сряда, 25 март 2009 г.

Имате високо кръвно? Възможно е да се дължи на нещастния ви брак!

Общоприето правило е, че нещастния брак може да ви докара стрес и неудволетвореност, но бедите, които може да си навлечето са значително повече и по-сериозни.

Жените с нещастен брак са по-склонни към високо кръвно налагяне, а оттам - и до развитие на сърдечни заболявания, съобщава Ройтерс.

Заключението е на учени от Университета в Юта, САЩ, изследвали повече от 300 жени на средна възраст, както и възрастни семейни двойки, женени повече от 20 г. Онези от тях, които не са намерили щастието си в брака, са били по-склонни към депресия, с по-високо кръвно налягане и с по-високо ниво на холестерол - все симптоми в основата на повечето сърдечно-съдови заболявания.

Изследването е било представено на срещата на Американската психосоматична асоциация в Чикаго. "Несполучливият брак - това е еквивалент на нещастен живот, което неизбежно увеличава риска от възникване на сърдечни заболявания", казва Тим Смит от Университета в Юта.

Разводът не винаги е решение - преди да предприемете тази сериозна промяна в живота си помислете дали няма други начини да си помогнете.

"Такива жени обаче трябва да се научат да се справят с проблема. Като начало, те трябва да са наясно с него. Най-лесното - и най-глупаво - е да им се каже да се разведат".

Няма коментари: