четвъртък, 2 април 2009 г.

Особености при лечение на инсулт

Инсултът представлява нарушение на мозъчното кръвообращение, което може да има различни причини. Най-разпространената е церебралната тромбоза - запушване с кръвен съсирек (тромб) на артерия, снабдяваща с кръв главния мозък. При инсулт загиват клетки на главния мозък. Тогава част от организма, контролирана и управлявана от тях, не е в състояние да функционира и се нарушава нормалният ритъм на живот на болния.

Най-уязвими са чувствителните и честолюбиви хора, които могат да бъдат засегнати от инсулт дори и на 30-35-годишна възраст. Предвестник на сериозното заболяване е т.нар. микроинсулт, който се проявява със следните симптоми:
• краткотрайно главозамайване;
• неясно и безпричинно чувство на обърканост;
• леко затруднение в движението на ръката, довело до промени в почерка;
• внезапно затруднение в говора;
• необясними личностови изменения - лесна раздразнителност, избухливост, честа смяна на настроението и др.

Тревожните признаци за наличието на минроинсулт са следните:
• внезапна временна слабост, изтръпване на лицето, горен или долен
крайник; загуба на равновесие;
• необяснимо главоболие, главозамайване, загуба на равновесие;
• внезапно временно влошаване на зрението, особено на едно око;
• виждане на двойно изображение; затруднения в говора и др.

В най-ранния си стадий инсултът е лечимо заболяване въпреки необратимите поражения, нанесени в главния мозък. Компетентната намеса на екип от специалисти (невролог, неврофизиолог, физиотерапевт, рехабилитатор-кинезитерапевт) може да отстрани в голяма степен получените увреждания. Постигат се много добри резултати и в значителна степен пациентът възобновява пълноценния си начин на живот, ако самият той, както и неговите близки, активно участват в терапията. Най-важното е лечението да започне още през първите 24 часа след тежкия инсулт. Погрешно е схващането, че трябва да измине период на пасивно поведение, след което да започнат възстановителните процедури. Целта е да се получи преразпределение на функциите на клетките в мозъка - здравите участъци да поемат функциите на загиналите клетки. Всяко забавяне затруднява възстановяването на болния и може да доведе до по-тежки усложнения.

лекар.бг

Няма коментари: