четвъртък, 1 януари 2009 г.

Контролирайте кръвното си налягане

Международната здравна асоциация е установила, че един от трима възрастни имат високо кръвно налягане и почти 1/3 от тях дори не знаят за това. Оставено без лечение, високото кръвно налягане може да доведе до сърцебиене, инфаркт и сърдечно или бъбречно увреждане.

Асоциацията за "Здраво сърце" има няколко препоръки как да контролирате така наречения "тих убиец":

1. Добре е винаги да знаете в какви граници се движи вашето кръвно налягане. Нормално отношението между долната и горната граница е 120/80. За високо кръвно налягане се приема ако отношението е 140/90 и над него.

2. Внимавайте какво ядете. Направете си диета богата на плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни и такива с високо съдържание на фибри. Избягвайте тлъсти меса и мазни храни.

3. Откажете се от лошите навици. Избягвайте солени храни. Сложните за произвеждане, консервираните и готовите храни често имат високо съдържание на натрий. Асоциацията препоръчва да се намали употребата на сол максимум до една чаена лъжичка на ден.

4. Не прекалявайте с пиенето. Ограничете алкохола до една чаша на ден за жените и максимум две чаши на ден за мъжете. Силните питиета могат да повишат кръвното налягане.

5. Движете се повече. Това сте го чували и преди, но редовните упражнения могат да ви помогнат да поддържате здравословно тегло и да понижат кръвното ви налягане.

6. Накрая, намерете начин да понижите стреса. Медитацията, дълбокото дишане и релаксиращите упражнения могат да ви помогнат да държите кръвното си налягане под контрол.



козметиката.ком

Няма коментари: