неделя, 29 ноември 2009 г.

Постите пречистват душата и тялото

Постите не са период на мъчение, те са период на пречистване както физическо така и духовно. Те са опит за налагане на природосъобразен начин на живот и стъпка към дълголетието.

По време на постите категорично се забранява яденето на месо, вкл. и птиче, както и на млечни продукти. За рибата се прави изключение само три пъти. Всяка събота и неделя се разрешава да се употребява растително масло и дори малко вино - 150-200 грама най-много. Естествено, всички тези позволени неща трябва да бъдат натурални.

Дотук посочихме само една малка част от забранените продукти. Дори и дъвките са забранени, защото в някои от тях се съдържа желатин от животински произход. Същото важи за шоколада, за печени тестени изделия и прочее - никога не се знае какво съдържа всъщност наглед уж едно вегетарианско ястие или полуфабрикат. Въобще великият пост е не само строга диета, но и въздържане от всичко.

Но нека се върнем към менюто. Смята се, че по време на този строг пост са забранени и сладкарските изделия. Но това не е съвсем така. Сега вече в асортимента на някои сладкарски фирми и цехове има продукция, която е пригодена за консумиране в дни на пости - шоколад, бонбони, тестени изделия. В техния състав продуктите са само от растителен произход.

Те не само са много вкусни, но са и допълнителен източник на витамини и микроелементи. А това позволява да се разшири списъкът от позволени продукти, без да се нарушават строгите правила.

НАБЛЯГАЙТЕ НА ПЛОДОВЕТЕ И ЗЕЛЕНЧУЦИТЕ, ЖЕЛАТЕЛНО В ПРЕСЕН ВИД

Почти във всяко ястие може да добавяте подправки и пресни или сушени листни зеленчуци. Това веднага ще подобри вкуса дори и на най-постното ястие. И то без да повлияе на свойствата на блюдото.

Сега ще разгледаме група продукти, на които трябва да се набляга по време на пост, и ще анализираме каква полза носят те на нашия организъм. Ще започнем с живите витамини. Лекарите препоръчват на ден да се изяждат не по-малко от 400 г плодове и зеленчуци. Те са важен източник на хранителни вещества, които не се синтезират в организма и трябва да постъпват с храната.

Повече от половината дневна доза от плодове и една трета от зеленчуците е желателно да се консумират в пресен вид. При кулинарното и термично обработване се разрушават многото витамини и биологичноактивни вещества. Цветът на живите витамини има значение. Най-полезни са тъмнозелените и жълто-червените зеленчуци, оранжево-жълтите плодове и тъмночервените горски плодове.

А сега нещо любопитно. Едно време дори са се въздържали от такива зеленчуци като моркови, домати, червен пипер, защото в тях присъствала “кръв”, т.е. червеният сок. Но така или иначе, плодовете и зеленчуците подобряват работата на стомаха, изхвърлят от организма мазнините, канцерогените, алергените. Те понижават нивото на холестерола в кръвта, освен това намаляват риска от появяване на злокачествени тумори.

ВНИМАНИЕ!
Няма да подминем и ястията от соя. Тя е особено полезна за възрастните хора, а също и за тези, работещи седяща работа. Тези продукти понижават риска от възникване на сърдечносъдови заболявания, тумори на млечната жлеза и простатата. И не на последно място влияят много добре на мозъчната дейност и регулират съдържанието на холестерол в кръвта.


блитц.бг

Няма коментари: