неделя, 21 декември 2008 г.

Артишок - за намаляване на холестерола

Разпространение: Расте в Югозападна Европа. У нас се отглежда много рядко като декоративно растение.

Описание: Многогодишно тревисто растение с 1,5- 2 м стъбло. листата са дълбоко пересто нарязани, отдолу сивкавовлакнести, приосновни до 80 см дълг. Цветните кошнички се единични, едри, 6-7 см в диаметър. Обвивните листчета са керемиденообразно наредени, голи, външните са с остър триъгълен придатък на върха. Плодовете са 6-8 мм дълги, с 25-40 мм дълга хвърчилка.

Цъфти юли-август.

Употребяема част: цветните кошнички и листата.

Химичен състав: Съдържа цинарин – вещество с жлъчогонно действие и понижаващо нивото на холестерола и липидите в кръвта. Изолирани са секвитерпенови лактони. Съдържат се също флавоноиди и полифенолни киселини.

Лечебни свойства: Засилва жлъчната секреция и диурезата, стимулира метаболизма на холестерола.
Прилага се като жлъчегонно и жлъчетворно, апетитовъзбуждащо, слабително и диуретично средство, при чернодробна, сърдечна и бъбречна недостатъчнст, при хроничен и остър нефрит. Наблюдавано е намаляване на холестерола и уреята в кръвта при лекувани с билката болни.

Начин на употреба: Използва се 1% от листата с вода по 1 супена лъжица или ? кафена чашка преди ядене. Прилага се и водно спиртен извлек от билката по 0,10 г преди ядене.

алтернативна-медицина.далир.нет

Няма коментари: