неделя, 22 март 2009 г.

Работата на смени ще ви доведе до затлъстяване, диабет и високо кръвно

Работата на смени е характерна за много и разнообразни професии. Независимо дали сте лекар, сестра, шивачка, продавачка или работник в предприятие с непрекъснато производство вашият организъм приема липсата на ритъм като супер стрес. Отговора на това натоварване е затлъстяване, тъй като "непопулярното" работно време забавя метаболизма на тялото, установили учени.

Но дори и да се примирите с повечкото килца, то риска от сърдечни проблеми, високо кръвно, инфаркт и много други е твърде висок .

Според учените трудът през нощта и спането през деня нарушават естествения ритъм на организма и забавят изгарянето на мазнините. Това води до увеличена опасност от затлъстяване, диабет и дори сърдечни заболявания. Екип от Харвардския медицински университет изследвал 10 доброволци, като ги накарал да работят в лаборатория на същото работно време, характерно за различните смени, в продължение на десет дни.

Участниците, сред които и пет жени, били изследвани за промени в сърдечния пулс и температурата на тялото, които водят до забавяне обмяната на веществата. Учените регистрирали и промени в нивата на някои хормони, важни за изпитването на стрес или задоволство.

При трима от доброволците, които нямали роднини с диабет, се появили пък симптоми, характерни за хората, предразположени към или страдащи от това заболяване.

Комбинацията от тези резултати може да помогне да се обясни увеличеният риск от затлъстяване, високо кръвно налягане и диабет при хората, които работят на смени, заключават авторите на изследването.

Няма коментари: