събота, 13 декември 2008 г.

Как да се справим с безпричинното наддаване на тегло

Ако в действителност сте „безнадеждно” пълни, първо сериозно гледайте сериозно начина си на живот: навиците си, сврързани с храненето и физическата си активност. Ако обяснението не се крие в тях, ето някои други възможности:

* Може би страдате от синдрома или болестта на Къшинг, изразяващи се в излишък на кортизон в организма ви. Потърсете стари снимки и вижте дали сте се променили и по какъв начин. Синдромът на Къинг води до характерна промяна във външността. В общи линии затлъстяването засяга трупа и * докато коремът, гръдният кош и гърбът напълняват, ръцете и краката остават слаби. Тази диагноза е още по-вероятна, ако сте жена и от време на време менструацията ви е нередовна или липсва.
* Наддали сте на тегло, като освен напълняването сте забелязали и промяна в зрението си и сте започнали да получавате главоболие? Навярно в онази област на мозъка, която контролира апетит, се е развил тумор.
* Имате ли чувствителност към ниски температури, а заедно с нея и запек? Менструацията ви станали ли обилна? Косата ви започнали е да пада? Тези симптоми в комбинация в комбинация с общо забавяне на движенията насочват към понижена функция функция на щитовидната жлеза.
* Случва ли ви се през деня да сте безумно гладни? Имате ли също така сърцебиене, тремор, изпотявате ли се? Може би страдате от хипогликемия, рядко срещано състояние, при което панкреасът отделя прекалено голямо количество инсулин, нивото на кръвната захар се понижава и вие чувствате глад. Ето защо ядете много и пълнеете.
* Вие сте не само пълни, но и ходилата ви са отекли и имате задух. Задържате течности. Ако отоците засягат пръстите на ръцете лицето и клепачите ви, симптомите показват като възможна причина бъбречно заболяване. Ако ви е трудно да лежите по гръб, по-вероятно е проблемът да е кардиологичен.
* Младите жени напълняват, когато започнат да употребяват противозачатъчни средства.
* Някои често предписвани транквиланти също понякога водят до напълняване.
* Ако лекарят ви е консервативен и лекува язвата ви с голямо количество мляко, за което сега е известно, че въобще не е полезно за организма ви (поради съдържанието на холестерол), както и за язвата ви (защото кара стомаха ви да отделя още повече киселина), вие навярно наддавате на тегло просто от излишните калории в млякото.
* Ако сте спрели да пушите и през следващите няколко седмици пълнеете, не се учудвайте. Но не използвайте това като предтекст да продължите да пушите. Много по-добре е да сте пълни, отколкото да пушите. А и наддаването на тегло не след дълго ще престане. Но трябва да внимавате какви количества храна приемате и да се движите много.
* Хора, които са депресирани, опечалени, тъжни, самотни или отегчени, търсят удоволствия навсякъде, където могат да го намерят. Храната не рядко е разрешение за тях. Безкрайните закуски и преяждането трупат килограми.
* Склонността ви към употреба на алкохол също води до наддаване на тегло. Една чаша бира съдържа 120 кал; едно мартини или подобен коктейл – 200 кал. (преди да добавите захар, сокове и минерална вода).
* Пенсионери, които веднъж откриват, че средствата им са намалели и не са в състояние да харчат за храна толкова пари, колкото преди, започват да се хранят с по-евтини, богати на въглехидрати и на калории продукти, които причиняват напълняване. Подобно меню те получават, ако живеят в старчески домове, които се опитват да намалят разходите.
* Съществува и конституционално затлъстяване – хора, които цял живот са пълни. В повечето случаи опитите им да станат елегантни са безуспешни. Причината за подобен вид затлъстяване навярно е генетична и макар че съществената и постоянна промяна в начина на живот донякъде ще оправи нещата, резултатът рядко е грациозна външност на манекен.

В крайна сметка е необходимо да се разгледат причините и се осъзнае промяна в начина на хранене, както и начина на живот. Добре е да дирижирате своите усещания с лекар, за да не се разболеете при отслабването.

Тайни, които трябва да научим . Често ни се струва, че диетата не дава очакваните резултати. Така е, защото, уж пазейки линия, правим множество малки грешки, които събрани накуп, провалят добрите ни намерения. Ето как да вземем мерки, за да ги избегнем, при това без големи жертви.

1. Аперитивът? Заменете възбуждащия апетита аператив при срещи с доматен сок, който подтиска желанието за ядене, или пък с бяло вино. Трябва да се избягват плодовите сиропи, които активизират стомашните сокове, както и прекалено подсладените безалкохолни напитки. Избягвайте алкохола! Дори и бирата, която с времето ви води до кистозна мастопатия. Друг забележителен момент е, че ражда биреното коремче – тлъстините на корема не могат да се разградят въпреки разтоварващите хранителни режими.

2 . От пушенето се отслабва? В действителност то само вреди – причинява отлагането на катрани дори и в най-малките кръвоносни съдове, заболяват черния дроб и жлъчката, влошават се дихателните параметри и намалената оксидация е причина за появата на много болести не само на дихателната система, но и на всякъде, където има тъкано предразположение, засяга се дори възпроизводителната система, децата на пушачите имат някои аномалии на очите или ушите. Често настъпва много по-рано смърт на пушачите поради увреждането на кръвоносната система или от развитието на рак.

3. “Не” на излишната захар! Престанете със сладкишите и бонбоните, вафлите между храненията. Но понякога дълго подтисканото желание за нещо сладко може един ден да избие в преяждане със сладкиши. Заменете ги с макарони на фурна, спагети и други дълговерижни въглехидрати по половин чаена чашка. Това ще ви засити и успокои. Всяка сутрин по една лъжичка мед и ще бъдем “обезщетени” за целия ден. От плодовете ще получите също фруктоза, а тя не покачва инсулина – той е виновникът да се отлагат тлъстини по тялото. Яденето на рафинирани захари има и друга страна на медала – не само пълнеене, но и възможно развитието на диабет.

4 . Киселото мляко действа добре . Чаша мляко от 2% мазнини на ден има два ефекта- единият е, че помага за нормализирането на влагалищната флора, а другият е, че повишава гама-интереферона, който се бори против инфекции. Млякото действа при здрави хора, за да им поддържа здравето. При болни няма такъв ефект.

8. Картофите са гаранти за добра линия. Един хубав варен или печен картоф замества хляба и засища по-добре. Не ги комбинирайте обаче с месо – тогава става обратното – качват се килограми. Или ако има картофи и ориз в храната не яжте хляб! В Балкана населението употребява като основно ядене картофи и фасул и затлъстяване не се наблюдава.
9. Зеленчуковите супи с малко зехтин са отлична нискокалорична храна и я приемайте поне 1 път в седмицата и ще разтоварите постепенно теглото си. Може да комбинирате с пшеничени кълнове вместо хляб и ще усетите и бодрост и лекота.

9. Не забравяйте течностите . По 1,5 л- 2 л на ден е задължително извън храната. Разтварянето на хемоконцентрацията спомага за по-добра работа на бъбреците и черния дроб. Веднъж седмично е добре да е пие минерална вода през целия ден. Може и е благоприятно да се пие и преварен вода веднъж месечно. А за всеки ден може да филтрирате водата и да я приемате по-пречистена от каналните води, защото много канализации са стари и отделят алуминий и други метали. Металното натрупване се отразява много на черния дроб и други жизнено важни органи.

10. Движението е форма на живот и чрез него се изгарят калориите. То е причина за доброто състояние на мускулите и сърцето, като и за по-елегантна фигура. Спортувайте за здраве! Достатъчно е поне веднъж дневно да изкачвате стълбите без асансьор до 4-я етаж и да изминавате дневния си маршрут пеша.

11. Сънят е много важен за всеки човек. Ако спим по 7-8 часа редовно няма да ядете и ще се събуждаме по-слаби.

12. Ако вечер след хранене сте много гладни вземете салата или плод - ще отклонят вниманието ви, когато не е време за хранене.
13. Можете да стопите тлъстините и във ваната . Е дна топла вана с добавка от морска сол ще ви помогне да се изпотите, при което се освобождават много токсини, а и ще отвлече вниманието си от мисълта за ядене.
14. Да ядем по-малко солено . Натрият задържа вода в нашите тъкани и изглеждаме по-дебели, докато сме всъщност само подпухнали.

ГРЕШКИТЕ, КОИТО ТРЯБВА ДА ИЗБЕГНЕМ ПРИ СПАЗВАНЕТО НА ДИЕТА ЗА ОТСЛАБВАНЕ

Всяка промяна в начина на хранене, особено ако тя е свързана с намаляване на дневния хранителен прием, води до по-голям или по-малък спад на телесното тегло. Този критерий в никакъв случай не трябва да е единственият определящ фактор за качеството на диетата. Начините за бързо и лесно сваляне на теглото са в много случаи с нетраен ефект, а понякога и с опасност за здравето. Кои са основните клопки на тези ‘чудотворни' диети?

Опасността от приема на лекарства :

Диуретиците . Повишават отделянето на вода, сол и калий.
Нямат ефект при отслабването, защото по никакъв начин не влияят на мастните резерви. Ако се взимат безразборно могат да предизвикат мускулни и сърдечни болки.

Лаксативи . Намаляват времето на престой на фекалиите в дебелото чeрво. Този факт не води до отслабване, защото хранителните вещества се всмукват в организма от тънките черва, т.е. преди да са достигнали до дебелото чeрво. За сметка на това, лаксативите, подобно на диуретиците, водят до загуба на вода и минерални соли, както и за поражения на чревната лигавица. Те са опасни за здравето.

Тироидни екстракти . Водят до намаляване на мускулната маса, но не и на мастната тъкан. Могат да предизвикат сърцебиене и безсъние.
За да се отслабне ефикасно, трябва да се намали мастната и да се предпази мускулната тъкан.

Протеинови препарати . За разлика от горепосочeните, те могат да доведат до реално отслабване, заради това, че намаляват апетита и изгарят мазнините без да се губи мускулна тъкан. За съжаление обаче, протеиновите препарати са много вредни за бъбреците и могат да доведат до сериозни проблеми, особено при хора с намалена бъбречна функция. Те водят и до тежък запек, с опасност от оклузия. Повечето протеини без хляб водят до образуване на кетонни тела и подкиселяват организма, а това води до тежки последствия.

Билки, капсули, екстракти . В най-добрия случай са просто неефикасни, но често и вредни за здравето. Бъдете много внимателни ако някой ви препоръчва или предписва лекарства за отслабване, винаги се осведомявайте за техния състав при лекар или аптекар.

Опасността от прилагането на бързоотслабващи диети :

Друга клопка за кандидатите за бързо отслабване са всички драстични начини на бързо спадане на теглото. Това може да ви разболее или бързо да наваксате всички килограми и отгоре. Запомнете: Колкото по-бърз и драстичен е методът, толкова по-нетраен е резултатът от отслабването.
Когато човек от години изпробва различни диети и редува периоди на лишения с периоди на безразборно хранене, намаляването на теглото става все по-трудно и качените килограми след диетата са все повече.
Лекарствата също водят до трайни смущения в метаболизма и намаляват шансовете за отслабване и запазване на желаното здравословно тегло.
Единственият начин да се постигне и запази едно разумно ниво на килограмите е превъзпитание на хранителното поведение за цял живот.
Това в никакъв случай не означава постоянно лишение, напротив - обемът на храната трябва задължително да задоволява глада, а съставът й да подсигурява всички нужди на организма. Разбира се, човек трудно може сам да постигне това „превъзпитание”, защото неосъзнатите грешки и предразсъдъците свързани с темата хранене, са невъзможни да се превъзмогнат без квалифицирана помощ.

Направете си препрограмиране на подсъзнанието със специална програма, която ще ви помогне с лекота да започнете да отслабнете по 1-2 кг на седмица без усилие. Промяната на емоционалните изживявания също е от решаващо значение. В тази посока има значение астралното и ментално лечение от опитен специалист.

Подчертавам – за да отслабнете трайно има значение повлияването в няколко посоки. Накратко:1. Да се промени начина на хранене. 2. Да се промени двигателността на ежедневието. 3. Да се промени емоционалността в посока положителни изживявания. 4. Да се препрограмира подсъзнаието за леко и сигурно отслабване.

алтернативна-медицина.далир.нет

Няма коментари: