четвъртък, 11 декември 2008 г.

Хипертонията се лекува до края на живота!

ВИСОКОТО КРЪВНО
Ако артериалното кръвно налягане е по-високо от 140/90, това означава, че човек страда от артериална хипертония. Обаче за хипертония се смята и състоянието, когато е повишена само една от границите - долната или горната. При систоличната хипертония основно се повишава само горната граница на кръвното налягане.

КАКВО Е ГОРНА И ДОЛНА ГРАНИЦА
Систоличното кръвно налягане, наречено още “горна граница”, е този показател, който отразява налягането на кръвта върху стените на кръвоносните съдове в момент, когато сърцето се свива и изтласква кръвта (систола значи свиване на сърцето). За диастолично налягане, съответно “долна граница”, говорим, когато сърцето прави пауза и в него пасивно постъпва кръв от белодробните вени. Когато налягането е повишено, това означава, че сърцето трудно изтласква кръв - кръвоносните съдове са увредени от атеросклеротични плаки и еластичността им е намалена. И за да може кръвта да си пробие път по тези стеснени съдове, се изискват повече усилия. Затова именно показателите на систоличното кръвно налягане са толкова важен фактор на риска за развитието на едно или на друго заболяване на сърцето и на кръвоносните съдове.

СЛЕДИ НАЛЯГАНЕТО СИ ОТ МЛАД
В период на хормоналното пренастройвне на организма при подрастващите се наблюдава повишаване на систоличното кръвно налягане. След време, когато процесът на полово съзряване приключи, кръвното налягане се връща в нормалните си граници. Забелязано е обаче, че голяма част от хората, които са имали хипертония през пубертета, си я “възвръщат”, когато навършат 40 години. Затова е много важно точно тези хора внимателно да следят кръвното си налягане през годините и въобще да вземат невреме мерки за здравето си.
Друга една възрастова група - хората във възрастта 65-70 години - също страдат от систолична хипертония. При тях причините за повишената горна граница са други, те са свързани преди всичко с атеросклерозата и на първо място с атеросклероза на аортата, която губи своята еластичност поради наличието на атеросклеротични плаки.
Систоличната хипертония може да бъде придружена с болки в сърдечната област, с главоболие, със задушаване, с чувство на умора.

НАЙ-ОПАСЕН Е СУТРЕШНИЯТ “СКОК” НА КРЪВНОТО
При повечето хора кръвното налягане се понижава, когато заспят. Но има и такива, при които, по време на сън, кръвното е такова, каквото е и при бодърстване. Това вече е лошо.
Още по-лошо е, когато през нощта кръвното налягане е по-високо, отколкото през деня. За да се отчетат правилно колебанията през цялото денонощие, е необходимо налягането да се измерва няколко пъти. Това е особено необходимо в случаите, когато през нощта то се оказва по-високо, отколкото през деня, защото позволява да се вземат необходимите мерки за това неблагоприятно за здравето състояние.
Съществува и друг момент. Човекът е с нормално кръвно налягане и през нощта, и през деня, но рано сутринта то изведнъж “скача”. По време на прехода от сън към бодърстване парасимпатикусовата нервна регулация трябва да отстъпи място на симпатикусовата. В някои случаи обаче този преход не е много плавен, което се забелязва точно от сутрешното повишаване на кръвното налягане.
Ако това повишаване не е чак толкова голямо, например не повече от 120-130, няма нищо страшно. Но понякога то стига до 180-200 мм. И ако това продължи 30 минути или един час, не е изключен инсулт. Статистиката потвърждава това. Разбираемо е защо точно този показател е най-опасен и защо се налага да бъде нормализиран.

КАКВА ТРЯБВА ДА БЪДЕ ДИЕТАТА
При систоличната хипертония тактиката на лечение и на профилактиката на нежеланите процеси е същата, както и при общата хипертония. Тя трябва да бъде открита навреме, за което е необходимо периодично да се измерва кръвното налягане, независимо дали човек има оплаквания или не. Когато хипертонията е налице, борбата с нея трябва да се води, като се съчетават правилна диета с адекватни физически натоварвания и психологично разтоварване.
Когато говорим за диетата, на първо място трябва да се намали употребата на готварска сол. Според медицинската статистика по-голямата част от населението употребява 3-4 пъти повече сол, отколкото е необходимо на организма. А организмът има нужда от около 6 г.
Това е една стандартна чаена лъжичка. Като се има предвид, че в хляба и в почти всички колбаси и консервирани продукти солта е доста, не трябва да си посоляваме допълнително храните, които консумираме.
По възможност трябва до минимум да се намали приемът на наситени мазнини - такива са основно животинските - маслото и сланината. Известно е, че организмът не трябва да остава съвсем без мазнини, но е по-добре да дадем предпочитание на растителните и на рибеното масло. Съществува едно много просто и полезно правило - ако при стайна температура маслото не се втвърди, значи е полезно, защото в него се съдържат много полиненаситени мазнини. Що се отнася до слънчогледовото масло (олиото), то в никакъв случай не е по-лошо от зехтина, затова не си харчете напразно парите за скъпия зехтин. Не е задължително и всеки ден да се яде месо, още по-малко три пъти на ден. Ако замените месото с риба, не само ще имате полза от повечето полезни мазнини, но ще получите и повече лесноусвоими белтъчини.
Съществува още един важен момент - когато се приготвя брашно, от житните продукти се изхвърлят триците, а точно те са най-важните влакна за нормалното функциониране на чревния тракт и за формирането на чревната микрофлора. Освен това триците изхвърлят от организма ненужните вещества и излишния холестерол. Вече дори има предположения, че след прехода на човечеството към рафинирано хранене броят на хората, страдащи от Алцхаймер (старческо слабоумие), рязко се е увеличил. Не без основание хората се страхуват повече от това, отколкото от самата старост.

ХОДЕТЕ СРЕД ПРИРОДАТА
Друг важен рисков фактор за развитие на хипертония, който неведнъж сме споменавали, е емоционалният стрес. По принцип е невъзможно той да бъде избегнат напълно и това се знае от всички. Но е задължително да се научим на реагираме правилно по отношение на него.
Почивката сред природата с достатъчна физическа активност, автотренинг и други подобни разтоварващи занимания биха помогнали много за излизане от стресова ситуация.
Някои хора със систолично кръвно налягане неоснователно се опасяват, че ако приемат лекарства за обща хипертония, долната граница би паднала много ниско. В нормални терапевтични дози тези лекарствени препарати не биха позволили долната граница на кръвното налягане да доведе до състояние на колапс. Тя няма да падне по-ниско от 70 мм.

ЛЕКАРСТВАТА СЕ ВЗЕМАТ СУТРИН
При повишено кръвно налягане е необходимо да се приемат лекарства с продължително действие. Те не биха позволили такова налягане, защото тяхното влияние върху организма “се застъпва”, така да се каже, и кръвното се нормализира. Обикновено се вземат сутрин, понякога вечер, важното е да имат положителен ефект.
В редакцията често постъпват въпроси от хора с имплантиран кардиостимулатор. Те се интересуват дали той може да повлияе на систоличната хипертония. В случая ще кажем следното: кардиостимулаторът се имплантира за корекция на нарушения сърдечен ритъм и не влияе на хипертонията. При наличието на такъв стимулатор са налице всички правила за борба с хипертонията, както и без него.

КАЛЦИЕВИТЕ БЛОКЕРИ СА ДОБРИ ЗА ЛЕЧЕНИЕ
Лекарствените средства, които най-често се назначават при систоличната хипертония, са калциевите блокери. Те се приемат широко и имат доста голям успех.
Не е вярно и твърдението, че при систоличната хипертония бета-блокерите не помагат. Те не се препоръчват само на хора с бронхоспазми и на болни от астма.
При лечението трябва да се подбира правилното лекарство и доза, за да стане систоличното кръвно налягане по-ниско от 140 мм.
Започне ли веднъж лечение на хипертония, то продължава до края на живота.
Учени-медици провели мащабно изследване сред голяма група хора със систолично налягане. От онези, които имали кръвно налягане с горна граница, по-висока от 165, след 21 години останали живи само 20 на сто. А при тези, които били с нормално кръвно налягане, този показател бил 50 на сто.

ВПРОЧЕМ
• Ако хората се грижат за себе си, те могат реално да влияят на своето здраве - показателите на кръвното налягане ще бъдат нормални, възможните усложнения ще отстъпят. Но ако си позволите да занемарите лечението си, всичко се връща в стария си вариант, понякога много по-лош.

блитц.бг

Няма коментари: