петък, 5 юни 2009 г.

Щом сутрин ставаш с ниско кръвно

За ниско кръвно налягане (хипотония) говорим при измерени стойности, по-ниски от 100/70. Причините за него могат да бъдат много и различни. Често хипотонията е проява на някакво заболяване.

По тази причина е необходимо консултация с кардиолог или друг специалист,особено когато пациентите имат оплаквания.

Прояви на хипотония може да има при сърдечна слабост, заболявания на ендокринната система, анемия, инфекциозни заболявания, бъбречни заболявания и др.

При наличие на симптоми от страна на някои органи и системи трябва да се направят подробни изследвания при съответния специалист.

Друга група причини за хипотонията са свързани с начина на живот. Нерационалното хранене, неправилна диета, злоупотреба с алкохол и цигари, психическа и физическа преумора влияние на околната среда са само част от възможните провокиращи фактори за понижаването на кръвното налягане и дискомфорта.

Трябва да се има предвид,че при приемането на лекарства във връзка с различини други заболявания хипотонията може да бъде техен страничен ефект и това налага консултация с лекаря, назначил лечението.

При някои хора съществува фамилна обремененост за хипотония. Характерно за хората с ниско кръвно налягане е те да го усещат сутрин при ставане като слабост, световъртеж, главоболие, шум в ушите и др.

При тях се препоръчва сутрешна гимнастика, активно движение през деня, приемането на повече течности - сокове, чай, подсолен айрян.

Закуската е задължителна, яжте плодове и зеленчуци всеки ден. Спокойният и с достатъчна продължителност сън е в основата на доброто самочуствие и нормализиране на кръвното налягане.

Д-р Борислав Ацев е кардиолог в университетската болница "Света Екатерина" в София.

24часа.бг

Няма коментари: