна философия.
Ритуалът сведана се грижи за лицето и тялото и възстановяването на душевната хармония. Извършва се на специална парна кушетка, където тялото се нагрява от пари, наситени с билкови екстракти.
Процедурата започва с масаж, твърде различен от класическия. Докосванията са леки и безболезнени. Терапевтът обилно полива тялото ни с ароматни масла и масажира не само с пръстите и дланите си, но и с подмишниците и брадата. Ефектът е пълното отваряне на всички “запушени” жизнени канали на тялото ни. Накрая пациентът бива посипан с пудра от цветен прашец, стрити цветове и листа на лечебни треви и завит със специално покривало.
Аюрведическите ритуали, за разлика от spa процедурите, не се назначават като комплекс или програма. Терапевтът изпълнява ритуала според настроението си, и често импровизира.

Hot Stone Massage
Една от най-древните и отскоро възродени техники на масаж за преодоляване на умората и стреса. Процедурата е изключително подходяща за справяне с есенната депресия. Терапията започва с измиване на краката, след което се прави стречинг за около 7 минути. Целта е да се освободи напрежението от всички мускули и стави, за да може след това ефективно да се въздейства върху енергийните канали. Следва подреждане на камъните по определена схема: 4 двойки топли камъни се нареждат паравертебрално на гръбначния стълб, петата двойка са студени, а под лопатките – последната двойка топли. Топлите камъни релаксират, студените – зареждат енергийните канали. В източната медицина се счита, че всички заболявания се дължат на неправилното протичане на енергията и целта на Hot Stone Massage е да възобнови нормалната енергийна проводимост. Отварянето на чакрите става по строго определен начин – терапевтът поставя дясната си ръка на пулса, а с лявата – със специфични движения по посока на часовниковата стрелка, активира седемте чакри. След това започва същинският масаж с камъните и масло, избрано в зависимост от целта – за релакс, тонус или баланс. Терапията завършва със затваряне на всички чакри по обратен ред (посоката е обратна на часовниковата стрелка). Hot Stone Massage ритуалът трае около час и половина на фона на нежна музика. С помощта му се освобождава натрупаното напрежение и стрес, подобряват се кръвообращението и лимфният поток, регулира се кръвното налягане, повишава се жизненият тонус, организмът се зарежда с нови сили и енергия.

Олиготермия
Чудесна терапия на ERICSON LABORATOIRE, помагаща ни да се борим срещу ежедневния стрес, наднормено тегло, целулит, болезнени стави. Както повечето съвременни процедури за поддържане на тялото, и олиготермията има релаксиращо, дрениращо, антицелулитно и енергизиращо действие благодарение на богатото разнообразие от есенциални масла, съчетани в уникални коктейли в зависимост от нуждите на кожата. Отделните зони на кожата на тялото са със свои специфични нужди и на това се основава новата концепция на терапията. От петите до коленeтe се нанасят дрениращи продукти, съчетани с подходящ масаж. Бедрата, коремът и задните части се обработват с антицелулитни и отслабващи продукти посредством специален антицелулитен масаж. Горната част на тялото – гърди, рамене и гръб, се третират с енергизиращи продукти и се прилага тонизиращ масаж. Благодарение на уникалните свойства на есенциалните масла, глината и специалните масажни техники не само гарантирано се отслабва, но и видимо се подобрява състоянието на кожата. За по-лесно и пълноценно проникване на специалните комплекси от есенциалните масла и съставки тялото се опакова с термоодеяло, което загрява за 20 минути. След почистване на маските се нанася хидратиращ или отслабващ крем – по желание на клиента.

С аромат на какао
Съвременната козметична индустрия използва извлека от какаовите зърна като съставка на подхранващи препарати. Доказано е, че какаото стимулира отделянето на ендорфините – естествените “хормони на щастието”, които, от една страна, предизвикват приятното усещане за комфорт, а от друга, действат върху липолизата – основният механизъм за освобождаване от мазнини и токсини. Козметичният шоколад има силно антицелулитно действие, а неговите съставки стимулират кръвообращението, редуцират производството на мастни тъкани, регенерират и изглаждат кожата. Антицелулитната процедура с какао и пет вида чили с отслабващ ефект на SOTHYS започва с ексфолиране на тялото с продукти, съдържащи чили, екстракт от пипер от Ямайка и от черен пипер. Процедурата продължава с антицелулитен масаж с масло от джинджифил и манго – отличен стимулант, който тонизира, омекотява и забавя стареенето на кожата. Така обработеното и подготвено тяло се намазва с шоколадово фондю и се опакова с термоодеяло за 30 минути. Неговото действие се подсилва от предварително положения на проблемните зони отслабващ или дрениращ серум, който активира микроциркулацията, подобрява обмяната на веществата и спомага за бързото изчистване на подкожната мазнина. Ефектът е видим веднага – загуба на сантиметри от обиколката на ханша и бедрата, изглаждане на “портокаловата” кожа, цялостен отслабващ ефект.

Комбинирана терапия на HUET BIOLOGIE
За улеснение и удоволствие на работещата жена HUET BIOLOGIE предлага комбинирана терапия за стягане и тонизиране на бюста и тялото. В лабораториите на френската козметична фирма са разработени изключително ефикасни продукти за лице и тяло на основата на уникален биофундаментален комплекс. Неговите активни съставки са внимателно селектирани от морски организми и са с много високо съдържание на протеини, гликопротеини и аминокиселини. Процедурата започва с ексфолиация на тялото, чрез която се отстраняват мъртвите клетки и кожата се подготвя по-пълноценно да поеме нанасяните след това продукти за стягане, тонизиране и хидратиране. Удоволствието продължава с топла вана с разтворени във водата таблетки с морски водорасли. Освеженото от ваната тяло се обработва от шията до глезените с бодирепинг маска за стягане на бюста и тялото, съчетана с морски екстракт и стягащ, тонизиращ есенциален комплекс. За засилване на ефекта ”опакованото” тяло се поставя под инфрачервена светлина в специална spa капсула ”Океана” и така активните съставки на маската проникват дълбоко в кожата. Терапията завършва с намазване на тялото със стягащ и подхранващ крем, а глезените и ходилата – с охлаждащ гел за изморени крака. Дори и само след една процедура ефектът, който оказват на кожата продуктите на HUET BIOLOGIE, е забележим.


бюти.бг

Няма коментари: