четвъртък, 11 декември 2008 г.

Хипертонията обича еднакво бизнесмени и безработни

Определянето на високо артериално налягане с помощта на тонометър трябва да се извършва не веднъж, а три пъти седмично - сутрин и вечер.

Показателите са два: горен - това е т.н. систолично налягане и долен - диастолично. Разликата между тях трябва да бъде 30-40 единици. Ако тя е по-малко, съществува заплаха от сериозни проблеми със сърцето.

За нормално се смята артериалното налягане с показатели от 120/80 mm Hg (оптималното) до 139/89 mm Hg (високото нормално).

При показатели 140/90 mm Hg може да се говори за "мека хипертония" и ако те нарастват, вие трябва да обърнете сериозно внимание на този проблем. При кръвно 180/110 mm Hg вие можете да станете един от пациентите на отделението по реанимация.

Причини за развитието на хипертонията:

1. Наследствеността.

Ако родителите страдат от повишено кръвно налагане, децата, рано или късно, също ще станат хипертоници. За да се отложи този проблем, хората трябва редовно да следят налягането си и да спазват лекарските препоръки.

2. Заседналият начин на живот и нерационалното хранене.

Постоянното седене във фотьойла или върху дивана, неправилното хранене (закуска: кафе и цигара, обяд: кафе, вафла или сандвич, вечеря: от всичко по много, плюс алкохол) неминуемо води до наднормено тегло. А всеки излишен килограм повишава кръвното с 2 mm Hg.

3. Пушенето, алкохолът, мазната и солена храна.

Голямото количество сол в храната увеличава риска от заболяването с 10 пъти. Увеличава се количеството на липидите и лошия холестерол в кръвта и се включва механизмът за възникване на атеросклероза на съдовете.

4. Стресът.

Специалистите определят две категории пациенти. Към първата спадат работохолиците и бизнесмените, а към втората - безработните и бродягите. Хипертонията е страшна не сама по себе си, а със своите усложнения. Високото кръвно често не се отразява на нормалния ритъм на живот. Почти всички се оплакват от главоболие, виене на свят и отпадналост. Хората живеят така в очакване на отпуската, когато се надяват да си починат.

При някои хипертонията не се проявява по никакъв начин. Признаците на болестта се проявяват твърде късно, когато е налице стенокардия, сърдечна или бъбречна недостатъчност, инфаркт на миокарда или инсулт.

Голяма част от хипертониците не се лекуват съвестно, а препаратите, предписани от лекарите, трябва да се приемат постоянно, дори при подобряване на състоянието.

Как да се грижим за себе си

При измерването на високи показатели на кръвното налягане не трябва де се изпада в паника. Налягането може да нарасне поради нервно или физическо напрежение или от употребата на някакъв вид алкохол и затова трябва да се измери няколко пъти през деня.

Ако показателите се твърде високи, задължително трябва да се консултирате с лекар, който ще определи индивидуалните ви особености и съпътстващите заболявания.

Ограничете употребата на сол и течности (около 500 мл дневно или малко повече). Незабавно се откажете от цигарите и алкохола. С това ще намалите обема на циркулиращата кръв, а следователно и налягането.

Не забравяйте и за препаратите, с които природата ни е дарила (валериан, дяволска уста), които успокояват нервите и намаляват налягането.

Обърнете голямо внимание на храненето. Хората, занимаващи се с тежка физическа работа, се нуждаят от около 1000 ккал дневно, а не от 3000-4000.

Хлябът, който консумирате, трябва да бъде пълнозърнест, а ястията трябва да са приготвени с растителна мазнина.Не трябва да се пренебрегва треската - най-полезната риба, съдържаща най-малко ненаситени мастни киселини.

Специалистите съветват да не се увличате и от диети, гарантиращи бързото отслабване. Нормалната скорост на премахване на наднорменото тегло е половин килограм за една седмица.

актуално.ком

Няма коментари: