четвъртък, 18 декември 2008 г.

Без излишни килограми за цял живот

Всичките видове диети, които се прилагат при наднормено тегло, практически са изчерпани. Доказано е, че гладуването причинява дисбактериоза на дебелото черво, а обезмаслената диета - задържане на растежа и разстройство но половите функции.

За да поддържате фигурата си стройна, не бива да водите жестока война със собствения си организъм. Най-добре е да действате в съгласие с физиологичните закони. Има такъв метод за корекция на теглото, който е основан на строгите закони на ритмичната организация на енергийния баланс на тялото.

ТРИДНЕВЕН ЦИКЪЛ ЗА КАЛОРИЧЕН БАЛАНС

След много опити върху човешката физиология отдавна е установена една интересна зависимост между енергозагубите и калоричния баланс. При опитите са били използвани войници, за които е известно, че не се хранят по таблица от калорични продукти. Резултатът бил поразяващ - количеството калории, получени от храната през деня, и тези, които са били изразходвани, се разминават категорично. По този начин специалистите откриват, че енергозагубата за ден невинаги съвпада с количеството енергия, получавана от храната. Неизразходваната енергия се натрупва постепенно в организма и се превръща в наднормено тегло. Заключението е много просто - за да не се натрупва наднормено тегло, енергията трябва да се изразходва. И това може да става по няколко начина - чрез спортуване, физически труд или туризъм и намаляване на енергопотреблението. Само че колко хора от нас го правят?... Ние се тъпчем като животни, цял ден стоим зад бюрото, а вечер се издуваме и се тръшваме пред телевизора. Когато натрупаме доста наднормено тегло и започнем да се задъхваме при изкачване на стълбите, решаваме, че трябва да отслабнем. Обаче...

ВАРИАНТЪТ “МНОГО ЩЕ РАБОТЯ И МАЛКО ЩЕ ЯМ” ВЕЧЕ Е ТРУДНО ПРИЛОЖИМ

Консултацията с диетолога ще помогне, но само ако спазваме точно препоръките. Съвсем наскоро стана известен нов метод за освобождаване от излишните килограми, който се прилага на всеки четири дни.

Ден първи

МАКСИМАЛНО ИЗРАЗХОДВАНЕ НА ЕНЕРГИЯТА

В този ден е необходимо енергията да се изразходва максимално от организма, за да може на следващия ден да се сформира нормалната потребност от нейното възстановяване. Това може да се постигне чрез спортуване, работа в градината и много други физически занимания по избор.

Ако успеете да изразходвате натрупанат а в организма си енергия, на следващия ден може да не се ограничавате с храната. По този начин не се натрупват мазнини в организма. На езика на физиологията това се нарича специфично динамично действие на храната.

Прочети и запомни!

Организмът получава енергия само от енергийните запаси, които е натрупал предишния ден. Разбира се, не при всяко хранене се усеща прилив на енергия. Само при консумирането на храни, които съдържат голямо количество белтъчини, енергията в организма се повишава с около 40 процента.

Ден втори

РАЗТОВАРВАНЕ ОТ ПРЕДИШНИЯ ДЕН

Този ден може да се посвети на разтоварване след вчерашния ден. За това не са необходими никакви усилия. През втория ден, както и през първия, може да се яде всичко без каквито и да било ограничения...

Ден трети

НЕ ЗАКУСВАЙТЕ НАСИЛА СУТРИНТА

Най-добре е да се пропусне закуската и това не е толкова трудно. Обикновено нивото на глюкозата в кръвта значително превишава нормата и затова много хора нямат апетит сутринта. Към обяд обаче организмът упорито започва да напомня за нуждата от попълване на загубените енергийни запаси. Този глад може да се предотврати с чашка силно кафе. Кофеинът разрежда гликогена, в резултат на което нивото на захарта в кръвта се повишава и заедно с това изчезва чувството за глад. Хората, които предпочитат чая, могат да си направят един силен черен чай, който пълноценно ще замени действието на кафето. Това се прави, за да се преодолее мъчителното чувство на глад, както става обикновено. Тоест изчезва “метаболитната паника”, която преориентира организма към процеса за натрупване на мазнини.

Прочети и запомни!

С идването на вечерта става все по-трудно на организма да се залъгва с едно силно кафе или чай. Масните клетки са започнали да се разграждат и организмът все по-настойчиво си иска загубената вчерашна енергия. Налага се отвън да бъдат внесени някакви калории. Така че вече е наложително да се направи една по-слабо калорична вечеря. Подходящи са всички видове плодовеи зеленчуци, задушено месо, богати салати, застроени с растителни масла. Такива нискокалорични храни дават чувството за наситеност и общо разхлабване на организма. Благодарение на това той не само че се запасява с полезна целулозна храна, но и вече има необходимите предпоставки за здрав сън.

В миналото християните задължително постели в сряда и петък през цялата година. Подобен режим (нискокалорична диета на третия ден след голямо физическо натоварване) може да се прилага неограничено време.

Ден четвърти

ОТДЕЛЕТЕ ПОНЕ ЕДИН ЧАС ЗА ФИЗИЧЕСКИ УПРАЖНЕНИЯ

В този ден може да се предвиди повишено физическо натоварване. Това фактически е първият ден от новия тридневен цикъл за коригиране на теглото. Разбира се, не става въпрос за еднократна процедура за отслабване. Процесът зависи от индивидуалните особености на човека (обмяната на веществата, степента на затлъстяване, конкретната загуба на енергия и т. н.), но общото правило е такова: колкото по-бавно се освобождаваме от излишните килограми, толкова по-малка е вероятността от възвръщането им. Всяко ускоряване на процеса за изхвърляне на килограми от теглото предизвиква точно обратен механизъм – по-бързо натрупване на но ви килограми.

Методите, които се коментират по-горе, позволяват да се поддържа устойчиво сваляне на килограми без вероятността от двойното им връщане обратно. Това става благодарение на определени физиологични закони, които работят независимо от това, дали вие знаете, или не знаете за тях. Цитираните методи позволяват на човек не само да отслабне, а и да напълнее, ако има нужда от това. Те коригират теглото в плюс или минус - процес, който за много хора се смята за невъзможен.

ВПРОЧЕМ!

Методът за коригиране на теглото може да се използва от всеки, независимо от това, какво е здравословното му състояние. Важно е обаче той да е убеден, че макар и толкова прост и лесен за изпълнение, методът действително може да “изхвърли” ненужните килограми или да добави нови, ако това се налага. Той е напълно безвреден и стопроцентово ефикасен. Остава само да се изпробва.

чудеса.нет

Няма коментари: