събота, 30 май 2009 г.

Погледнете ноктитеси - те издават здравословното ви състояние

За да разберете дали в организма ви всичко е наред трябва да погледнете външността си. Косата и кожата, ноктите също са различни типове - сухи, чупливи, увредени, нормални и меки. По състоянието на вашите нокти можете да определите и общото си здравословно състояние.

Сухи нокти
Сухите нокти нямат блясък и изглеждат неподдържани. Ако прокарате палеца си през нокътя, той слабо ще се влачи вместо да се плъзга съвършено през плочката. Тайната при третирането на този тип нокти е в хидратирането - витамин Е се отразява отлично на сухите нокти (точно както и на сухата кожа).
Затова, отворете ампула витамин Е и втривайте директно в ноктите сутрин и вечер. Също така, винаги използвайте овлажняваща основа за лак, за да може ноктите ви да са винаги хидратирани. Можете да избегнете дехидратацията и като смените обикновения сапун с измиващ гел.

Чупливи нокти
Нежно притиснете двете страни на нокътната плочка една към друга. Ако нокътят ви не не се прегъне вероятно имате чупливи нокти. Това са нокти, които нямат гъвкавост, цепят при удар и са напълно дехидрирани. В този случай много хора се обръщат към заздравителя за нокти, но това всъщност е най- лошият избор, защото прави ноктите още по- твърди.
Затова, за подпомагане на гъвкавостта се препоръчва ноктите да се третират с бадемово масло през нощта. При пилене, направете двете страни на ноктите си прави и леко заоблете връхчето- форма, която ще увеличи устойчивостта им. Формата на ноктите също може да увеличи устойчивостта им, защото помага при поглъщането на ударите.

Увредени нокти
Ако ноктите ви се белят или цепят значи имате наранени нокти. Най- често причина за това е сериозната дехидратация. Помогнете на ноктите си като нанасяте заздравяваща основа за лак, която трябва да запълни обелените части на плочките. Това ще предотврати появата на въздушни мехурчета под лака и ще спре цепенето. Имайте предвид, че когато лакът се бели той взема със себе си здрави клетки от нокътя и му вреди!
Трябва да полагате грижи не само за порасналите нокти, но и за тази част от тях, която ще израства в бъдеще. Затова, използвайте масло за кожички поне два пъти дневно. Поддържате кожичките, така стават гъвкави и ноктите растат по-лесно и в отлично здраве!

Меки нокти
Ако ноктите ви се прегъват при най- малкото докосване и рядко растат по- далеч от върха на пръста ви, значи имате меки нокти. За да ги върнете във форма, трябва да ги заздравите.
Най- лесният начин да направите това е да нанасяте заздравител или да втривате специални етерични масла. Всъщност, всяко масло ще помогне в укрепването на меките нокти, защото пречи на контакта с основния им враг- водата.
Винаги носете ръкавици докато миете и след това мажете ръцете си с крем!

Нормални нокти
Ако нямате нито един от вече изброените проблеми, ноктите ви се прегъват леко при натиск, изглеждат розови и бляскави и растат лесно значи сте късметлии - имате нормални нокти! Поддържайте ги с овлажняващи кремове за ръце и избягвайте груби почистващи препарати и гореща вода!

Ето и една таблица, с помощта на която можете да диагностицирате здравния си статус по състоянието на вашите нокти (по книгата „Енциклопедия на диетични терапии за всички заболявания"):

Алергия - посивяване или потъмняване на ноктите.

Анемия - бели нокти; извиване на ноктите нагоре; хлътнатини, наполовина бял нокът, с тъмни петна на върха, потъмнели и/или тънки вдлъбнати нокти.

Артрит - хоризонтални бразди.

Астма или емфизем - моравосин цвят на нокътното легло.

Болест на Рейно - плосък нокът.

Бъбречно заболяване - бели нокти; крехки и чупливи; наполовина бял нокът с тъмни петна; нокътят е наполовина бял и наполовина розов.

Вътрешна бактериална инфекция - зеленикави нокти.

Гъбична инфекция - зеленикави нокти.

Диабет - жълти нокти; повдигане на върха на ноктите.

Железен дефицит - вертикални бразди, крехки и чупливи нокти.

Заболявания на дихателната система - жълти нокти; повдигане на върха на нокътя; извиване на върха надолу; повдигане на нокътната основа с малки белезникави краища (ако не е наследствена особеност); разширяване на нокътя към върха.

Заболявания на лимфната система - жълти нокти; повдигане на върха на ноктите.

Заболяване на съединителната тъкан - зачервяване около кожичките.

Заболявания на щитовидната жлеза - дебели нокти; крехки и чупливи; отделяне на нокътя от леглото му.

Инфекциозен ендокардит - черни, подобни на тресчици, образувания под ноктите.

Лош метаболизъм на мастните киселини - зачервяване около кожичките.

Лоша циркулация в кръвоносната система - дебели, крехки и чупливи нокти.

Лошо общо състояние - вертикални бразди.

Меланома - почервяване встрани от кутикулите към края на ноктите.

Намаляване на албумина в кръвта - наличие на две бели хоризонтални линии, които изчезват с израстването на нокътя.

Недостиг на витамин С, фолиева киселина и белтъци - вдлъбнатини с червеникаво-кафеникав цвят и разръфани, разцепени краища на ноктите.

Непълноценно хранене - ноктите се цепят, чупят или части от тях се откъсват.

Отравяне с тежки метали - бялата на цвят линия се е оцветила в синкаво.

Проблеми с усвояване на желязото - извиване на ноктите нагоре.

Промени в кръвосъсирването - черни, подобни на тресчици, образувания под ноктите.

Псориазис - вдлъбнатини с кафеникаво-червеникав цвят и разръфани, разцепени краища на ноктите.

Рак на кожата - тъмносиня ивица под нокътя.

Ревматоиден артрит - изпъкналости по повърхността на нокътя.

СПИН - чупливи, бели в основата си нокти.

Стрес - хоризонтални бразди.

Сърбящи кожни заболявания - изтъняване на ноктите.

Сърдечно заболяване - бялата линия се оцветява в червено; бели линии по целия нокът; извиване на върховете на ноктите надолу.

Хиперфункция на щитовидната жлеза - чупливи, меки и блестящи нокти без лунула (бялата ивица в основата).

Хормонален проблем - необичайно широки и квадратни нокти.

Цироза - бели нокти с розово около върха.

Частична или пълна загуба на косата - вдлъбнатини на ноктите, напомнящи кована мед.

Чернодробно заболяване - бели линии по целия нокът; бели или жълти нокти; повдигане или извиване на върха на нокътя надолу.

глобуснюз.нет

Няма коментари: